Szukaj
Chociażby ode mnie. Moje nowe D7000 strzela w pkt. Tamron 70-300, Sigma 18-200 - mikroregulacja off. Może się przyda jak kupię stałkę...Na razie 1060 klapnięć migawki i jest ok....A aparat super!
z miesiąc temu pisałem:
Obecnie aparat po odbiorze z serwisu i po licznych próbach wakacyjnych.
W serwisie zrobiono: "regulacja systemu AF zgodnie ze specyfikacją producenta."
Dodatkowo co do w/w. obiektywów - wszystkie wymagały mikroregulacji AF (to juz we własnym zakresie oczywiście)
I co? Jest wyraźnie lepiej, ale nie jest rewelacyjnie. Co jest dużym krokiem do przodu to to że większość sesji jest bezproblemowa, większość zdjęć ostra tak jak bym sobie życzył. NIestety nadal zdrzają się okresy, kiedy AF działa jak chce, nieprzewidywalnie. NIe jest to częste, niemniej bardzo frustrujące. Przyzwyczaiłem się już robić tym aparatem zdjęcia seriamii (czego generalnie nie lubię), ale nawet wtedy zdarzają się całe serie nieostre. Dodatkowo (wyśmiewane na tym forum) aberracje na styku kontrastowych krawędzi zdarzają się niezależnie od użytego obiektywu i nie tylko na brzegach kadru, i nie tylko na pełniej dziurze...
Do pk,
Ile zdarza Ci się tych nietrafionych zdjęć w serii?
Pytam z ciekawości. W d300 też się trafiało kilka zdjęć nietrafionych w serii. Z tego co pamiętam Syndrom Fatmana w d7k wyglądał tak że np. 90-95% zdjęć ze 100 i więcej po rząd nadawało się do kosza z powodu BF a nie kilka.
Nie jest problemem to że kilka zdjec w serii jest nieostra (to normalne), tylko to, że niektóre serie całe są do bani z powodu źle działającego AF. I mogę rzec, iż ok. z co 4-5 serią mam taki problem, a nie robię zdjęc podczas delirium. Jednym słowem, aparat ma humory.
C: 5D mkII, C 24-70/2.8, C 70-200/4, C 85/1,2; C 35/1,4
N: D70s, D7000, N 12-24/f4, N 35/1.8, N 85/1.8,
Jeśli chodzi o ostrość z 50/1,8G to zauważyłem, że w AF-A jest celniejszy a podobno to nie logiczneWiększość nieostrych to poruszone i "uciekająca" modelka
Kto ma Sigmę 17-70/2,8-4 i próbował to cudo z D7000? bo muszę coś w tym rodzaju kupić w zamian za 18-55, które sprzedam z D60
Ostatnio edytowane przez Kali_69 ; 05-08-2012 o 23:01
Macie nowe wieści o d 7000? polepszyło się coś ,czy nadal kicha...,wysokie numery seryjne(63....)i nic?,moze juz każdy olał ten nieszczęsny model ze stajni nikona
Skontaktuj się z nami