Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 49

Domyślnie

tak
    tylko w skrytce zrobisz też baka aktów notarialnych, polis ubezpieczeniowych, wszelkiej maści precjozów a nawet certyfikatów
    online nie za bardzo ...
    jedyne co mnie przeraża to cena wynajęcia skrytek - cirka 400pln na rok to jednak sporo jest
    w dobie narzekania na podpisy sprzętowe, w poczuciu winy usunięty ...

Domyślnie

Dokumenty kiedy powstają (umowy sprzedaży, akty notarialne, itd.) skanuję, po czym oryginały trafiają do skrytki, natomiast kopie pozostają w domu.

Wersje elektroniczne dokumentów (w tym skany) back-up'uję dokładnie tak samo jak inne pliki, tzn. dysk sieciowy + dyski zewnętrzne trzymane w skrytce bankowej (aktualizacja dysków w skrytce odbywa się nieregularnie, ale dość często). Bank jest co prawda w innym mieście, ale niedaleko mojej pracy.

Robię tak od lat i mam święty spokój. Widziałem mieszkanie po pożarze. Brałem też udział w przeszukiwaniu zgliszczy w poszukiwaniu polisy ubezpieczeniowej, itd.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu Zobacz posta
    ale bank w tym samym miescie czy na drugim koncu polski ? powodzie tez sie zdarzaja
    Awarie chmur również się zdarzają - przypadek beyond
    Także twoje rozwiązanie również nie ma 100% gwarancji

Domyślnie

chmura chmurze nie rowna...
    "...nie ma ludzi normalnych, sa tylko nieprzebadani..."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zurkow Zobacz posta
    albo "Megaupload"
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zurkow Zobacz posta
    zaden backup nie daja 100% gwarancji, ale np. 4 x hdd + chmura, zawsze daje daje jednak wieksza niz tylko 4 x hdd

i tak imho nalezy do tego pochodzic

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez till Zobacz posta
    Pytanie odnośnie punktu 2 - ile płyt w takim razie zajmuje ci takie coroczne zgrywanie? Jakbym ja miał zgrywać roczny materiał (1 Tb) na płyty to miałbym ich co roku... 250
    Panowie, mamy o wiele lepsze jakościowo płytki Blu-Ray do archiwizacji... 25 GB. Są też wersje droższe, 50 GB. Polecam płytki Panasonica.
    D200 plus graty...

Domyślnie

Przede wszystki absolutnie odradzałbym darmowe serwery na główny backup czegokolwiek.

Pamiętajcie, że jeśli coś jest darmowe, to nie macie najmniejszej nawet gwarancji, że pomijając awarię, komuś się znudzi i zakończy świadczenie usługi po prostu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KS Zobacz posta
    Panowie, mamy o wiele lepsze jakościowo płytki Blu-Ray do archiwizacji... 25 GB. Są też wersje droższe, 50 GB. Polecam płytki Panasonica.
    Tylko koszt płyt i nagrywarki jest mniej kolorowy, a jakość? To są płyty, za parę, góra 10, lat i tak będą z nich podstawki pod kawę, bo taką realnie mają trwałość płyty. Już pomijam to, że koszt za gigabajt jest korzystniejszy w przypadku dysków twardych
    D300 | S 10-20 | N 18-200 VR | N50/1.4 AI | T 17-50/2.8 | S 105macro | N 70-300VR | SB600

Domyślnie

Możecie mi napisać po co Wam te terabajty zdjęć?
    Oczywiście oprócz potrzeby chomikowania, serio pytam.
    Sam mam jakieś archiwum na jednym dysku zewnętrznym i sporadycznie do niego zaglądam. Czasem ktoś znajomy znajdzie jakiegoś fotosa na mojej stronie, który mu się podoba, to faktycznie potrzeba JPEGa pełnej wielkości, żeby sobie zrobił odbitkę. Pomijam, że od dwóch lat archiwum mi mało zajmuje, bo surowiznę trzymam w szufladzie.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów