Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: jaki toploader?

Domyślnie Odp: jaki toploader?

Czy do Lowepro Toploader TLZ2 mozna dopiąć dodatkowy pokrowiec na obiektyw? Potrzebuje czegoś sprytnego na rower - typowa torba/ plecak są nieco zbyt duże. Mam w tym pomieścić D50 + S24-70+ S10-20. (Zastanawiam się jeszcze nad Lowepro Cirrus 140.)

Domyślnie

Podepnę się do tematu - sprzęt jaki ma wejść to D90 (fajnie jakby wchodził z gripem) + tamron 17-50 2.8 z "tulipanem" do pracy. Mam na oku toploadera 50 AW ale chyba będzie za mały na te wymagania?
    12 14 28 35 85

Domyślnie

A nie prościej zmierzyć zestaw i porównać z wymiarami wewnętrznymi? A jak będziesz miał ostatecznie obawy to brałbym większy - nawet jak teraz go nie będzie potrzebny to kto wie co włożysz do niego np za rok.
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Wiesz, niby prościej ale przekonałem się już dwa razy, że jednak praktyczne użycie a wymiary na papierze to dwie różne rzeczy Niestety nie mam też możliwości przymierzyć sprzętu bo mam byt daleko do jakiegoś sklepu gdzie byłby duży wybór takich pokrowców. A jeśli chodzi o większy rozmiar... to chodzi właśnie o to, że mam już odpowiednią torbę, odpowiedni plecak a teraz potrzebuję czegoś na spacer kiedy biorę tylko puszkę plus jeden podpięty obiektyw, więc ma to być możliwie jak najmniejsze
    12 14 28 35 85

Domyślnie

Mi do 50 AW wchodzi d700/d300 z zapiętym N24-70 i rozłożonym tulipanem. Do DXXX z gripem bądź DX idealny będize 75AW.

Domyślnie

To ja coś powiem, bo szukałem ponad rok torby toploader do D90 i w międzyczasie zmieniłem korpus na D7000.
    Założenie było takie: torba ma pomieścić D7000+Nikkor 12-24 (długość 90mm) z założonym odwrotnie tulipanem i mieć kieszonkę na drobiazgi typu komórka i parę groszy. Mam inną torbę w której pomieszczę więcej gratów.
    Kupiłem w końcu "BENRO torba Ranger Z20 czarna". Chciałem jeszcze zwrócić uwagę, że aparat ma przeważnie pasek i musi się jeszcze zmieścić w torbie.
    Poniżej podsumowanie wszystkich toreb które oglądałem i mierzyłem (nie wiedziałem że aż tyle).
    1) Lowepro 50AW
    Wstępnie wybrałem Lowepro 50AW, ale poszedłem do MM i okazało się, że pasuje ale ciężko upchać pasek. To znaczy da się, ale trzeba go równo złożyć. Być może inny obiektyw wszedłby głębiej.
    2) CaseLogic SLRC201
    Dobrze pasuje, ale nie podoba mi się ten plastikowy spód.
    3) Kata Grip-14 DL for DSLR
    Dość dobrze pasuje, ale nie ma żadnej zamykanej kieszonki, żeby wsadzić komórkę lub parę groszy. Ale z zewnątrz "najzgrabniejsza".
    4) Kata Access-14 PL for DSLR
    Fajna ale droga (300PLN) i jak dla mnie za duża. Jak zechcę wziąć aparat i więcej obiektywów to mam inną torbę.
    Z tego co widzę to Tamron ma albo 83.2mm (SP AF17-50mm F/2.8 XR Di II) ( lub 94.5 (SP AF17-50mm F/2.8 XR Di II VC), czyli taki sam jak Nikkor 12-24.
    5) Hama CANBERRA 130 COLT
    Dobrze pasuje, ale jest mało usztywniona i moim zdaniem słabo chroni sprzęt
    6) BENRO torba Ranger Z20
    Dobrze pasuje i ma 2 kieszonki po bokach. Jest trochę wyższa i ładniejsza niż BENRO Beyond Z20.

PS. Nie wiem którego masz Tamrona 17-50:
    SP AF17-50mm F/2.8 XR Di II - długość 83.5mm
    SP AF17-50mm F/2.8 XR Di II VC - długość 94.5mm
    Ostatnio edytowane przez jkowal ; 07-07-2012 o 14:13
    FUJI+NIKON

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jkowal Zobacz posta
    Chciałem jeszcze zwrócić uwagę, że aparat ma przeważnie pasek i musi się jeszcze zmieścić w torbie.
    Ja zawsze paskiem owijam obiektyw - polecam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wywar Zobacz posta
    Ja zawsze paskiem owijam obiektyw - polecam.
    Każdy robi jak lubi, to kwestia preferencji. Ja z kolei wyciągam za pasek, bo nie muszę pchać palców z boku i wydaje mi się że jest pewniej.
    FUJI+NIKON

Domyślnie

Mam wersję VC ale czy do Z20 wejdzie mi D90 z podpiętym gripem?
    12 14 28 35 85

Domyślnie

Podpiąłem do D7000 Tokinę 100 (95mm długości) i jest sporo miejsca, ale z gripem chyba nie wejdzie.
    Do aparatu z gripem są szersze kabury.
    obrazki
    Ostatnio edytowane przez jkowal ; 07-07-2012 o 17:48
    FUJI+NIKON

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów