Close

Strona 6 z 12 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 111

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Radek996 Zobacz posta
    Jakie kwiatki odnosnie gwarancji w UK? prosze o przyblizenie?
    Z tego co wiem tam sie dba o klienta przed jak i po sprzedarzy przynajmniej tak mówią i piszą
    ty wiesz, a ja sprawdzalem osobiscie(mieszkalem ponad 2.5 roku ) i moge powiedzie tylko tyle - jestesmy w czarnej wielkiej d**** jesli chodzi o podejscie do klienta w PL. Klient nasz Pan - jasne, dopoki mu nie sprzedamy towaru, potem jest mniej wiecej tak - cyt: " nie mamy panskiego plaszcza i co nam Pan zrobi ?"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez locos Zobacz posta
    Zgadza sie, ale ty mowisz o przypadku jesli ktos kupil za granica, a wysyla do polskiego serwisu.
    Tak, w tym przypadku jest największa kastracja gwarancji i mówię o tym bo to ważne dla kogoś mieszkającego w PL. Przecież w pierwszym odruchu będzie chciał skorzystać z serwisu w PL.

W kazdym innym przypadku nie chce mi sie wierzyc w to co mowisz, bo na stronkach eizo uk i de masz to napisane jak byk : 5 LAT GWARANCJI.
    To nie kwestia wiary.

wiec moze podaj choc jeden taki ciekawy przypadek lub powod dlaczego serwis w uk spuscil na drzewo klienta (w co mi sie nie bardzo chce wierzyc, bo wiem jak wyglada tam podejscie do klienta....)
    Pierwszy przypadek, drastyczny:
    Klient kupił CG221. Nie ode mnie, choć składałem ofertę i byłem u niego z takim monitorem na prezentacji. Pokusił się jednak z UK bo wychodził ponad 3 tys zł taniej. Sprzedawał w Polsce znany sklep będący przedłużeniem angielskiej firmy. Wartość transakcji 18 tys zł. Gwarancja, oczywiście napisane wołami 5 lat, sprzedawca zapewniał że taka sama jak polska. Laik nie widzi małego druczku. Za niecałe 2 lata klient zadzwonił do mnie z pytaniem czy mogę mu pomóc serwisować monitor w PL bo padła matryca, sprzedawca olał sprawę, mówiąc, że nie jego problem a serwis w UK stwierdził, że monitor ma za duży stan licznika i mimo "5 lat" już jest po gwarancji. Trafił na egzemplarz objęty widzimisiem dystrybutora, że gwarancja się skończy po 10 tys godzin. No i tyle. Z dochodzenia sądowego zrezygnował. Polski serwis próbował pomóc, niestety, w Japonii nie było do tego monitora kupione nic z zabezpieczeń i sorry, ale nic z tego. A wymiana panelu kosztuje więcej niż nowy monitor. I w ten oto sposób sprzedałem owemu człowiekowi drugi CG221 za 21 tys zł, tym razem pełnowartościowy.

Drugi przypadek, mniej rażący:
    Wezwano mnie do kalibracji kilku sprzętów w pewnej firmie w tym CG222W. Wartość monitora 4 tys. Okazało się, że CG nie można skalibrować. Ładowanie korekcji do LUT monitora daje kalejdoskop na ekranie. Dzwonię do Alstora, gadam z technikiem i dowiaduję się, że monitor z Czech. Dystrybutor niemiecki Avnet. Sprzedawca to znany sklep z bardzo tanimi EIZO. Kontakty do sprzedawcy, serwisu dystrybutora. Serwis potrwa miesiąc albo lepiej bo wyślą do Japonii. Klient zrezygnował bo monitor potrzebny i pracuje do dziś na nieskalibrowanym.

Takich przypadków o których wiem, jest kilka rocznie. WYŁĄCZNIE z kombinowanymi monitorami spoza dystrybucji.

Dla niedowiarków mam wszystkie dane do klientów znanych mi przypadków, które pomagałem rozwiązać.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 18-07-2012 o 00:40
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.
    monitory.mastiff.pl - masz problem z kolorem, wal śmiało

Domyślnie

Jakie kwiatki odnosnie gwarancji w UK? prosze o przyblizenie?
    W zasadzie dowolne. Chodzi o wykluczenia z "5-letniej" gwarancji, które sprawiają, że 5 lat jest tylko chwytem reklamowym. Nie ma gwarancji spisanej na papierze a warunki podawane przez dystrybutora potrafią się zmieniać bez ostrzeżenia. Oczywiście nie wiadomo której partii monitorów dotyczą. Jak w mało fajnym przypadku z CG221, wykluczenie 10 tys godzin zostało wyciągnięte z rękawa. Wg zapisu na www miało dotyczyć monitorów przed którymś rokiem, a sprawa jest stosunkowo świeża. Ot, po prostu przerobili gościa. Tyle z wzorowego podejścia i stawiania za wzór wszystkiego co zagramaniczne. Nasz, polski serwis EIZO jest pierwszorzędny a w warunkach nie ma niespodzianek. Znam tych ludzi osobiście, z EIZO walczę praktycznie od czasu zaistnienia marki na polskim rynku i wiem o czym piszę.
    Zawodowo zdjęć nie robię już ze 25 lat, ale coś tam zostało. Teraz rozwiązuję problemy innych fotografów.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Pierwszy przypadek, drastyczny:
    ...................... sprzedawca olał sprawę, mówiąc, że nie jego problem a serwis w UK stwierdził, że monitor ma za duży stan licznika i mimo "5 lat" już jest po gwarancji. Trafił na egzemplarz objęty widzimisiem dystrybutora, że gwarancja się skończy po 10 tys godzin. No i tyle. .......... I w ten oto sposób sprzedałem owemu człowiekowi drugi CG221 za 21 tys zł, tym razem pełnowartościowy.
    Eizo, ta porzadna firma, nagle zlewa klienta z monitorem za tyle szmalu i to w Anglii, a ty mu pomogłeś najlepiej jak się dało, czyli sprzedałeś mu drugi taki sam monitor za 21 kafli......

A laik dobry, 18 tysi wydal, poddal sie na starcie i kupil drugi taki sam za 21 tysi
    Gdybym nie znal naszej polskiej mentalnosci, to bym Ci uwierzyl Tom
    Jak zwykle wychodzi, ze kupujac od Ciebie, mozna spac spokojnie. No i ze jesteś bardzo pomocny peace !

tak przy okazji, za stronka eizo.uk :

"EIZO is currently the only monitor manufacturer to have a 5-year warranty, as standard, on the majority of its extensive monitor range purchased since January 1st 2005!

EIZO FlexScan Products

The standard 'return to base' EIZO 5 year warranty applies to the majority* of the EIZO FlexScan range. It includes all aspects of the monitor and is valid for up to five years or 30,000 hours of operation, whichever comes first

EIZO ColorEdge Products

All EIZO ColorEdge CG and CE products purchased in the UK since 24th February 2008 are all covered by the new EIZO 5-year 'on-site warranty'**. With the help of our servicing partner, the new warranty includes an on-site monitor double swap-out facility, ensuring you are not without your EIZO monitor if anything should go wrong."

wynika z tego, ze w przypadku seri CE nawet nie ma ograniczenia w postaci 30000 h , chyba ze ktos zapomniał napisac, dodatkowo na czas naprawy przysylaja ci zamiennik, zebys nie zostal na lodzie..... alstor tez tak dziala ?

edit:
    "Nie ma gwarancji spisanej na papierze a warunki podawane przez dystrybutora potrafią się zmieniać bez ostrzeżenia."
    to juz jest totalny kosmos Tom, przeczysz sam sobie, gdzie przed chwila napisales, ze malym druczkiem bylo napisane... only 10000 h usage

zacznij moze czytac swoje wypowiedzi i zobaczysz, ze sie sam gubisz...
    Ostatnio edytowane przez locos ; 18-07-2012 o 01:50

Domyślnie

To sie zagrzalo! ))
    Powiedzcie mi cos...? Czy z eizo dostane kabel Dual DVI? mam karte ktora wspiera rozdzielczosc do jakos 2500x1440 - cos takiego nie pamietam dokladnie takze wnioskuje ze to musi byc Dual DVI a ni single dvi?
    I dostane kabel z eizo? pewnie tak? jak place tyle kasy

Domyślnie

Gdybym nie znal naszej polskiej mentalnosci, to bym Ci uwierzyl Tom
    Czyli zarzuca mi Pan kłamstwa? Cóż, każdy widzi to co chce widzieć...

to juz jest totalny kosmos Tom, przeczysz sam sobie, gdzie przed chwila napisales, ze malym druczkiem bylo napisane... only 10000 h usage
    Było napisane w szczegółach gwarancji na www dystrybutora. Było i znikło. Ale zrobiłem zrzut ekranowy. Proszę zwrócić uwagę na "5 year LIMITED warranty", 3 lata na panel i inne wykluczenia eksploatacyjne:

Klient nie miał nic takiego, bo nie miał żadnych spisanych warunków gwarancji. Wyglądało to tak, że dystrybutor w czasie sprzedaży twierdził że daje pewne odstępstwa od "Ograniczonej" gwarancji a kiedy przyszło do reklamacji powołał się na najmniej korzystną dla klienta. Firma EIZO nie ma z tym nic wspólnego i człowiek z EIZO, który był proszony o pomoc wyraził ubolewanie że z monitorem nie były wykupione żadne pakiety zabezpieczeń. Cała kicha to były działania dystrybutora.

To sie zagrzalo! ))
    To normalne. Pracuję w firmie obracającej takimi monitorami, a opinia sprzedawcy w mniemaniu kol. Locosa jest kłamliwa i skrzywiona "polską mentalnością" czyli celem jest wydojenie klienta.

Powiedzcie mi cos...? Czy z eizo dostane kabel Dual DVI?
    Tak. Fabrycznie jest dołączany. Proponuję tylko sprawdzić czy kable są oryginalne. Czarne z białymi wtyczkami. Zdarzało się, nie tylko w PL, że sprzedawca potrafił otworzyć karton, rzekomo w celu sprawdzenia monitora, pomimo, że nikt go o to nie prosił i pozamieniać drogie, oryginalne kable Mitsubishi, Molex na chińskie za 5 zł.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 18-07-2012 o 10:59

Domyślnie

Czyli zarzuca mi Pan kłamstwa? Cóż, każdy widzi to co chce widzieć...
    Nie, nie zarzucam, tylko zadziwia mnie jedno - ktos najpierw probuje zaoszczedzic glupie 3 tysiace zl, a potem nagle spokojnie wydaje 21 tysiecy, bo firma nie uznala reklamacji, ktorej zeby bylo smieszniej nawet nie spisala na papierze tylko umiescila na stronce i potem usunela ?

Było napisane w szczegółach gwarancji na www dystrybutora. Było i znikło. Ale zrobiłem zrzut ekranowy. Proszę zwrócić uwagę na "5 year LIMITED warranty", 3 lata na panel i inne wykluczenia eksploatacyjne:

Tom, czy ty nie rozumiesz, ze to co jest napisane na stronce nie ma zadnej mocy prawnej ? Jakos nie chce mi sie wierzyc w to, ze chlop nie dostal zadnych papierow do monitora za 18 tysiecy, gdzie normalnie do byle *******y dostaje karte gwarancyjna, na ktorej sa wolami spisane warunki udzielanej gwarancji. Bylo i zniklo, za to ty masz printscreena

Klient nie miał nic takiego, bo nie miał żadnych spisanych warunków gwarancji. Wyglądało to tak, że dystrybutor w czasie sprzedaży twierdził że daje pewne odstępstwa od "Ograniczonej" gwarancji a kiedy przyszło do reklamacji powołał się na najmniej korzystną dla klienta. Firma EIZO nie ma z tym nic wspólnego i człowiek z EIZO, który był proszony o pomoc wyraził ubolewanie że z monitorem nie były wykupione żadne pakiety zabezpieczeń. Cała kicha to były działania dystrybutora.
    Wiesz co ? wszystko tutaj nie gra - ktos kto kupuje monitor za taka kase to przewaznie zwraca uwage na to czy dostaje karte gwarancyjna, ten twoj laik to niezla ofiara losu zatem, do tego z nadmiarem gotowki.

To normalne. Pracuję w firmie obracającej takimi monitorami, a opinia sprzedawcy w mniemaniu kol. Locosa jest kłamliwa i skrzywiona "polską mentalnością" czyli celem jest wydojenie klienta.
    Pracujesz w firmie i generalnie robisz kryptoreklame tutaj na forum, a ja tego nie lubie. Poza tym chcesz przyklad polskiego dojenia klienta ?

proszę bardzo :

oslona nikon 20-35(zamiennik) EBAY | POLSKA

Zeby bylo smieszniej to cena z ebaya zawiera darmowa wysylke ( oslona dotarla do mnie po 5 dniach roboczych) a tutaj prinscreen z zakupu mojej ktora byla jeszcze tansza : 3,78 funta z darmowoa przesylka z HH :

To nie jest wg ciebie dojenie klienta ? Ten przyklad jest drastyczny, ale nei chce wiedziec, po ile ta firma z polski kupuje te oslony w hurcie. Tak wyglada polski handel - kupic za 10 sprzedac za 100. Ta roznica 3 tysiecy na monitorze to dokladnie taki sam przyklad - w PL trzeba dorobic sie w ciagu 2 lat, bo nie wiadomo co bedzie pozniej. W innych krajach jest deczko inaczej. Stad inne ceny. Nizsze

EOT
    Ostatnio edytowane przez locos ; 18-07-2012 o 11:53

Domyślnie

Nie, nie zarzucam, tylko zadziwia mnie jedno - ktos najpierw probuje zaoszczedzic glupie 3 tysiace zl, a potem nagle spokojnie wydaje 21 tysiecy
    Jakie miał inne wyjście? Monitor potrzebny był do pracy a chłop robił na nim poważne rzeczy.

bo firma nie uznala reklamacji
    Prawda, że nie pojęte? Żeby to była polska firma to zapewne uznałby Pan że to normalka - polska mentalność. A że firma z UK to na pewno kłamstwo.

ktorej zeby bylo smieszniej nawet nie spisala na papierze tylko umiescila na stronce i potem usunela ?
    Zapraszam do zakupów EIZO w UK. Jak Pan dostanie kartę gwarancyjną z jasno opisanymi warunkami gwarancji to stawiam skrzynkę piwa.

Tom, czy ty nie rozumiesz, ze to co jest napisane na stronce nie ma zadnej mocy prawnej ? Jakos nie chce mi sie wierzyc w to, ze chlop nie dostal zadnych papierow do monitora za 18 tysiecy, gdzie normalnie do byle *******y dostaje karte gwarancyjna, na ktorej sa wolami spisane warunki udzielanej gwarancji. Bylo i zniklo, za to ty masz printscreena
    Ale co mnie ma obchodzić czy się Panu chce wierzyć czy nie. Opisałem prawdziwe zdarzenie i same fakty. A że jest printscreen? Ano jest. Trafiłem na okres kiedy takie informacje były. Potem znikły a klient i tak został wpuszczony w kanał. Ale i tak wszystko gra, bo to nie polska firma? Klient to niemota a serwis wzorowy i na pewno cała sytuacja to wina klienta. A zamieszał się w to polski sprzedawca to już na pewno spółka kłamcy i krętacza. Nie mam siły tego komentować.

Pracujesz w firmie i generalnie robisz kryptoreklame tutaj na forum, a ja tego nie lubie.
    Również nie interesuje co się Panu podoba a co nie. Nie robię kryptoreklamy. Płacę za prawo do używania komercyjnej stopki właścicielowi forum.

Domyślnie

Dzieki raz jeszcze... zamowilem jutro bedzie. Oby karta sie zaprzyjaznila z monitorem :P
    Gwarancja jest Full, 5 lat. Kurde! chyba sie zmocze!
    Chociaz chcialem bardzo 70-200 vr2 no trudno cos za cos :-/
    Wszystko cholernie drogie jak czlowiek chce sie bawic w fotografa :-/

Domyślnie

Również nie interesuje co się Panu podoba a co nie. Nie robię kryptoreklamy. Płacę za prawo do używania komercyjnej stopki właścicielowi forum.
    Tu nie chodzi o stopke - placisz wiec masz i nic mi do tego. Problem lezy gdzie indziej prosze Pana Wrzucasz zawsze akcje, ktore generalnie maja za zadanie zniechecic klienta do zakupu w firmie innej niz twoja. Poza tym to, ze wrzuciles printscreena ze stronki o niczym nie swiadczy. Wrzuc skan korespondecji miedzy nieszczesnym klientem, a ow firma. Wtedy zamkne gebe i potulnie skule ogon pod siebie.... Tak to sobie mozemy przeciagac line - wrzucasz jakies ogolne zapiski, a meritum sprawy pomijasz. Bez sensu.
    Poza tym wpisy, na ktore sensownie nie jestes w stanie odpowiedziec, zawsze dziwnym trafem pomijasz. Podalem ci konkretny przyklad "dojenia" polskiego klienta ? Podalem, a jako, ze nie masz konkretnych argumentow to nagle zapominasz o temacie. Tak jest zawsze. Ja lubie konkrety Tom, a ty zawsze dziwnym trafem owijasz temat w bawelne.

Strona 6 z 12 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów