Close

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 51

Domyślnie

Tutaj się spytam, żeby nie zakładać kolejnego tasiemca.
    Jestem dzieckiem ery zero-jedynkowej ale ostatnio cały czas myślę o filmie. Kwestia zakupu Canona 1vhs już została podjęta ale ciągle myślę o średniaku. I może mi tutaj pomożecie z wyborem.
    Zastanawiam się między Fuji GW690 a Mamiyą RZ67 ProII. Wykładnią dla mnie w tym przypadku to najlepsza jakoś obrazka. Wiem, że Fuji jest 6x9 i ma świetną optykę tylko mankament - brak wymiennej optyki. Na plus RZ67 to wymienna optyka oczywiście, możliwość podłączenia cyfrowej ścianki, światłomierz. Pomocy... plis.

Domyślnie

Polecam mamiye, z tą tylko uwagą, że cyfrowa ścianka to 10tys zł, więc możliwość jej podpięcia dla zwykłych ludzi jest tylko minimalną zaletą ;>

Domyślnie

Używam od listopada mamijki RZ67ProII i rozkochałem się do nieprzytomności Ma co prawda trochę rubensowskie kształty i swoje waży, szczególnie jak się do niej wszystko podłączy. Byłem z nią ostatnio w górach - 2 tygodnie i dałem radę. Ważne jest żeby mieć wygodny, duży plecak
    I jeśli świadomie rezygnujesz z autofokusa - to jest to! Obraz na matówce extra fajny (zależy od matówki). Jak kupisz pryzmat z pomiarem to właściwie nie trzeba się martwić o światłomierz. Pryzmat mierzy doskonale.

To tyle moich chaotycznych wynurzeń

Domyślnie

Robert, gdyby dobra przystawka kosztowała koło 10tyś . Jeżeli decydowałbym się na robienie zdjęć cyfrowym średnim formatem to tylko na zasadzie wypożyczania ścianki.

Czyli same plusy na stronę RZ-tki? Fuji jest trochę mniejszy (szczuplejszy) i bardziej mobilny ale czy nie wygrywa jakością obrazka?

Domyślnie

Sprzet kupuje sie pod potrzeby a nie odwrotnie. Fuji to dalmierz a RZ to 'luszczanka'. Jak sie zdecydujesz na filozofie fotografowania, to wybor sprzetu zadzieje sie sam.

X-T2 | 35/2 | 50/2 | ETRSi | 75/2.8
    radek.art.pl / facebook

Domyślnie

O dziękuję Ci miszczu za objaśnienie. Teraz wszystko wygląda jaśniej.
    Czytaj trochę bardziej ze zrozumieniem. Chodzi mi o opinię ludzi którzy to mają, używali i są w stanie przedstawić swoje opinie.
    Czytanie bezwartościowego sztynksu nie jest nikomu potrzebne.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Flores Zobacz posta
    Robert, gdyby dobra przystawka kosztowała koło 10tyś . Jeżeli decydowałbym się na robienie zdjęć cyfrowym średnim formatem to tylko na zasadzie wypożyczania ścianki.
    Hm, a gdzieś można wypożyczyć ściankę w rozsądnej cenie...
    Trzeba poszukać...
    Zacna idea...

Czyli same plusy na stronę RZ-tki? Fuji jest trochę mniejszy (szczuplejszy) i bardziej mobilny ale czy nie wygrywa jakością obrazka?
    Do RZ znajdziesz w Polsce więcej akcesoriów, więc jeśli na poważnie się chcesz przymierzyć do średniego to imo będzie to lepszy wybór.
    Skoro rozmiar Ci nie przeszkadza, co imo jest największym problemem, jeszcze na wycieczce jakoś można to przeżyć przy dobrym plecaku, bo robi się stosunkowo mało zdjęć, za to w studiu po 2-3 godzinach trzymania w łapach miewam problemy z zakwasami
    (ale są też statywy, więc...)

Domyślnie

O dziękuję Ci miszczu za objaśnienie. Teraz wszystko wygląda jaśniej.
    Czytaj trochę bardziej ze zrozumieniem. Chodzi mi o opinię ludzi którzy to mają, używali i są w stanie przedstawić swoje opinie.
    Czytanie bezwartościowego sztynksu nie jest nikomu potrzebne.
    Skoro masz tak rozstrzelone dylematy, to sorry, ale pomyslalem, ze nie bardzo wiesz o czym piszesz. Podobnych pytan o sredni od ludzi pragnacych go, a pozniej zawiedzionych wlasnym wyborem widzialem wiele, wiec daruj sobie sarkazm, bo ja nie przyszedlem cie tu wysmiewac.

Jesli chcesz to odbijac, to bedzie ciezko z powiekszalnikiem 6x9. Reszte swojej wypowiedzi podtrzymuje.

X-T2 | 35/2 | 50/2 | ETRSi | 75/2.8
    radek.art.pl / facebook

Domyślnie

Pewnie sam tego nie będę odbijał. Niestety z miejscem na ciemnię krucho także muszę znaleźć kogoś kto będzie dobrze wołać film. Tym bardziej, że zamierzam robić tylko w kolorze.

Robert, z tego co mi się obiło o uszy to Photoproduction w Warszawie mają do wypożyczenia jakieś Phase One.

Domyślnie

..
    Jestem dzieckiem ery zero-jedynkowej ale ostatnio cały czas myślę o filmie. Kwestia zakupu Canona 1vhs ...
    Zastanawiam się między Fuji GW690 a Mamiyą RZ67 ProII. Wykładnią dla mnie w tym przypadku to najlepsza jakoś obrazka.
    Kilka myśli nie posiadającego obecnie żadnego średniaka.
    Z tą jakością to zależy.
    a) skąd wiesz, że jakość 35mm będzie niewystarczająca?
    b) co z tymi zdjęciami chcesz robić? Jakie formy publikacji, jakie sposoby obróbki. Papier w wielkich formatach, www, slajdy? Mocząc samemu czy zlecając... pełny analog czy pół cyfra?

Średni miał nie kwestionowaną przewagę jakościową za "tamtych" czasów, konkurując w powiększeniach analogowych do dużych formatów, wydaje się ujawniało się to w okolicy powiększeń 8x, 10x czyli ze średniaka już wychodził mały plakat. I nie każdy powiększalnik ma opcję 6x7.

Zważywszy, że nie każdy lab zrobi 60mm, albo nie każdy zrobi dobrze ... jeśli chodzi o pochwalenie się na www, to MSZ by miało mało sensu.

A przewaga jakościowa w ogóle może nie wyjść, teoretycznie strzelam, przy głębszych błędach ekspozycji, nastawienia ostrości itd...

Zastrzegam, może aktywni średnicowcy mnie skorygują.
    Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów