Close

Strona 10 z 12 PierwszyPierwszy ... 89101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 122

Wątek: 35mm do FX

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Do szkła trzeba się trochę przyzwyczaić. Ja nie używam za często bo mam 50mm ale zanim miałem to doznałem szoku podłączając pod FX. Znałem sample z 35mm bez winietki i ładne obrazki. Po podpięciu okazało się że nie jest tak fajnie. Na szczęście tak duża winieta jest tylko w wyjątkowych przypadkach. Przy jasnej scenerii, gdy mamy dużo nieba itd. Również w zależności od odległości. Idzie żyć
    D700/D300s/D50

Domyślnie

Odległość fokusowania większa niż kilka metrów lub osłona 4 i powyżej = całkowicie czarne rogi i dodatkowo mocna winieta. Szkło podobało mi się do momentu, aż nie zrobiłem na nim i F80 rolki slajdu z krótkiego wyjazdu do Paryża (luźne kadry miejskie, albumowe, street itp.)... Dramat był A szkoda bo kontrast kolorki ostrość - wszystko żyleta.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qah Zobacz posta
    Czy ma ktoś koncepcję na dobre i tanie (1500-2000pln) stałe 35mm do D700?Zastanawiam się nad 35/2.0D ale słyszałem że nie ma szału na pełnej dziurze i do f:4.Jeśli to nie prawda napiszcie o swoich doświadczeniach z tym szkłem.
    Jak będziesz miał trochę szczęścia to w 2 tys może trafisz Zeissa 35/2.
    Jest szał na pełnej dziurze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez verus Zobacz posta
    i manual i szukanie matówek...
    Z tym szałem bym był wstrzemięźliwy biorąc pod uwagę wszystkie aspekty użytkowania szkiełka.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez verus Zobacz posta
    Potwierdzam
    Cytat Zamieszczone przez siedemczwartych Zobacz posta
    i manual i szukanie matówek...
    Z tym szałem bym był wstrzemięźliwy biorąc pod uwagę wszystkie aspekty użytkowania szkiełka.
    Łeeeee ja tam nic nie zmieniałam jeśli o matówkę chodzi - dokupiłem sobie okular DK-17m i jest miodzio. Szkiełkiem tym ostrzy się bardzo szybko i celnie. Powtarzając się n-ty raz - jest genialne od pełnej dziury i mega hiper uniwersalne (również z uwagi na małą minimalną odległość ostrzenia).

A optycznie miażdży wszystkie 35'tki jakie Nikon wypuścił (i pewnie te które wypuści też ) o budowie nie będę się już rozpływał bo używanie go to sama przyjemność.

Ja nie wiem dlaczego manuale są tak spychane na bok. Gdyby miał źle skalibrowany pierścień ostrzenia itd - to ok - ale Z35/2 ma skalibrowany tak że nawet do reporterki spokojnie się nadaje
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

OK, kupilem 35 1.8 na FX. Dla mnie klasa - bliskie odleglosci f2.5 i jest cacy. Winieta minimalna, na 1.8 prawie brak.
    Dalekie ostrzenie 50m i winieta jest widoczna nawet na f1.8.
    Do kosciolow klasa - proba generalna w niedziele

"Amatorzy zbudowali Arke, Profesjonalisci Titanica..."

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARTINK Zobacz posta
    OK, kupilem 35 1.8 na FX. Dla mnie klasa - bliskie odleglosci f2.5 i jest cacy. Winieta minimalna, na 1.8 prawie brak.
    Dalekie ostrzenie 50m i winieta jest widoczna nawet na f1.8.
    Do kosciolow klasa - proba generalna w niedziele

I jak się udała próba generalna ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qba87 Zobacz posta
    I jak się udała próba generalna ?
    No wiec.
    Ostrosc, kontrast - swietne.
    Niestety AF w porownaniu z 24-70 to mul z nogami w betonie - trzeba sie przyzwyczaic ale daje rade (w kosciele).
    Co do winiety - na 1.8 jest na 2.0 tez bardziej nie przymykalem - znika praktycznie cala w ACR przy wolaniu NEFow.
    2.8 vs 1.8 przepasc - to jasne - ale zobaczyc w boju to inna sprawa - nagle 1/50 robi sie 1/125 (to oczywiste ale milo zaskakujace dla posiadacza min 2.8 ).
    Aha 35 na FX to swietna ogniskowa i 24-70 powedrowal do torby i juz nie wrocil po zalozeniu 35mm - niestety zalozylem ja dopiero pod koniec - coz do tej pory dzialalem na 24-70 a to kawal dobrego, zaufanego szkla. Do tej pory 35tka jest na korpusie.
    Nie wiem czy caly moj entuzjam jest spowodowany odkryciem rzekomej "plastyki" ale teraz rozumiem osoby ktore wspominaly ze robia 35tka 90% reportazu.
    Dla mnie szklo warte absolutnie kazdej wydanej zlotowki.
    Polecam tym co sie wahaja, ze maja ogniskowa kryta przez zuma. W ciemnych kosciolach swiatla nigdy za wiele.

Zdjec nie wrzuce bo nie mam na razie zielonego swiatelka.
    Ostatnio edytowane przez MARTINK ; 09-07-2012 o 23:57

"Amatorzy zbudowali Arke, Profesjonalisci Titanica..."

Domyślnie

N35 1.8 w reporterce na bliskich odległościach nie będzie zawodził. Ale strasznie chwalicie tego zeiss'a :P aż mnie kusi żeby mu się przyglądnąć, ostatnio bawiłem się manualem i jak nie grają polek to idzie nadążyć z ustawieniem ostrości. Sample w sieci też fajne.
    ;]

Domyślnie

Ja chyba zmienie na wersje D, albo dokupie sobie inne szkielko do ulicznego reportazu. Motoryzacji sie tym szklem nie da fotografowac, szczegolnie jak trzeba przymknac do panningu.

Fota na f16

.
    | D700 + MB-D10 | + | Samyang 85/1.4 + Tamron 24-70VC | + | Nissin Di866 II | + | 3x YN-RF603 |

Strona 10 z 12 PierwszyPierwszy ... 89101112 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów