Szukaj
Jak na zlosc nabylem wlasnie statyw i nabralem ochoty na landszafty i dupa blada bo 35tka nie da rady :P
Chcialem dzisiaj juz sobie kupic tampona 28-75, ale powiedziali mi, ze jest tylko na specjalne zamowienie od producenta i czas oczekiwania to ok 30 dni![]()
.
| D700 + MB-D10 | + | Samyang 85/1.4 + Tamron 24-70VC | + | Nissin Di866 II | + | 3x YN-RF603 |
A może kup sobie po prostu Nikkora 28-85?
Koszt praktycznie żaden a szkło jest bardzo chwalone.
Przemyśl to zamiast tamiego. Do tego do czego planujesz będzie aż nadto.
Taki tam byle jaki amator fotografii ?
Stowarzyszenie dla pacjentów z chorobami kardiologicznymi - Serce na Banacha
Potwierdzam, że AF mulasty, zwłaszcza w ciemnej sali i przy AF-C. Do statycznych ujęć bajka, ale coś dynamicznego ująć to już loteria.
W weekend koledze ślub rejestrowałem(w sumie mój pierwszy raz ze stałkami i D700)
Wcześniej używałem D300s i sigmy 18-50, af zapierniczał, był pewny, niewiele zdjęć nieostrych. Zdjęcia z tańców były super. Jak przeglądam te z 35 i D700 to się za głowę łapie, ile nieostrych zdjęć zrobiłem.
Oprócz AF także płytka GO zrobiła swoje.
X-E2 Fujinon [35 1,4 , 60 2,4]
flickr
Jakos ja nie mialem problemow z uchwyceniem tancow za pomoca 35/1.8G. na jakies 400 fotek z tancow wywalilem max 20 sztuk ktore byly zle trafione.
.
| D700 + MB-D10 | + | Samyang 85/1.4 + Tamron 24-70VC | + | Nissin Di866 II | + | 3x YN-RF603 |
Tego szkła trzeba się nauczyć. Zarówno na AF-S jak i AF-C potrafi być mulaste jak warunku będą doskwierać. Ja działam na AF-C i staram się chwytać krawędzi, dociskam migawkę do końca kiedy kadr jest fajny, cały czas trzymając przycisk do połowy i śledząc ruch tańczących. Jak nauczysz się z tym szkłem pracować i łapać nim ostrość tam gdzie mu będzie najłatwiej, przy czasie 1/125 czy 1/160 nie ma szans na poruszenia czy nietrafione foty, jest to naprawdę mały odsetek. N35 to moje główne szkło podczas imprezy.
;]
http://www.petapixel.com/2012/07/02/...steve-mccurry/
Jeśli temu panu udaje się robić świetne foty takim szkłem... (chyba że źle podpatrzyłem, ale to chyba jest 35/2).
Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70
Skontaktuj się z nami