Close

Strona 158 z 556 PierwszyPierwszy ... 58108148156157158159160168208258 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 571 do 1 580 z 5556

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mariusz67 Zobacz posta
    T
    Matryca D700 czy D3 dalej nadaje się z powodzeniem do zdjęć gdzie 12mln wystarczy,ale jest przeżytkiem ledwo dorównuje jakością starej poczciwej 5d z poprzedniej epoki.
    Chłopie co ty p....., jak by liczyła się tylko wielkość matrycy to by nokia wygrała. Oprócz tej matrycy jest jeszcze AF i kilka innych ważnych elementów których stary poczciwy 5d nie miał i nie ma.

Domyślnie

D

W przypadku D800 nie przesadzili megapikselami ....
    D700 wogóle nie ma co porównywać, to zupełnie inna jakość obrazka. Jeżeli chodzi o fotografów profi to głównie używają sprzętu, który daje możliwość odwzorowania dużej ilości szegółów. Czym więcej megapikseli tym lepiej.
    D800 to pierwszy aparat, który wchodzi na półkę średnich formatów i śmiało może z niektórymi konkurować , a Laica M9 nie ma co startować do D800. Jeżeli chodzi o inne zastosowania - nadaje się do wszystkiego, tak jak D700 czy D3 a nawet daje większe możliwości ( może nie jest demonem prędkości jak D4 ) .
    No niestety ale się z tym nie mozna zgodzić.
    Nie wiem jakie masz zastrzeżenia co do obrazka z D700
    To, że dużo mpx D800 stawia go jako ewentualnego konkurenta MF to nie znaczy, że to najlepszy mały obrazek (np lepszy od D700). Bo MF to nie sa aparaty lepsze. To sa aparaty o innym przeznaczeniu. W wielu zastosowaniach gorsze od przykładowo D3s.
    Ilość detalu to nie jedyny wyznacznik jakości. Dla "normalnego" fotografa 36 Mpx to za duzo. Miejmy nadzieję, że nikon się cofnie w następnych FX do okolic 20 - 24 Mpx.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotopstryk6x6 Zobacz posta
    DonAlberto , premiera D800 to marzec br.
    ..a dokładnie 07.02.2012..

D800 napewno nie zrobi tego co D700 np. na ślubach czy innych bieganych chałturach
    Rozwiń proszę tą myśl, o ile opierasz ją na własnych doświadczeniach..
    Ja przyznam, że dane mi było biegać 2 lata z D700 (bez gripa), teraz biegam z D800 i spokojnie potwierdzę to co pisał Paweł.. lepiej mieć niespełna 5fps (za testami fotopolis w pełni trafione, niż 5fps trafione w połowie

ale z D800 jest coś nie tak bo jak narazie normalnieużytkujący się na jego temat nie wypowiadają tylko sami profi użytkownicy tworzący a nie focący
    ..a jak myślisz, kto pierwszy miał możliwość wyciągnąć łapki po to co kapało na rynek.. "profi chałturnicy", czy "normalnieużytkujący"? ..myślę, że w trakcie wakacji, tych "normalnych" wypowiedzi będzie przybywać, bądź spokojny
    d800|d600|n28g|s50|n14-24|n24-70|t70-200|sb910|sb900|reporter dual rs

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yuras Zobacz posta
    .. spokojnie potwierdzę to co pisał Paweł.. lepiej mieć niespełna 5fps (za testami fotopolis w pełni trafione, niż 5fps trafione w połowie
    To nie do końca tak. Wszystko zalezy od sytuacji. Jesli chodzi o uchwycenie odpowiedniej fazy ruchu to nic nie zastapi fps (najwyżej wyczucie lub szczęscie). Nie wiem dlaczego zakładasz, że cos musi uciec z GO. Nie musi. Jest wiele sytuacji, że cała seria jest ostra i wiele fps to niepodważalna zaleta. Ja do reporterki na pewno bym wolał D700 z jego 8 fps. Na pokazie mody D800 okazał się kiepski, za wolny po prostu (nie mam faz kroku modelki, na D700 miałem więcej dobrych póz) I niestety (podobnie jak D700) większość klatek nie była ostra, mimo lepszego AF. Ruch nie jest jednostajny a głowa "podskakuje". Pokazy mody okazują się być bardzo wymagające dla AF, bardziej niż samoloty na pokazach lotniczych.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    To nie do końca tak. Wszystko zalezy od sytuacji. Jesli chodzi o uchwycenie odpowiedniej fazy ruchu to nic nie zastapi fps (najwyżej wyczucie lub szczęscie). Nie wiem dlaczego zakładasz, że cos musi uciec z GO. Nie musi. Jest wiele sytuacji, że cała seria jest ostra i wiele fps to niepodważalna zaleta. Ja do reporterki na pewno bym wolał D700 z jego 8 fps. Na pokazie mody D800 okazał się kiepski, za wolny po prostu (nie mam faz kroku modelki, na D700 miałem więcej dobrych póz) I niestety (podobnie jak D700) większość klatek nie była ostra, mimo lepszego AF. Ruch nie jest jednostajny a głowa "podskakuje". Pokazy mody okazują się być bardzo wymagające dla AF, bardziej niż samoloty na pokazach lotniczych.
    ..dlatego też odniosłem się Jacku do pracy z D700 bez gripa. Zazwyczaj pracuję z bracketem, a w Stroboframe na grip nie ma miejsca. I z całym szacunkiem dla D700, różnicę w pracy AF dało się poznać w piwnicznej salce restauracji, gdzie już kilka razy dane mi było...

Domyślnie

A ja się zgadzam z Jackiem przy dyskusji o 5D markII w 2010 roku
    Wiem, wiem, inny kontekst, inne czasy, inna epoka...

Jacek_Z: zależy o jakie kto ma potrzeby, bo więcej niż 12 MPx to większa waga pliku, a to nie zaleta, natomiast wielu by wolało mniej MPx i mniejsze szumy. Dlatego sądzę, że dla normalnego fotografa zdecydowaną przewagę ma matryca z D700. Ma mniejsze szumy, ma lepsze DR. Niskie ISO i sporo MPx "potrzebują" najwyżej landszafciarze i studyjni.
    A ja bym chciał taki noktowizorek D700 S albo X 12 -16 mpx z dopracowaną matrycą bez darków, srarków i innych blomingów, z AF z D800 - D600 przybywaj!
    D700, D610 IRIX 15mm, sigma 24/1,4 art, NIKKOR AI 35mm T28-75/2,8, 50/1.8G, 85/1.8D, TAmron 70-300 IS SB900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yuras Zobacz posta
    ..dlatego też odniosłem się Jacku do pracy z D700 bez gripa. Zazwyczaj pracuję z bracketem, a w Stroboframe na grip nie ma miejsca. I z całym szacunkiem dla D700, różnicę w pracy AF dało się poznać w piwnicznej salce restauracji, gdzie już kilka razy dane mi było...
    To ty nawet nie wiesz jakie body miałeś. Wsadź do gripa D700 EN-EL4e.
    Bracketa nie da się zamocować do zagripionego body? eeeee
    D800 ma czulszy AF. Narzekanie jednak na AF w D700 to skrajność. No bo wtedy się okazuje, że D3s to kiepski aparat reporterski. Bo ma AF słabszy od D800. To się robi jakaś paranoja.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez juggler Zobacz posta
    Chłopie co ty p....., jak by liczyła się tylko wielkość matrycy to by nokia wygrała. Oprócz tej matrycy jest jeszcze AF i kilka innych ważnych elementów których stary poczciwy 5d nie miał i nie ma.
    A czy ja gdzieś napisałem ,że miał AF ?pewnie ,że nie miał czytaj dokładnie zanim coś napiszesz.
    Ale to nie znaczy ,że robił gorsze zdjęcia od D700 (do iso 1600).

Jak ktoś wcześniej napisał najbardziej zabierają głos ci którzy nie widzieli D800 na oczy jak widzę jest to dla nich za wysoka półka i nigdy nie wykorzystają jego możliwości.Większość posiadaczy D800 jest zadowolona i jak było można poczytać i zobaczyć foty potrafią wykorzystać jego możliwości.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    To ty nawet nie wiesz jakie body miałeś. Wsadź do gripa D700 EN-EL4e.
    Bracketa nie da się zamocować do zagripionego body? eeeee
    D800 ma czulszy AF. Narzekanie jednak na AF w D700 to skrajność. No bo wtedy się okazuje, że D3s to kiepski aparat reporterski. Bo ma AF słabszy od D800. To się robi jakaś paranoja.
    ..ale skąd uwaga, że nie wiem jakie body miałem? Czytaj Jacku uważnie.. miałem gripa, ale na zleceniach wygodniej pracuje mi się z bracketem do którego na styk mieści się jedynie D700 z kostką od sc-28a w sankach. Stąd świadomie decydowałem się na (max) 5fps w pomieszczeniach (czyli różnica w fps do D800 niewielka). W D3s ponoć AV nieco skuteczniejszy niż w D700, więc gdzie tu paranoja.

ps. do gripa ładowałem zazwyczaj eneloopy, więc znam wydajność zestawu.. ale mówię tutaj o pracy w pomieszczeniach (bez gripa)
    Ostatnio edytowane przez Yuras ; 30-06-2012 o 01:10

Domyślnie

Jak ktoś wcześniej napisał najbardziej zabierają głos ci którzy nie widzieli D800 na oczy jak widzę jest to dla nich za wysoka półka i nigdy nie wykorzystają jego możliwości.Większość posiadaczy D800 jest zadowolona i jak było można poczytać i zobaczyć foty potrafią wykorzystać jego możliwości.
    Zawsze można zajrzeć np. tu http://www.pbase.com/cameras/nikon/d800 i mamy 12+ tys. zdjęć po których mozna ocenić czy da się/nie da się zrobić podobne zdjęcia aparatami D700, D200, 5D lub dowolnym innym

Tu jeszcze ok. 1600 (na obecną chwilę) zdjęć z D800E http://www.pbase.com/cameras/nikon/d800e

Strona 158 z 556 PierwszyPierwszy ... 58108148156157158159160168208258 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów