Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 56

Wątek: Jaki laptop

Domyślnie Jaki laptop

Witam Drogie Koleżanki i Koledzy, mam wyjątkową awaryjną sytuację i nie prosiłbym o pomoc ale jestem pod ścianą. Mianowicie jestem uziemiony w domu na ok 5 miesięcy a w dodatku mój komputer odmówił posłuszeństwa, był to stary PC athlon 2600 +1gb ramu, Ati 9550 jak pamiętam stary SB LIVE i 80gb dysk. W sumie ten komputer mi do większości moich zadań wystarczał, niestety odszedł na wieczną emeryturę i teraz mam problem gdyż sam nie mogę osobiście przeczytać więcej opinii o sprzęcie .

Potrzebuje laptopa do następujących zadań: adobe lightroom(wyżej niż wersja 3) + PS + dodatkowe programy do obróbki oraz w przyszłości robienie filmów ze zdjęć.

słuchanie muzyki i oglądanie filmów

komunikacja skype czyli (wbudowana kamerka mikrofon)

łączność wi fi +bluetooth wbudowany

czytnik k pamięci jak najwięcej USB napęd DVD-RW

czasami zagrać w coś

Tuner TV (mam na usb)

Czego oczekuję od komputera:

matryca no cóż mam złe wspomnienia z acerem i matową beznadziejną matrycą więc "dobra kontrastowa błyszcząca" rozmiar 15'-17' (15 boje się że może okazać się za mała a 17 za duża )

procesor i tu jest problem bo kilka lat minęło i moja wiedza zakończyła się na 1 rdzeniowych procesorach i ich oznaczenia były proste ale chciałbym 4-6 rdzeni,

dysk minimum 500gb (najlepiej samsung segate)
    karta muzyczna jak najlepsza,
    ram minimum 6 a lepiej 8 gb,
    karta graficzna (najlepiej 2 1 pracująca podczas windowsa bez obciążenia a 2 włączająca się pod obciążeniem.
    Budżet 3200.

Zdaje sobie sprawę ,że za tak marne pieniądze kupię namiastkę laptopa i do obróbki zdjęć będzie bardzo ciężko ze względu na słabe matrycę stąd chce go podpiąć na razie do starego CRT który jest skalibrowany i osiągam na nim zadowalające efekty .

Chciałbym aby laptop posłużył choć te 5 lat więc w grę wchodzą Toshiba Samsung LENOVO HP

Bardzo zależy mi na wytrzymałości oraz aby się nie przegrzewał jest to dla mnie b ważne

Po przeczytaniu na pożyczonym komputerze wybrałem następujące modele choć mam taki mętlik w głowie ,że nie wiem co już wybrać

http://allegro.pl/samsung-rc530-i7-2...450302655.html

http://allegro.pl/samsung-rf511-i7-2...450542138.html

http://allegro.pl/samsung-rc730-i7-2...451184330.html

http://allegro.pl/toshiba-l775-i5-24...446396043.html

http://www.x-kom.pl/p/76176-notebook...-7hp64-tv.html

Bardzo proszę o wyrozumiałość, gdyż mam czas do poniedziałku i zostaję bez komputera Na pewno są Koleżanki i Koledzy którzy mają o niebo lepszą wiedzę niż moja w dodatku mogą napisać coś o wytrzymałości jakości wykonania. Dziękuję i pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez ASAHI ; 06-07-2012 o 10:30 Powód: Straszne błędy stylistyczne.
    Sabinki dwie, Nikony dwa ,nikkory dwa ,tamrony dwa i ryba

WWW-makro widoki itd [/COLOR]

Domyślnie

Osobiście nie kupowałbym notebooka na Allegro.

Co do modeli, moja propozycja (nieco przekracza budżet): Samsung SERIES 5 (NP530U3B-A04PL)+ modem 3G

Warto też zajrzeć do Euro AGD - na wiele produktów, w tym notebooki, mają raty 0%.

Domyślnie

Przyjacielu nie mam zamiaru niestety jak wspomniałem jestem uziemiony i nawet nie mam jak wyjść z domu jedyne co mi pozostaje to Wy i po prostu wybierając konkretny model wyśle po niego kogoś

PS niestety to już ciężko będzie mi uzbierać tak w ogóle to mam taki mętlik ,że nie wiem na hp ludzie narzekają ,że lubi się wyłączać na samsungu no cóż nigdy się nie naciąłem w domu mam 3 telewizory 1 ponad 20 lat 2 -15 3 -7 lat smartfona jak na razie nie awaryjnego jakiś odtwarzacz blu-ray który służy dzielnie a toshiba no cóż zawsze słyszałem ,że jest to wiodąca firma acerów nie chce dellów podobno serwis tragedia i też bywa różnie
    Ostatnio edytowane przez LordRamzes ; 06-07-2012 o 11:00

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Przy tym budżecie nie wypinaj się na i7, proc i5 w zupełności wystarczy.

Spokojnie możesz zaufać Lenovo.

No i tak jak mówił przedmówca, nie kupuj z portali aukcyjnych.

ps.
    Nie wypinałbym się na Twoim miejscu na zbyt dużą przekątną ekranu, bo to zeżre Ci tylko budżet, a i tak matryca z laptopa nie bardzo się nadaje do roboty, więc pewnie podepniesz po toto coś rozsądniejszego, tym bardziej, że Twój laptop przez najbliższe miesiące i tak nie będzie zbyt mobilny.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekm Zobacz posta
    Osobiście nie kupowałbym notebooka na Allegro.
    Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    Co za różnica czy kupi w firmie X poprzez allegro, czy bezpośrednio na stronie internetowej firmy X ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    Przy tym budżecie nie wypinaj się na i7, proc i5 w zupełności wystarczy.

Spokojnie możesz zaufać Lenovo.

ps.
    Nie wypinałbym się na Twoim miejscu na zbyt dużą przekątną ekranu, bo to zeżre Ci tylko budżet, a i tak matryca z laptopa nie bardzo się nadaje do roboty, więc pewnie podepniesz po toto coś rozsądniejszego, tym bardziej, że Twój laptop przez najbliższe miesiące i tak nie będzie zbyt mobilny.
    może i masz rację tak czytam i czytam
    co prawda dalej to jest i 7

http://allegro.pl/samsung-rf511-i7-2...450542138.html

jednak dosyć dobre opinie ma i jak na razie o awaryjności brak czyli jakimś przegrzewaniu dość solidny itd

jeszcze ta toshiba też ma dużo +

http://allegro.pl/toshiba-l775-i5-24...446396043.html

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

To już bym wolał coś takiego:
    http://www.kuzniewski.pl/p9446,lenov...a-w-cenie.html

Do kupienia w Morele w Krakowie.

Cena tylko odrobinę przekracza Twój budżet.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Z notebookami jest tak jak z namiotami wyprawowymi - muszą być lekkie.

Wszystko powyżej 1,7 kg to kloce w starych plastikowych obudowach z napędami, które używamy sporadycznie. IMHO oczywiście.

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

ThinkPad-y nigdy nie były specjalnie lekkie, ale za to przeżywały więcej, niż jakieś filigranowe panienki.

Zresztą, lap na biurko powinien cechować się stabilnością, żeby go przeciągi nie przesuwały po stole.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Ostatnio kupowałem sam laptopa. Na podstawie tego co ludzie piszą na forach to generalne uwagi:
    - Core i7 (nie w wersji ULV czyli niskonapięciowej, bo mała wydajność) przy pełnym obciążeniu lubi się grzać i wtedy duże znaczenie ma system chłodzenia danego laptopa. W laptopach 15,6 cala i mniejszych przy kiepskim chłodzeniu się przegrzewa i krócej żyje, a także po nagrzaniu się zostaje automatycznie obniżane taktowanie - i to znacznie np do minimalnego ( 800mhz), żeby się schłodził. Efekt - po hugona płacić za wypasiony procesor jak i tak pod obciążeniem pracuje ze skaczącym/niskim taktowaniem bo chłodzenie nie wyrabia. Wtedy lepiej moim zdaniem wziąć dwurdzeniowego i5, który przynajmniej będzie pracował cały czas z pełnym taktowaniem. Przy większych, 17 calowych laptopach, ten problem jest dużo rzadszy ze względu na większe gabaryty i lepsze chłodzenie. Wniosek - decydując się na i7 przy założeniu, ze ma dłużej posłużyć - lepiej brać 17 cali, albo trzeba konkretny model przepatrzeć na forach pod kątem chłodzenia,
    - w przypadku pracy na dwóch kartach - integra w procesorze plus dodatkowa z opcją automatycznego przełączania to właściwie tylko NVidia ze swoim Optimusem, która w ten sposób działa. W przypadku kart AMD (d.ATI) to ich rozwiązanie sterownikowo/softwarowe jest skopane i ma problemy z poprawnym działaniem, więc producenci laptopów obeszli to bokiem dając możliwość ręcznego wyłączania i włączania karty zewnętrznej - ale jest to mniej wygodne rozwiązanie,
    - proponowałbym zwrócić uwagę na prędkość dysku, bo w tej chwili twarde dyski są największym hamulcowym w pracy komputera. Sugeruję sobie odpuścić dyski 5400 obrotów i wziąć lapa z dyskiem 7200 obrotów (producent bez znaczenia - i tak praktycznie zostało tylko dwóch Seagate/Samsung, Western Digital/Hitachi). Nawet kosztem mniejszej ilości pamięci RAM - bo dokupienie później i zainstalowanie dodatkowej kości pamięci jest tańsze i prostsze niż zabawa z wymianą dysku i reinstalką systemu.
    - gwarancja - im dłuższa tym lepsza np dellowska NBD (next businnes day) - 36 miesięcy.

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów