Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Domyślnie SB-700 a rozładowywanie akumulatorów

Mam problem ze swoją Sabinką 700. Dwa i pół tygodnia temu pod koniec czerwca naładowałem świeżo akumulatorki i wsadziłem do Sabiny. Przez ten okres ani razu nie użyłem lampy. Dzisiaj zapiąłem je na sanki, włączam i zonk. Pokazuje mi słaby stan akumulatorków, generalnie nie mogłem odpalić lampy. Wyświetlało mi na wyświetlaczu dużą baterię z zerowym stanem naładowania. Czy to normalne, że mimo nieużywania akumulatory same się rozładowują po niecałych 20-tu dniach? Lampa była cały czas w pozycji OFF. Akumulatorki (jeśli ma to jakieś znaczenie) - Energizer 2500 mAh.
    Pozdrawiam: Artur | www.foto-karbulot.com | www.borg.website.pl
    Nikon D90 | MB-D80 | N 16-85 | N 70-300 | N 35 | T 90 | SB-700 | 055XPROB

Domyślnie

Tak. Kiepskie lub zużyte aku tak potrafią, nawet nie włożone do niczego.

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Niekoniecznie jest to kwestia jakości aku. Niektóre urządzenia pobierają energię nawet jeśli przełacznik jest w pozycji OFF ( nie wiem jak SB 700).
    D800; D300; 3xSB800; N70-200/2,8VR; T24-70/2,8VC; N50/1,4 itd

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karbulot Zobacz posta
    Czy to normalne, że mimo nieużywania akumulatory same się rozładowują po niecałych 20-tu dniach? Lampa była cały czas w pozycji OFF. Akumulatorki (jeśli ma to jakieś znaczenie) - Energizer 2500 mAh.
    jeśli to zwykłe Energizery a nie te "infinium" czy jak one się tam nazywają (w każdym razie odpowiedniki eneloop'ów) to jest to całkowicie normalne

Domyślnie

To są dokładnie takie akumulatorki:

Domyślnie

To może kup Eneloopy i zapomnij o akumulatorkach.
    Na świecie ludzi coraz więcej, a człowieka coraz mniej.

http://marchewkowakuchnia.wordpress.com/

Domyślnie

Dziwne , raczej stawiam na trefne aku . Ja swoje laduje zaraz po slubie i tydzien pozniej na luzie wale cala impreze na jedenym komplecie eneloopow , rowniez sb700 . Pozatym jest nawet lampe zostawisz wlaczona ona przechodzi w tryb uspienia co zmniejsz pobor zasilania .
    FX

Domyślnie

Karbulot, miałem trzy komplety takich aku, niestety wszystkie ładowałem ładowarką Energizera (takim badziewiem). Po mniej więcej pół roku żaden z zestawów nie trzymał prądu dłużej niż, trzy - cztery dni. Wszystkie poleciały do kosza, zamieniłem je na te infinium oraz eneloopy. Dokupiłem BC-700 i się problemy skończyły. Ogólnie rzecz biorąc wszystkie moje sb (właściwie to nie tylko sb) jakoś tam rozładowują aku, z tym że nie jest to tak, że po 20 dniach nie da się w ogóle robić zdjęć.

Domyślnie

Ja miałem pentagramy 2700mAh i po 2-ch ładowaniach oryginalną ładowarką jeden z nich po kilku dniach całkowicie się rozładowuje (trzy pozostałe trzymają jeszcze dobrze) Wszystko zależy od konkretnej sztuki. A przy 4-rech aku wystarczy, że jeden się rozładuje i lampa może nie odpalać.

ps. Ten uszkodzony pentagram po tygodniu leżenia nie jest widoczny w BC-700 i muszę go wciskać w oryginalną ładowarkę na 10min do podładowania.

Domyślnie

OK, dzięki za pomoc. Pocieszyliście się, w końcu lepiej jak to jest wada akumulatorów niźli miało by być jakieś zwarcie w lampie. No dobra, kupię te Enelopy. Oczywiście ładowarka firmowa Sanyo, czy polecacie coś innego? Rozumiem bowiem, że ładowarka też powinna być markowa?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów