szabuk, dobra, markowa podkładka chłodząca + NHC (http://www.pbus-167.com/nhc/nhc.htm), rozwiązują problemy z wydajnością laptopów.
Szukaj
szabuk, dobra, markowa podkładka chłodząca + NHC (http://www.pbus-167.com/nhc/nhc.htm), rozwiązują problemy z wydajnością laptopów.
Medice, cura te ipsum.
Tja, podkładka chłodząca bo się grzeje, monitor zewnętrzny bo ten w laptopie beznadziejny, dysk zewnętrzny na kablu bo ten w środku mały i głośniki zewnętrzne bo laptopowych pierdziawek nie da się słuchać. To nie prościej i taniej wziąć po prostu blaszaka? Ja rozumiem, że w przypadku laptopa idzie się na kompromis - gorsza wydajność i komponenty (za te same pieniądze co blaszak), ale w zamian jest jako taka mobilność. Uważam, ze jak się kupuje laptopa to ma on pracować na tym co mu fabryka dała, a nie że się dźwiga kontener dodatków.
Biorąc nawet pod uwagę całą gamę gadgetów, o których wspomniałeś, to laptop nadal jest urządzeniem mobilnym, natomiast pecet, to tylko blaszana puszka.
Natomiast wspomniany przeze mnie NHC, pozwala laptopowi właśnie rozwinąć skrzydła i to dokładnie wtedy, kiedy tego potrzebujesz.![]()
Medice, cura te ipsum.
Nie wszystkich, nie zawsze. Zapewnienie dobrej wentylacji i przeplywu powietrza jest wazne i duzo zmienia, ale nie wszystkim urzadzeniom to wystarczy.
Niektore urzadzenia maja za mocne processory do swojej konstrukcji, co odbija sie zarowno na wysokim zuzyciu pradu jak i duzej ilosci generowanego ciepla, ktorego mala/kompaktowa/ladna/kiepska obudowa nie jest w stanie odprowadzic.
To generalnie jest zwiazane z podstawowa cecha laptopa - kompromis. Kazdy projekt laptopa to kompromis pomiedzy wydajnoscia a waga i rozmiarami ( no i oczywiscie, jak wszystko, cena, etc ).
Nie da sie zrobic laptopa jednoczesnie mobilnego i ze swietna wydajnoscia. Sa laptopy dla graczy, ale ( liczac z zasilaczem, bo te tez sa poakznych rozmiarow ) potrafia wazyc ok 5-6kg. Mobilnym sprzetem ja bym tego nie nazwal. Z 2 strony sa laptopy ktore sa bardzo mobilne, ale jednoczesnie, oferuja troche slabsza obudowe, wolniejsze processory, a przede wszystkim zintegrowane karty graficzne i mniejsze ekrany. Sa tez laptopy bedace wiekszym kompromisem, twierdzac ze jednoczesnie sa w stanie zastapic komputer stacjonarny i byc mobilne. Osobiscie nie jestem zwolennikiem kompromisowkupujac laptopa trzeba wiedziec dokaldnei czego sie chce i w tym kierunku isc. Nie dostanie sie wszystkiego naraz. Wazna jest swiadomosc wyboru - zrozumienie co oddajemy za co.
d70s + N18-70 + N55-200
wszystkiego
raczej nie nastawiaj się na dobrą matrycę w laptopie, kąty będą mocno kiepskie, odwzorowanie koloru jeszcze słabsze. Matryca raczej jaka będzie taka będzie - obojętnie mat czy glare, wolisz trochę większe nasycenie i "multimedialność" matrycy szukaj błyszczącej, wkurzają Cię silne odblaski i czasem przesycenie, uderzaj w matmatryca no cóż mam złe wspomnienia z acerem i matową beznadziejną matrycą więc "dobra kontrastowa błyszcząca"
O 6 zapomnij, 4 tylko w i7 (nie niskonapięciowych)chciałbym 4-6 rdzeni
raczej wszędzie jest standardowa zintegrowana - chcesz lepszej szukaj zewnętrznejkarta muzyczna jak najlepsza
ram to nie problem, jest tani, można go rozbudować - poniżej 4gb raczej nie kupisz, a i tyle na początku styknie, a lepiej mieć więcej czego innegoram minimum 6 a lepiej 8 gb
A gdzie jest napisane że te 5 lat wytrzymują a inne nie? Czego się nauczyłem parę lat w handlu detalicznym laptopami i ich serwisowaniu, to że taki radykalizm nie jest dobry, a marka ma dziś niewiele z trwałością wspólnego. Zepsuć się może i psuje wszystko. Bardziej kwestia szczęścia i egzemplarza na jaki się trafi, czy będzie się psuć co 3 m-ce, czy pożyje dłużej bez większych problemów.Chciałbym aby laptop posłużył choć te 5 lat więc w grę wchodzą Toshiba Samsung LENOVO HP
Jak wyżej. A to że laptop się nagrzewa jest normalne - kwestia by działo się to w sposób kontrolowany, w okolicach radiatorów.Bardzo zależy mi na wytrzymałości oraz aby się nie przegrzewał jest to dla mnie b ważne
Jak chcesz coś możliwie nowego technologicznie - zepnij się i poczytaj o Lenovo Y580 - mocno multimedialny, fajnie wykonany (a'la aluminiowa obudowa), z niezłymi jak na laptopa głośnikami JBL, i przede wszystkim w ciekawej konfiguracji (mocna k. graficzna w tym przedziale cenowym).
Wychowany na Fuji...
Obecnie - "jedną nogą" w Nikonie... =]
Tutaj sie pozwole nie zgodzic. Zgodze sie, jezeli kolega dopisze " w laptopie do 3.5k"raczej nie nastawiaj się na dobrą matrycę w laptopie, kąty będą mocno kiepskie, odwzorowanie koloru jeszcze słabsze.
Ja z matrycy w swojej x220 jestem dosyc zadowolony :]
Ostatnio edytowane przez Kurtz ; 06-07-2012 o 22:19
d70s + N18-70 + N55-200
Swoją drogą mam w pracy laptopa, na takim biurku typowo biurowym. Czasem jak wstaję, to zdarzy mi się przypadkowo uderzyć kolanem w biurko, dokładniej w jego ścianę boczną od wewnątrz. W konsekwencji ww. laptop, a dokładnie jego dysk, ma już naliczone 12 "mechanical shock" co można odczytać w SMART (wartość oczywiście co jakiś czas się zwiększa). Nie wyobrażam sobie ile by było tych zliczonych wstrząsów, gdybym używał tego laptopa na prawdę >mobilnie<. Poza tym z powodu tego dysku talerzowego, jak przesuwam tego lapa, to jak z jajkiem. ... raz jak przyp... w biurko tym kolanem przy wstawaniu na którym stał laptop to się zawiesił x-P Tak że dysk talerzowy w laptopie = trochę klęska.
Natomiast jeśli chodzi o jego przesuwanie po stole - gumowe nóżki sprawiają że ten 15,6" 2,6 KG wagi kurdupel jest praktycznie nie do ruszenia, dopóki się go nie podniesie, więc o "przesuwanie" bym się nie martwił.
Najlepsze do noszenia to są te z wagą duużo niższą ... np. ~1 KG - taka prawda, że to dopiero nie są w miarę kloce. Tyle że ekrany mają ~10-11" .
Ostatnio edytowane przez Kyle ; 07-07-2012 o 08:16
Co z Was za faceci, że chętnie zamieniacie zbroje na ... sukienki?
Osobiście nie ufam sprzętowi nieco grubszemu od kartki papieru i tak ślicznemu, że bardziej godzi się by używały go pensjonarki, niż przedstawiciele męskiego rodu.
Co do dysku, to wystarczy zamienić go na SSD i możesz wówczas kopać laptop przy przechodzeniu właściwie do woli
(byle z umiarem, boć to jednak komputer, a nie treningowy worek).![]()
Medice, cura te ipsum.
i stało się po przeczytaniu kilkunastu opini for itd wybrałem 3 modele
tutaj mocno zaoszczędzę a i jakość podobno dobra
http://allegro.pl/samsung-rf511-i5-2...471447351.html
tutaj teraz trochę wielkość matrycy mnie przerasta na początku miała być 17' teraz myślę ,że Macie rację 15-16' styknie a podłączać monitor do niego do obróbki a wiadomo mobilnie jest wskazany mniejszy
http://allegro.pl/toshiba-l775-i5-24...446396043.html
tutaj z kolei w ogóle nie przekonany ale polecają mi tego
http://allegro.pl/dell-inspiron-17r-...450302834.html
a konkretnie tego ale wybiorę z mniejszą matrycą
http://allegro.pl/dell-inspiron-17r-...448888836.html
Myślę ,że za dużo się naczytałemjuż i mam taki mętlik w głowię więc proszę Was jeśli macie do czynienia z tymi modelami proszę o opinie i nie ma nad czym chyba się już zastanowić tylko wysłać kogoś po laptopa
, Wszystkim już bardzo serdecznie dziękuję za wszelki czas poświęcony i porady pozdrawiam serdecznie
![]()
Skontaktuj się z nami