Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: D5000 a mieszek

Domyślnie D5000 a mieszek

Witam wszystkich.
    Niestety zakup obiektywu makro muszę przesunąć na następne lata a chciałbym się troszkę zająć tym tematem. Myślałem wykorzystać troszkę sprzęt który posiadam do moich zenitów.
    Posiadam
    1. ZENITAR-M 1,9/50 (bolec przesłony)
    2. JUPITER-21M 4/200 (przełącznik A/M)
    3. PORST 2,8/28 (przełącznik A/M)
    4. PRACTIKAR 3,5-4,5/35-70 (bolec przesłony)
    5. mieszek makro
    6. pierścień odwrotnego mocowania 52/52

Myślałem o zakupie przejściówki nikon na M42 (tylko nie wiem jakiej czy z soczewką czy bez) i spróbować zastosować to z ZENITAREM po zablokowaniu bolca oraz z moim D5000. Myślę że JUPITER będzie za ciężki do mieszka. Może ktoś poda jakieś inne propozycje co z tym można zrobić. Do D5000 mam kita 18-55, N35/1.8 i N70-300
    Pozdrawiam wszystkich

Domyślnie

Odwróconym kitem z zablokowanym bolcem od przysłony można robić bardzo duże powiększenia.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Kielce/Kraków

Domyślnie

jeśli przejściówka tylko do makro to kupuj bez soczewki
    D5000, 18-105 VR, 50 1.8G, 35 1.8G, M42, SB-900

Domyślnie

Umbra czy chodzi Ci o sam kit czy np z odwróconym ZENITAREM?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Umbra Zobacz posta
    Sam kit.
    Czyli musiałbym zastosować przejście z mocowania nikon i kombinacja pierścieni by mieć na końcu M52 zewnętrzny
    Ostatnio edytowane przez nightfall ; 07-07-2012 o 19:07

Domyślnie

Ale po co? Sam kit odwrotnie zamocowany daje potężne powiększenie. Problemem jest zablokowanie przysłony, ponieważ ten obiektyw nie posiada pierścienia przysłony, i pomiar światła, a raczej jego brak.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Umbra Zobacz posta
    Ale po co? Sam kit odwrotnie zamocowany daje potężne powiększenie. Problemem jest zablokowanie przysłony, ponieważ ten obiektyw nie posiada pierścienia przysłony, i pomiar światła, a raczej jego brak.
    Jeśli możesz to napisz jak go zamocować. Rozumie że gwintem filtra do korpusu, tylko jakie przejście zastosować?

Domyślnie

Jeśli kit ma gwint na filtr 52mm to zamontujesz go za pomocą takiego pierścienia odwrotnego mocowania http://allegro.pl/pierscien-odwrotne...472388971.html
    Wysil się i poszukaj trochę o tym tutaj na forum bo jest naprawdę dużo informacji...
    || 5D + 85 1.8 || R+600 + YN622C ||
    Zapraszam - https://www.facebook.com/photo.kf

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez militarius Zobacz posta
    Jeśli kit ma gwint na filtr 52mm to zamontujesz go za pomocą takiego pierścienia odwrotnego mocowania http://allegro.pl/pierscien-odwrotne...472388971.html
    Wysil się i poszukaj trochę o tym tutaj na forum bo jest naprawdę dużo informacji...
    Dzięki wielkie za wszelkie podpowiedzi. Jak tylko noga powróci do sprawności muszę wypróbować to co zaproponowaliście. Pozdrawiam wszystkich

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów