Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 49

Domyślnie Backup zdjęć - dropbox?

Witam,
    szukam pomysłu na backup dysku, na którym magazynuję zdjęcia, archiwum rośnie, strach o jego utratę również, pomyślałem, żeby kopie zdjęć wysłać w chmurę.

Z pozoru banalne, w szczegółach już mniej - szukam narzędzia, które:

• pozwoli mi zachować strukturę katalogów taką jak na dysku
    • wykona kopię tylko plików .jgp / na rawy szkoda mi w chmurze miejsca

z tego co widzę, w dropbox musiałbym robić to ręcznie, tzn tworzyć tam "moją" strukturę katalogów i ręcznie kopiować same jpgi,
    może lepiej skorzystać np z Flickr ?
    ma ktoś jakieś doświadczenia w tej materii ?
    500px.com/kubasikorski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cube Zobacz posta

Z pozoru banalne, w szczegółach już mniej ....
    Witam.
    Tak samo może być jeśli zechcesz odzyskać te dane z chmury będzie z pozoru banalne, w szczegółach już mniej .
    Ja osobiście nie ufam na dzień dzisiejszy takim wynalazkom i stosuje metodę beckupu na zew. dyski. Jako softu używam darmowego Cobian beckup.
    Pozdrawiam
    Tomek

Domyślnie

Ja robię tak.

1. Ręczna kopia na zewnętrzny dysk USB po każdej ważniejszej sesji (JEPG i RAW).
    2. Coroczne zgrywanie na płyty DVD.
    3. Automatyczna synchronizacja z drugim kompem przez Mesh.
    4. Automatyczna synchronizacja wszystkich zdjęć w chmurze z Picasa (zdjęcia automatycznie zmniejszane do 2048 pikseli bez limitu zajętości).
    5. Automatyczna synchronizacja bieżącego roku w chmurze przez Skydrive (w pełnej rozdzielczości, limit 25GB). Tu przydają się linki symboliczne.

Picasa każdy katalog wysyła osobno, ale domyślnie sortuje je wg daty (którą można ręcznie zmienić). Bardzo wygodna do udostępniania innym. Jak masz telefon z androidem, to automatycznie pokazuje się w galerii.

SkyDrive zachowuje strukturę katalogów. Uwaga. Skasowania zdjęcia w chmurze (np. przez www), skasuje je również na dysku.
    Ostatnio edytowane przez TOP67 ; 17-07-2012 o 10:25
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOP67 Zobacz posta
    Ja robię tak.

1. Ręczna kopia na zewnętrzny dysk USB po każdej ważniejszej sesji (JEPG i RAW).
    2. Coroczne zgrywanie na płyty DVD.
    3. Automatyczna synchronizacja z drugim kompem przez Mesh.
    4. Automatyczna synchronizacja wszystkich zdjęć w chmurze z Picasa (zdjęcia automatycznie zmniejszane do 2048 pikseli bez limitu zajętości).
    5. Automatyczna synchronizacja bieżącego roku w chmurze przez Skydrive (w pełnej rozdzielczości, limit 25GB). Tu przydają się linki symboliczne.

Picasa każdy katalog wysyła osobno, ale domyślnie sortuje je wg daty (którą można ręcznie zmienić). Bardzo wygodna do udostępniania innym. Jak masz telefon z androidem, to automatycznie pokazuje się w galerii.

SkyDrive zachowuje strukturę katalogów. Uwaga. Skasowania zdjęcia w chmurze (np. przez www), skasuje je również na dysku.
    Pytanie odnośnie punktu 2 - ile płyt w takim razie zajmuje ci takie coroczne zgrywanie? Jakbym ja miał zgrywać roczny materiał (1 Tb) na płyty to miałbym ich co roku... 250
    5D, 28 1.8, 17-35 2.8-4, 50 1.4, 85 1.8

Domyślnie

Na DVD zgrywam tylko JPG. Dwie rocznie wystarczają. To jest tylko taki zapas na wszelki wypadek. Cały zbiór i tak mam w 3 kopiach na HDD.

Backup w chmurze też robię bardziej po to, żeby mieć dostęp do fotek w każdej chwili. Czy to z komórki czy przez www.
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

Kup dyski zewnętrzne, np 500 GB kosztuje koło 250 zł a 1TB koło 400 zł. Zgrasz, schowasz i masz święty spokój.

Domyślnie

https://www.crashplan.com/consumer/store.vtl

kupujesz crashplan+ unlimieted za 50 dolcow na rok, bez limitu pojemnosci

mam juz u nich 2 tera danych - uzywam drugi rok - traktuje to nie jako jedyny
    backup ale jako dodatkowy backup za niewielkie pieniadze obok normalnego
    archiwizowania na hdd

calosc chodzi bezproblemowo

ze struktura katalogow nie ma problemu, wszystko sie backupuje tak jak to masz na dysku - dodatkowa zaleta
    jest ze crashplan nie usuwa skasowanych z kompa plikow, takze mozna sie cofnac w czasie do oporu w razie
    potrzeby, wersje tez sa

dodatkowo w sofcie mozna sobie poustawiac tzw 'backup sety', czyli ze te i te katalogi backupuj mi raz na tydzien
    i trzymaj wersje za ostatnie pol roku, a tamte w czasie rzeczywistym (po kazdej zmianie) i nigdy nie kasuj usunietych
    itp itd
    Ostatnio edytowane przez kichu ; 17-07-2012 o 12:34

Domyślnie

Kichu calkiem sensownie to wyglada jako dodatkowy backup
    dzieki za linka

PS backupow nigdy za duzo

Domyślnie

Dysk sieciowy 2TB (4TB Raid1) + dyski zewn. 0,5TB trzymane w banku (skrytka). Mieszkania / domy bywają okradane, pożary też się czasami zdarzają.

A pro pos, "Twardziele nie robią back-up'ow".
    Ostatnio edytowane przez marekm ; 17-07-2012 o 17:13

Domyślnie

ale bank w tym samym miescie czy na drugim koncu polski ? powodzie tez sie zdarzaja

dlatego ja jestem zdania, ze do normalnej procedury backupowej - czyli np. wielokrotne kopie na dyskach i o trzymane w roznych miejscach - warto dorzucic chmure - jako jeszcze jeden backup "off-site"

tym bardziej, ze sa rozwiazania bez limitu danych i za niewielkie pieniadze

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów