Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Domyślnie D50 i problem AF w BODY

Mam pytanie - może orientujecie się co mogło się stać.

Kupiłem na aukcji Nikona D50 (sprzedawanego jako sprawny). Niestety okazało się że nie działa AF w BODY (lub też sterowanie AF). W aukcji były też 2 obiektywy 18-55 AF-S i 55-200 AF-S. Myślałem że to silniki w obiektywach - ale po włożeniu tych obiektywów do innej D50 - obiektywy działały poprawnie. Robiłem też resret menu (dwa przyciski z kropkami) i reset całości (taki "bagnecik" na spodzie aparatu) - nie pomogło. Aparat wizualnie jest ok - mało używany. Przebieg migawki według PhotoMe troszkę ponad 9000.

Czy macie jakieś sugestie co może być zepsute ?
    Jak to sprawdzić ?
    Gdzie oddać do naprawy (np. WaWa) ?
    Jaki mógłby być koszt naprawy ?

Noże są jakieś programy diagnostyczne / serwisowe (np. podłączam aparat przez USB do komputera i puszczam test)?

Domyślnie

A z boku w aparacie przełącznik AF jest ustawiony na M czy na AF?

Domyślnie

i na obiektywie i na aparacie ustawione na A(AF)
    przełącznik działa - po ustawieniu na M - pozwala robić zdjęcia w trybie manualnym. Zdjęcia są ok, wszysto działa oprucz AutoFocus'a.

Wydaje mi się że to jest coś ze sterowaniem AF lub "pretwornik prądu" lub coś takiego - nie bardzo wiem jak to zdjagnozować.
    Ostatnio edytowane przez konradwo ; 12-07-2012 o 13:27

Domyślnie

A sprawdzałeś body z obiektywem AF (bez silnika)? Styki w aparacie są czyste (czyściłeś?)

Domyślnie

Niestety nie mam dostępu do obiektywów AF (bez silnika).

Styki wyglądają na czyste (tak przetarłem je czystym spitytusem)

Ostatnio edytowane przez konradwo ; 12-07-2012 o 14:07

Domyślnie

Czy ktoś może ma jeszcze jakieś sugestie ?

Domyślnie

Jeżeli obiektywy AF-s (przy włączonym AF w obiektywie i body) nie ustawiają ostrości automatycznie (nie działa silnik) to wygląda na uszkodzenie body. Jakbyś był w białym, to mógłbym to obejrzeć (podpiąć swoje szkła itp.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    zachodniopomorskie

Domyślnie

Ja miałem kiedyś identyczny problem, tyle że w D70. W moim przypadku okazało się, że namieszałem w ustawieniach, a konkretnie to w zakładce AE-L/AF-L wybrałem AF-ON, co wyłączyło mi autofokus w spuście migawki. Może tutaj tkwi przyczyna?

Pozdrawiam
    "Nie mam problemów z piciem, no chyba że nie chcą podać mi drinka..." Tom Waits

Domyślnie

Ja kiedyś też miałem taki problem w moim D50 - pojawił się po pożyczeniu body koledze. Podejrzewałem go o popsucie, ale okazało się, że pomógł właśnie reset ustawień, bo coś zostało namieszane w menu. Skoro piszesz, że resetowałeś (i to na dwa sposoby), to raczej pozostaje już tylko uszkodzenie lub jakieś mocne zabrudzenie czujników AF...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    zachodniopomorskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kkokosz Zobacz posta
    Ja kiedyś też miałem taki problem w moim D50 - pojawił się po pożyczeniu body koledze. Podejrzewałem go o popsucie, ale okazało się, że pomógł właśnie reset ustawień, bo coś zostało namieszane w menu. Skoro piszesz, że resetowałeś (i to na dwa sposoby), to raczej pozostaje już tylko uszkodzenie lub jakieś mocne zabrudzenie czujników AF...
    Tyle tylko, że reset przez 2 przyciski nie ma wpływu na ustawienia osobiste, a reset przyciskiem na spodzie aparatu pomaga w przypadku błędów elektroniki - np.: wariujący wyświetlacz bądź zawieszenie się aparatu (tak jest przynajmniej w D70). Zresetować ustawienia osobiste można jedynie w menu.

Pozdrawiam
    "Nie mam problemów z piciem, no chyba że nie chcą podać mi drinka..." Tom Waits

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów