Jakikolwiek program do montazu się nada - pinacle, premiere elements, vegas, etc.
Każdy komputer z 2 rdzeniami i min 4gb ram się nada - kwestia predkosci renderu![]()
Szukaj
Jakikolwiek program do montazu się nada - pinacle, premiere elements, vegas, etc.
Każdy komputer z 2 rdzeniami i min 4gb ram się nada - kwestia predkosci renderu![]()
lepiej coś takiego
http://allegro.pl/wizjer-lcd-ggs-vie...466542041.html
Nikon
A mógłbyś napisać gdzie w d7k widać słabe strony AF?
Mam d5000 i miałem okazję dokładnie pobawić się d300 z nowym softem (rzekomo tak szybkim jak d300s). Moje obserwacje były takie:
- obie puchy b podobnie działały (w sensie celności i czułości AF) na pojedynczym punkcie/punktach (nawet bocznych). Żadnego szału dla d300 nie było (spodziewałem się czegoś znacznie lepszego - na forach tak ludziska zachwalali af z wyższych modeli)
- d300 udowadniał swoją wyższość w trybie śledzenia obiektu (nie 3d) kiedy włączone były wszystkie punkty AF ale nie był to jakiś pogrom.
- najwięcej jednak w AF miały do powiedzenia szkiełka
AF w d5k uważam za dość dobry np. z 35/1.8 większość zdjęć trafia w punkt nawet w słabym świetle (może mam dobrą sztukę?) - brakuje mi jednak pełniejszego pokrycia kadru i lepszego śledzenia ruchomych obiektów dlatego właśnie wzdycham do d7k.
Czy mógłbyś rozwinąć swoje spostrzeżenia odnośnie AF w tym modelu?
Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70
Nie udało mi się wytłumaczyć przy pomocy słów, to spróbuje za pomocą zdjęć:
Zdjęcie 1 gdzie w polu AF jest skóra i ewentualnie nos:
Zdjęcie 2 gdzie jest oko i więcej szczegółów:
Ogólnie: wiele rzeczy na zdjęciu znajdujących się "poza celownikiem" wydaje się bardziej wyraźne i trudno często stwierdzić czy to jest tylko złudzenie wywołane tym, że obiekty są bardziej kontrastowe, i gdzie właściwie zawędrowała ostrość. Zdarza się też tak, że po powiększeniu zdjęcia na aparacie okazuje się, że twarz jest dość ostra tylko- nie wiem nie utrzymałem puchy, może mi modelka się poruszyła. Ogólnie jest tak, w porównaniu do D60 jest o wiele ostrzej, ale muszę się go nauczyć zrozumieć czemu czasem jest nie tak ostro jak bym chciał. Samo robienie zdjęć z lampą zewnętrzną - jest jakoś inaczej - D60 nigdy mi nie przepalił, a z tym muszę więcej myśleć i kombinować.
I jeszcze jedno w D60 na przycisku"fn" miałem ustawione wybór WB, bo dobrze sobie radził, na tym mam AUTO, bo zaprogramowane ustawienia są nie bardzo. Lepszym sposobem jest włączenie LV, przełączenie WB na K i ręczna regulacja temperatury oraz obserwowanie efektu na wyświetlaczu. Najczęściej udaje się trafić mniej więcej w takie kolory jak na żywo![]()
Ostatnio edytowane przez swider ; 18-07-2012 o 20:43 Powód: Już.
Akurat wyświetlacz aparatu nie jest najlepszym sposobem oceny poprawności balansu bieli. Każdy balans bieli możesz zmodyfikować wg własnych potrzeb w menu.
D, F, Xmm/xx, Już sam się gubię w tym wszystkim.
Do Kali_69
Z doświadczenie powiem tak: że przy robieniu zdjęć poruszających się/niezbyt kontrastowych obiektów żaden aparat nie da Ci zawsze ostrych zdjęć. Może to być najlepsza pucha. Oprócz samego ruchu obiektu kombinacja szkło pucha wprowadza losowość. Zrób sobie test: zamocuj aparat na statywie i wykonaj serię 20 zdjęć jakiegoś statycznego obiektu każdorazowo przeostrzając. Okaże się, że zawsze będziesz miał jakiś odsetek nieostrych zdjęć mimo że przecież ani aparat ani obiekt się nie poruszają. Teraz wyobraź sobie ile czynników składa się na uzyskanie ostrej fotki: współpraca aparat szkło, ruch obiektu, kontrastowość miejsca gdzie ustawiania jest ostrość itp.
Każdy aparat (zwłaszcza taki entry level) nie jest idealnie skalibrowany, podobnie obiektyw. Za to płaci się ciężkie pieniądze, żeby w tych najdroższych obiektywach i najdroższych puszkach precyzja kalibracji, zgrania była jak największa i losowość była jak najniższa a i tak będą występować błedy np. fotografowie robiący reportarze wykonują dajmy na to kilkaset zdjęć z których wybierają kilka/naście (szczelam).
PS. Co do WB to tylko RAW - po co kombinować. Zresztą kolory to umowna rzeczy - będą różne ilekroć różny będzie ekran który wyświetla zdjęcie![]()
@lothar345 Zgadzam się z tym co napisałeś. Ja próbuje tylko znaleźć jakiś sposób, jakąś prawidłowość, która pozwoli robić więcej zdjęć ostrych. Tak samo było z D60. Dopiero po jakimś czasie "obczaiłem" jak z nim postępować, żeby było dobrze. I dla tego też robię dużo zdjęć, licząc, że któreś wyjdzie
A WB - tak masz rację, ale jeżeli w ten sposób jak ja opisałem ustawisz Balans Bieli to masz mniej roboty na komputerze. Ja używam WiwvNX, więc mam ograniczone możliwości. Prócz tego robienie zdjęć przy świetle sztucznym, bliżej nie określonym nie zawsze daje zadowalające efekty. Sklepy, galerie handlowe, pomieszczenia publiczne różnej maści. A tym sposobem można przynajmniej spróbować ustawić coś wstępnie już na aparacie.
Witam wszystkich użytkowników N7000,od 2 tyg posiadam tą puchę,z kitem 18-105,jak narazie działa sprawnie,nr 632....,kupiony w uk,a jak bedzie dalej,-zobaczymy...
Są problemy nowych d7000 z af? Ma być używany docelowo z 18-105 vr, 35/1.8 oraz Nikkor AF 28-105 mm f/3.5-4.5D IF. Jednak nie wiem czy się zdecydować
Skontaktuj się z nami