Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 42

Wątek: Fotobudka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michał Jędrak Zobacz posta
    Tak się zastanawiam, czy nie przegiąłeś trochę z ceną, albo czy ktoś nie wziął od Ciebie za dużo za jakiś element jej budowy...

- wykonanie budki/konstrukcji nośnej średnio zamyka się w 1500zł. Brzydka budka to pewnie jakieś 1000zł a wykonana z lepszych materiałów (sporo aluminium i ładne okleiny z wierzchu) jakieś 2000zł. W środku półeczki na sprzęt itd.
    - kupno sprzętu foto to parę tysięcy lub mniej. Niedawno widziałem fotobudkę z jakąś starą kamerą w środku. Koszmar jakiś i zdjęcia okropne, ale z pewnością była tania. A więc tania wersja to drukarka termosublimacyjna za 400zł, aparat kompaktowy za 400zł. Wersja wypasiona fotobudki to pewnie tania lustrzanka albo bardzo dobry kompakt (pewnie jakieś 2000zł) i lepsza drukarka termo., pewnie też 2000zł. Więc średnio wahania od 800 do 4000zł.
    - do tego komputer sterujący, a najtańsze komputery to kilkaset zl. Ewentualnie jakiś prosty netbook za 999zł.
    - ekran dotykowy za 800zł
    - oprogramowanie.... hmmm... wiele firm (jakieś Fuji, Canon, Nikon) ma darmowe programy do ściągnięcia do swoich kompaktów. Ewentualnie informatyk mógłby sam stworzyć interfejs, ale czy wziąłby za to 30,000zł? Raczej nie.

A więc podliczmy wersję wypasioną:

- obudowa 2000zł
    - część foto 4000zł
    - netbook 1000zł
    - ekran 800zł
    Wychodzi jakieś 8000zł, ale dodajmy do tego 2000zł na różne nieprzewidziane dodatki (np oświetlenie LED za 200zł, śrubki, kable, zasilacze, lakier, być może kółka do transportu, wentylator itd...). Mamy więc dychę, a gdzie podziała się reszta kasy? Programista?

Zadaję takie pytania nie dlatego, że chcę Ciebie okraść z pomysłu fotobudki, ale jestem ciekaw na co umoczyłeś tyle kasy? No bo sporo wyszło...

Obudowa 2000zł
    Część Foto 5000zł
    Część świecąca 800zł
    Laptop 1500zł
    Dotyk 1000zł (19')
    Soft licencja 1800zł
    Drukarka 5000zł
    Tło i stelażowanie 500zł
    Gadżety 1000zł
    Budowa...własnymi ręcyma
    Do tego kilka pomyłek (kosztownych), paliwo.

Teraz jestem mądrzejszy i zrobiłbym to szybciej, taniej (przy zachowaniu jakości). Dlatego 20.000zł netto jest dobrą ceną.
    2x D750 | 2x MB-D16 | SB-800 | SB-900 | N24-70/2.8 | N80-200/2.8 AF-S

Domyślnie

To coś ty tam wsadził? D300 ?
    w dobie narzekania na podpisy sprzętowe, w poczuciu winy usunięty ...

Domyślnie

yhy z paroma ficzerami

Domyślnie

Dzięki za informacje. Teraz będziemy mogli normalnie porozmawiać o sprzęcie i nie martw się, nikt Ci pomysłu nie ukradnie. Choćby dlatego, że zrobienie fotobudki nie jest trudne i kto chce ten i tak zrobi bez zerkania na ten wątek, a kto nie chce, ten zarobi pieniądze jakoś inaczej.

Wystarczy jedno hasło w googlu i wyskakuje takie coś, pośród wielu podobnych. Firma sprzedająca soft do obsługi fotobudek:

http://www.breezesys.com/Photobooth/index.htm

Z aparatem trochę przegiąłeś faktycznie. Mogłeś spokojnie wstawić jakiś kompakt za 400zł, który da Ci większą głębię, mniej problemów z autofocusem a i tak będzie miał jakość przewyższającą format w jakim się drukuje. Mogłeś też kupić jakieś D70 za 700zł i w ogóle byłby wypas.

Drukarka DNP lub podobna faktycznie tyle kosztuje i komfort polega na tym, że nie pilnujesz maszyny bo załadowujesz jednocześnie wiele kartek papieru. Jednak w wersji budżetowej można jakąś Selphy kupić, czyli załadunek co chyba 38 kartek, co przekłada się na podchodzenie do maszyny raz na 50 minut, bo więcej zdjęć niż jedno na minutę lub dwie się nie zrobi (dlatego odbitki oferuje się gratis, bardzo dobry pomysł).

No z laptopem przegiąłeś, ale rozumiem, że to prototyp więc popełnia się błędy. Gdybym robił dla siebie to bym kupił jakiegoś starego desktopa za 300zł, bo spokojnie on pociągnie takie zadanie. Gdybym jednak robił komercyjnie/na sprzedaż, gdzie wszystko powinno być nowe, to netbook za tysiaka będzie aż za dobry.

Generalnie to chwali się taką robotę. Ja sam majsterkuję w różnych dziedzinach, więc rajcują mnie takie techniczne wątki. A więc kombinuj i obyś miał klientów.

Domyślnie

Dzięki za informacje. Teraz będziemy mogli normalnie porozmawiać o sprzęcie i nie martw się, nikt Ci pomysłu nie ukradnie. Choćby dlatego, że zrobienie fotobudki nie jest trudne i kto chce ten i tak zrobi bez zerkania na ten wątek, a kto nie chce, ten zarobi pieniądze jakoś inaczej.

Wystarczy jedno hasło w googlu i wyskakuje takie coś, pośród wielu podobnych. Firma sprzedająca soft do obsługi fotobudek:

http://www.breezesys.com/Photobooth/index.htm
    Strasznie ciężki soft do ogarnięcia Bardzo mało opcji konfiguracji. Testowałem, jestem na nie :P

Z aparatem trochę przegiąłeś faktycznie. Mogłeś spokojnie wstawić jakiś kompakt za 400zł, który da Ci większą głębię, mniej problemów z autofocusem a i tak będzie miał jakość przewyższającą format w jakim się drukuje. Mogłeś też kupić jakieś D70 za 700zł i w ogóle byłby wypas.
    D300 mam pod ręką. Z głębią doszedłem końca po paru imprezach. Wstawienie kompaktu nie wchodzi w grę. Za wolne ustrojstwo i pracuje na niskim ISO.

Drukarka DNP lub podobna faktycznie tyle kosztuje i komfort polega na tym, że nie pilnujesz maszyny bo załadowujesz jednocześnie wiele kartek papieru. Jednak w wersji budżetowej można jakąś Selphy kupić, czyli załadunek co chyba 38 kartek, co przekłada się na podchodzenie do maszyny raz na 50 minut, bo więcej zdjęć niż jedno na minutę lub dwie się nie zrobi (dlatego odbitki oferuje się gratis, bardzo dobry pomysł).
    Ciepło, ciepło Aczkolwiek selphy odpadłł właśnie przez to, że jest za wolny, nie tnie odbitek i dojście do porozumienia z profilem kolorystycznym jest bardzo trudne.

No z laptopem przegiąłeś, ale rozumiem, że to prototyp więc popełnia się błędy. Gdybym robił dla siebie to bym kupił jakiegoś starego desktopa za 300zł, bo spokojnie on pociągnie takie zadanie. Gdybym jednak robił komercyjnie/na sprzedaż, gdzie wszystko powinno być nowe, to netbook za tysiaka będzie aż za dobry.
    Moim zdaniem nie przegiąłem, bo layout bierze z .png więc obrócenie warstwowym plikiem nie jest proste. Poza tym wejscia USB, HDMI itp powodują, że nie możesz wrzucić byle czego.

Generalnie to chwali się taką robotę. Ja sam majsterkuję w różnych dziedzinach, więc rajcują mnie takie techniczne wątki. A więc kombinuj i obyś miał klientów.
    Amen

Domyślnie

Kosmiczne technologie... w połączeniu z kabiną toy-toy vis-a-vis przy otwartych drzwiczkach i kotarkach będzie super-hard-core.

Domyślnie

to netbook za tysiaka będzie aż za dobry.
    Celeron G530 lub podobny + płyta na H61 + 4GB RAM to koszt max 500zł, do tego dysk (200zł max, duży być nie musi) i ew. zasilacz (jeśli nie da się jakoś wyciągnąć z zasilania fotobudki) kolejne 150-200zł (a można dorwać Fortrona na Allegro za ok. 50zł, też styknie). Prądu bierze tyle, co netbook, a wydajność dużo większa. No i masz wszelkie USB, HDMI, VGA i co tam jeszcze wymyślisz.

Poza tym wejscia USB, HDMI itp powodują, że nie możesz wrzucić byle czego.
    HDMI to akurat wyjście, ale czepiam się
    D300 | S 10-20 | N 18-200 VR | N50/1.4 AI | T 17-50/2.8 | S 105macro | N 70-300VR | SB600

Domyślnie

Nie no, Redskull pojechałeś z fotobudką na bogato. Jak przystało na prototyp...

Zrób drugą na podstawie taniego komputera ikompakta z drukarką selphy, niech drukuje jedną fotkę a nie jakieś bajery i przycinanie. I teraz główne pytanie: czy myślisz, że goście, w większości nie mający pojęcia o fotografii, w dodatku podpici, zobaczą różnicę? Ja jestem przekonany, że nie. A nawet gdybym ja był na weselu i taką fotobudkę zobaczył, to myślisz, że bym narzekał? Że kompakt? Że dominanta magenty? A gdzie tam! Stałbym, robił głupie miny i wciskał 'zrób zdjęcie' bez przerwy.

Pamiętaj jaki masz target na weselach:

Domyślnie

@Costi
    Za pewne masz rację, ale mnie laptop przyda się również na co dzień, stąd decyzja, że jak już kupuję, to dorzucę trochę ale mam uniwersalne narzędzie

@Michał Jędrak
    Hm....może to i dobry plan. Tylko nie bardzo wiem jakbym miał zgrać kompakta ze światłem ?

Domyślnie

Ja od lat bawię się LEDami i w ostatnich latach wiele się poprawiło i potaniało. Obecnie za niewiele ponad 100-150zł dostajesz pasek 5-metrowy, na którym masz nawet 300 LEDów. Kiedyś były to słabe, niebieskie diody, a teraz są bardzo mocne i o neutralnej czy wręcz ciepłej barwie. Tniesz sobie taki pasek na części i robisz panel np 40x40cm, który umieszczasz za mleczną pleksą czy szybą. Pobó mocy żaden, cena mała a dużo rozproszonego światła.

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów