Close

Strona 10 z 13 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 122

Wątek: 35mm do FX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stachumuszel Zobacz posta
    Nie mam N35/2D, ale myślę, że lekko przesadzileś MariuszJ z określeniem "obrazek brzydki jak noc". Niektórym taki wlasnie obrazek bardziej odpowiada, niż żyleciasty i kontrastowy do granic obrazek z N35/1.8G. No i porównaj sobie AF w tych dwóch szklach. N35/1.8G to żólw przy N35/2D, o trwalości nie wspomnę.
    zgadzam się.
    Użytkownicy FX powinni dobrze przemyśleć zakup df1.8., bo wszystko ładnie wygląda na samplach w necie a potem okazuje się, że chcemy trochę poprzymykać i się robi problem.
    Mimo wielu zalet f/1.8 (ostrość, uszczelnienie) do FX bym wybrał f/2.
    Osobiście tak zrobiłem. Sprzedałem f/1.8 a kupiłem f/2 i 10 miesięcy śmigał bez żadnego "ale".

Domyślnie

Przerzuciłem trochę materiału z 35/2D i 35/1,8G. Osobiście wolę wersję D i tą akurat mam. Mikroregulacja sprawiła, że można bez problemu pracować na 2,0.

Domyślnie

Do szkła trzeba się trochę przyzwyczaić. Ja nie używam za często bo mam 50mm ale zanim miałem to doznałem szoku podłączając pod FX. Znałem sample z 35mm bez winietki i ładne obrazki. Po podpięciu okazało się że nie jest tak fajnie. Na szczęście tak duża winieta jest tylko w wyjątkowych przypadkach. Przy jasnej scenerii, gdy mamy dużo nieba itd. Również w zależności od odległości. Idzie żyć
    D700/D300s/D50

Domyślnie

Przeczytalem caly watek i nadal nie wiem.
    Postaram sie podsumowac:
    1. Do slubow, chrzcin, kosciolow, ciemniejszych miejsc 35 1,8 na FX sie sprawdza (f max 2.5;2.
    2. Jesli przymknac bardziej niz f4 (otwarte przestrzenie) i zalozmy 1/8000 nie wystarczy to trzeba zdjac 35 f1.8 i zapiac np 24-70.
    Right ?
    Jesli tak kupuje jutro.

"Amatorzy zbudowali Arke, Profesjonalisci Titanica..."

Domyślnie

Odległość fokusowania większa niż kilka metrów lub osłona 4 i powyżej = całkowicie czarne rogi i dodatkowo mocna winieta. Szkło podobało mi się do momentu, aż nie zrobiłem na nim i F80 rolki slajdu z krótkiego wyjazdu do Paryża (luźne kadry miejskie, albumowe, street itp.)... Dramat był A szkoda bo kontrast kolorki ostrość - wszystko żyleta.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qah Zobacz posta
    Czy ma ktoś koncepcję na dobre i tanie (1500-2000pln) stałe 35mm do D700?Zastanawiam się nad 35/2.0D ale słyszałem że nie ma szału na pełnej dziurze i do f:4.Jeśli to nie prawda napiszcie o swoich doświadczeniach z tym szkłem.
    Jak będziesz miał trochę szczęścia to w 2 tys może trafisz Zeissa 35/2.
    Jest szał na pełnej dziurze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez verus Zobacz posta
    i manual i szukanie matówek...
    Z tym szałem bym był wstrzemięźliwy biorąc pod uwagę wszystkie aspekty użytkowania szkiełka.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez verus Zobacz posta
    Potwierdzam
    Cytat Zamieszczone przez siedemczwartych Zobacz posta
    i manual i szukanie matówek...
    Z tym szałem bym był wstrzemięźliwy biorąc pod uwagę wszystkie aspekty użytkowania szkiełka.
    Łeeeee ja tam nic nie zmieniałam jeśli o matówkę chodzi - dokupiłem sobie okular DK-17m i jest miodzio. Szkiełkiem tym ostrzy się bardzo szybko i celnie. Powtarzając się n-ty raz - jest genialne od pełnej dziury i mega hiper uniwersalne (również z uwagi na małą minimalną odległość ostrzenia).

A optycznie miażdży wszystkie 35'tki jakie Nikon wypuścił (i pewnie te które wypuści też ) o budowie nie będę się już rozpływał bo używanie go to sama przyjemność.

Ja nie wiem dlaczego manuale są tak spychane na bok. Gdyby miał źle skalibrowany pierścień ostrzenia itd - to ok - ale Z35/2 ma skalibrowany tak że nawet do reporterki spokojnie się nadaje
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

OK, kupilem 35 1.8 na FX. Dla mnie klasa - bliskie odleglosci f2.5 i jest cacy. Winieta minimalna, na 1.8 prawie brak.
    Dalekie ostrzenie 50m i winieta jest widoczna nawet na f1.8.
    Do kosciolow klasa - proba generalna w niedziele

"Amatorzy zbudowali Arke, Profesjonalisci Titanica..."

Domyślnie

N35 1.8 w reporterce na bliskich odległościach nie będzie zawodził. Ale strasznie chwalicie tego zeiss'a :P aż mnie kusi żeby mu się przyglądnąć, ostatnio bawiłem się manualem i jak nie grają polek to idzie nadążyć z ustawieniem ostrości. Sample w sieci też fajne.
    ;]

Strona 10 z 13 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów