Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5
    Oszczędny w słowach Awatar kowazis
    Miasto
    Kędzierzyn-Koźle

Domyślnie problemik z kolorami[?]

Nie wiem jak wam opisać ten problem.. może tak..

Przerabiam pierwsze lepsze zdjęcie w lightroom'ie - później edytuje to zdjęcie poprzez "edit in photoshop"
    i gdy zapisuje go na kompie to oczywiście zapisuje się z ciepłymi barwami.
    Ale kiedy upubliczniam to na swoim photoblogu.. kolory się kaszanią.. i są takie matowe?

W czym tkwi problem jak się go pozbyć?

Lewe zdjęcie przedstawia widok wrzuconego zdjęcia na photoblog a po prawej to co aktualnie jest w standardowej przeglądarce obrazów.

Pozdrawiam
    NIKON D7200 / 24-70 / 50 /
    MINOLTA ( 4 sztuki ) oraz miliony klisz w lodówce

Oszczędny w słowach Awatar kowazis
    Miasto
    Kędzierzyn-Koźle

Domyślnie

nie mam jak edytować temat. Dodatkowo odkryłem że aby dodać teraz zdjęcie do photoshopa muszę wchodzić przez dodaj obraz czy jakoś tak.
    Nie mogę bezpośrednio z dysku np D folder Foty przesyłać obrazu i jest ikonka NIEDOSTĘPNE/Zakaz czy coś w tym stylu. To też da się pozbyć? hmm
    NIKON D7200 / 24-70 / 50 /
    MINOLTA ( 4 sztuki ) oraz miliony klisz w lodówce

Domyślnie

To, że wszelkie nk, fotki, blogi i fejsy inaczej wyświetlają zdjęcie, to już chyba jest norma. Też się z tym męczyłem i do końca nie rozwiązałem. Sprawdź, czy zdjęcie po zapisaniu w LR wygląda tak samo (lub chociaż podobnie), jak na stronach. U mnie np. PS zapisuje zdjęcia dodając czerwień i zdjęcia wyglądają na zbyt nasycone. Dlatego efekt końcowy po obróbce, zapisuję w LR.
    D700+Grip
    N28 1,8G | N50/1,8D | N85/1,8D | SB 700

D5200+18-55

Iwek_22
    Gość

Domyślnie

Zmień profil w PS na sRGB IEC61966-2.1 oczywiście w pliku który puszczasz w sieć - powinno być trochę lepiej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kowazis Zobacz posta
    W czym tkwi problem jak się go pozbyć?
    Pytania:
    -- jakiej przestrzeni barwnej używasz do edycji zdjęć?
    -- przy zapisywaniu zdjęć, dołączasz do nich profil tej przestrzeni?
    -- używasz monitora z poszerzonym gamutem?
    -- jakiej przeglądarki używasz, a jeśli Firefoxa, to czy masz włączony moduł zarządzania barwą?

Ogólnie rzecz ujmując, jeśli będziesz używał jako przestrzeni roboczej sRGB i tagował zdjęcia przy zapisywaniu, korzystając przy tym z oprogramowania (przeglądarka internetowa, przeglądarka zdjęć) posiadającego system zarządzania barwą -- wszystko powinno być OK.
    Najzieleńszy z zielonych
    Niezbyt poważny, czasem odważny, nie-co-dziennik sporadyczny.

Uprawnienia umieszczania postów