Close

Strona 90 z 292 PierwszyPierwszy ... 40808889909192100140190 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 891 do 900 z 2916

Wątek: Co wybrać?

Domyślnie

3000 zł za body i obiektyw ?
    Nowy, używany ?
    Jeśli samo body (uzywane) to polecam D300 bo na obiekty już raczej nie wystarczy, jeśli chcesz D90 to wydaje mi się, że 18-105 bedzie za krótki.. lepiej 70-300 Vr ale nie wiem czy wystarczy piebuedzy.
    D300 + MB-D10 + N35 1.8G + 85 1.8G + Sb-900

Domyślnie

Widziałem w sklepach, Canona 550D + 18-55mm + 75-300mm za 2600. To ta oferta: http://www.euro.com.pl/lustrzanki/ca...5-250-mm.bhtml Tylko nie wiem czy ten czy ten 300mm nie jest III.

Co powiecie na te dwa zestawy:

http://www.euro.com.pl/lustrzanki/ca...50-mm-is.bhtml

i

http://www.euro.com.pl/lustrzanki/ni...00-mm-vr.bhtml
    Ostatnio edytowane przez Orlik_ ; 08-06-2012 o 14:54
    Zapraszam do moich galerii lotniczych.
    Lotnictwo.net.pl http://lotnictwo.net.pl/gallery_foto...n_author=17331
    Skrzydła.org - http://www.skrzydla.org/photodb.php?user_id=1626

Domyślnie

Witam,
    jest to mój pierwszy post na forum (choć czytam je już od dłuższego czasu) więc chciałbym się przy okazji przywitać.

Zwracam się z prośbą o pomoc w doborze aparatu wraz ze szkłami, budżet to +-4000

Wykorzystanie:
    Chciałbym fotografować na spacerach, wycieczkach, w gorszych warunkach domowych (imprezy itp.), plus portret córki.

Moje typy body:
    1. Nikon D90
    2. Nikon D5100

Moje typy szkło 1:
    1. Nikon kit 18-105
    2. Tamron 17-50 f/2.8

Moje typy szkło 2:
    1. Nikon 50mm f/1.8
    2. Nikon 35mm f/1.8

Generalnie chciałbym kupić nowy zestaw w sklepie w Krakowie (faktura), rozważam pomiędzy ABFOTO i FOTOCYFRA.

Dodam, że miałem w ręku Nikona D90 którego posiada siostra i bardzo dobrze mi leży, oraz Nikona D5000 który z uwagi na gabaryty preferowała raczej moja żona. Różnice pomiędzy D90 i D5100 znam, generalnie za tym drugim przemawia raczej tylko cena.

Jeśli chodzi o obiektywy to naczytałem się naprawdę sporo o Tamronie ale obawiam się, że bez pomocy ciężko mi będzie dobrać odpowiednią sztukę.

Co do stałek to cały czas się zastanawiam która będzie lepsza do fotografii dziecka w plenerze i w domu.

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi
    Ostatnio edytowane przez foxxx ; 19-06-2012 o 13:03

Domyślnie

Jeśli nie musisz kupować zaraz stałki to kup ją jak pobawisz się zoomem, zoom może nieco pomóc w dobraniu ogniskowej stałki, będziesz widział które ogniskowe na zoomie ustawiasz, tu każdy ma inne preferencje i każdy inaczej doradzi. 50tki nie miałem ale w pomieszczeniach to i 35tka za szeroka nie jest, do ruchomych dzieciaków na pełnym otworze raczej za wolna, 35tka lubi tez być problematyczna z D90 - często trafia się FF/BF (pudłuje zazwyczaj na dłuższych odległościach), wtedy albo trzeba wymienić na inną sztukę albo kalibrować.

Nie pisz tak że za D5100 przemawia tylko cena bo zaraz zjedzony zostaniesz
    D90, 18-105, 35/1.8G, 105/2.8VR, SB700 i ... zenit ET ze szklarnią

Domyślnie

Wolałbym na początku zakupić aparat z dwoma obiektywami żeby mieć całość na jednej fakturze, ew. później coś dokupować / zamieniać.

Największe moje obawy są właśnie co do odpowiedniego doboru sprzętu jeśli chodzi o FF/BF.

Co do D5100 to oczywiście ma także matryce na plus

Domyślnie

Wykorzystanie:
    Chciałbym fotografować na spacerach, wycieczkach, w gorszych warunkach domowych (imprezy itp.), plus portret córki.

Spacery i wycieczki, zazwyczaj starcza światła i ciemność 18-105 tak nie dokucza
    gorsze warunki domowe - lepsza może być lampa
    portret córki - ja dwóm swoim chłopakom czasem to robię ale tutaj od 35tki wolę ... 105tkę macro. Potrzeba sporo miejsca ale bardziej podoba mi się to co z tej 105 uzyskuję a dwa większa odległość sprawia że mogę coś bardziej "znienacka" strzelić.

Napisałem nieco przekornie bo dobry T17-50/2.8 będzie lepszy od kita a 105/2.8VR portretowym szkłem nie jest.
    Nie spodziewałbym się ze ktoś odpowie Ci sensownie, każdy jakoś tam sam dochodzi do tego co lubi, jeden polubi 50tkę, inny 35tkę plus jakieś tele. Ktoś poleci tamrona bo jaśniejszy a ktoś inny odpowie że to i tak półśrodek do stałki.
    D90, 18-105, 35/1.8G, 105/2.8VR, SB700 i ... zenit ET ze szklarnią

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysiozboj Zobacz posta
    Wykorzystanie:

Spacery i wycieczki, zazwyczaj starcza światła i ciemność 18-105 tak nie dokucza
    gorsze warunki domowe - lepsza może być lampa
    portret córki - ja dwóm swoim chłopakom czasem to robię ale tutaj od 35tki wolę ... 105tkę macro. Potrzeba sporo miejsca ale bardziej podoba mi się to co z tej 105 uzyskuję a dwa większa odległość sprawia że mogę coś bardziej "znienacka" strzelić.

Napisałem nieco przekornie bo dobry T17-50/2.8 będzie lepszy od kita a 105/2.8VR portretowym szkłem nie jest.
    Nie spodziewałbym się ze ktoś odpowie Ci sensownie, każdy jakoś tam sam dochodzi do tego co lubi, jeden polubi 50tkę, inny 35tkę plus jakieś tele. Ktoś poleci tamrona bo jaśniejszy a ktoś inny odpowie że to i tak półśrodek do stałki.
    Dzięki za zainteresowanie, chyba zostanę przy zestawie Nikon D90 z kitem 18-105 i do tego na początek stałka 50mm (jest tańsza od 35mm, a jak mi nie podejdzie to sprzedam).

Tamrona zaryzykowałbym gdyby ktoś pomógł mi go wybrać bo na razie nie mam aż tak sporej wiary w swoje siły

Lampe mam w planie dokupić ale dopiero za kilka miesięcy jak lekko odbuduję budżet

Ciężko się zdecydować...cały czas dylematy...

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez foxxx Zobacz posta
    Tamrona zaryzykowałbym gdyby ktoś pomógł mi go wybrać bo na razie nie mam aż tak sporej wiary w swoje siły
    Na forum jest milion ludzi z Krakowa i okolic. Napisz PW, zapytaj, na pewno znajdzie się ktoś, kto pomoże.
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ALF Zobacz posta
    Na forum jest milion ludzi z Krakowa i okolic. Napisz PW, zapytaj, na pewno znajdzie się ktoś, kto pomoże.
    Forum faktycznie ma sporo użytkowników, zaglądałem też do działu "pomocna dłoń" niemniej jednak czy komuś chciało by się tracić czas na oglądanie sprzętu dla kogoś kogo się nie zna? Chyba nie miałbym śmiałości nikogo z forumowiczów prosić o taką przysługę

Domyślnie

Wybrałem Nikona D90 z kitem 18-105, pobawię się trochę i zdecyduję jaka stałka będzie dla mnie odpowiednia.

Dziękuję za pomoc w wyborze, teraz tylko pozostaje oswoić się i nauczyć nowego aparatu

Pozdrawiam

Strona 90 z 292 PierwszyPierwszy ... 40808889909192100140190 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów