Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Domyślnie Numer NIP na stronie?

Witajcie!

Przyszedł do mnie dzisiaj (w sumie to już wczoraj) mail z "prośbą o niezwłoczne uzupełnienie danych firmy w związku z brakiem numeru NIP" na mojej stronie. Wiadomość dotarła na skrzynkę poprzez formularz kontaktowy więc trudno mi zweryfikować przez kogo naprawdę została wysłana.

W związku z tym pytanie;
    czy spotkaliście się z takim zaleceniem?
    Na szybko wyguglałem taki tekścik:
    http://www.iprawo.net.pl/porady/Czy%...C4%87%20NIP%3F
    z którego wynika, że faktycznie taka uwaga jest zasadna, ale kliknąłem też na strony kilku fotografów i na żadnej nie znalazłem nipu.
    Więc jak to w końcu jest?
    "Z pasją fotografuj życie, ale nie zapomnij i żyć z pasją" Z. Kamm

Domyślnie

Jesteś usługodawcą, nie musisz mieć NIPu na stronie, chociaż wygląda to (moim zdaniem) lepiej jeśli na firmowej stronie jest NIP.

A wracając do tematu, NIP musi być na stronie, jeśli za jej pośrednictwem coś sprzedajesz, jeśli masz na niej sklep, w którym klient sobie klika kup a towar przychodzi do niego pocztą.
    Dotyczy to tylko sprzedaży bezpośrednio przez internet.

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź,
    zapytałem księgowego; bardzo się zdziwił, że dostałem z US wiadomość mailem niepodpisaną.
    Dziwne również jeżeli ktoś chciałby poznać mój nip, bo po pierwsze po co mu (wystawi mi fakturę z powietrza?), po drugie łatwo go znaleźć w sieci.

Jedyne co przychodzi mi do głowy to próba sprawdzenia przez konkurencję czy prowadzę legalną DG.

Zadzwoniłem dzisiaj do US; nie przyznali się do podanego w wiadomości adresu, prosili o przekazanie screena, co uczyniłem wraz z podaniem IP kompa, z którego przyszła wiadomość..

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertMiernik Zobacz posta
    Jesteś usługodawcą, nie musisz mieć NIPu na stronie, chociaż wygląda to (moim zdaniem) lepiej jeśli na firmowej stronie jest NIP.
    Czy aby na pewno? Bo ja kiedyś czytałem, że NIP np. na stronie fotografa też powinien być.

Obecnie mozna w minutę namierzyć jakąkolwiek firmę, więc jego ukrywanie (???) jest be sensu.
    https://prod.ceidg.gov.pl/CEIDG/CEID...UI/Search.aspx

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Czy aby na pewno? Bo ja kiedyś czytałem, że NIP np. na stronie fotografa też powinien być.

Obecnie mozna w minutę namierzyć jakąkolwiek firmę, więc jego ukrywanie (???) jest be sensu.
    Według mojej wiedzy na pewno.

Oczywiście, że można, namierzyć, zresztą imho nawet lepiej wygląda strona firmowa z NIPem, ale obowiązku takiego w naszym przypadku nie ma.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertMiernik Zobacz posta
    Według mojej wiedzy na pewno.

Oczywiście, że można, namierzyć, zresztą imho nawet lepiej wygląda strona firmowa z NIPem, ale obowiązku takiego w naszym przypadku nie ma.
    ale "On" na stronie występuje jako firma zarejestrowana, nie jako usługodawca "prywatny" - stąd powinien być NIP.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wilk325 Zobacz posta
    ale "On" na stronie występuje jako firma zarejestrowana, nie jako usługodawca "prywatny" - stąd powinien być NIP.
    Kiedy usługa fotograficzna (usługa, nie sprzedaż gotowych zdjęć dostępnych na stronie, gdzie umowę zawiera się na odległość) jest usługą świadczoną na odległość? no,no,no......
    Ostatnio edytowane przez freefly ; 11-06-2012 o 13:56

Domyślnie

Tak, ale jako firma jednoosobowa a nie spółka prawa handlowego.
    Jan Kowalski i firma Jana Kowalskiego to instytucje równorzędne, zauważ że nawet NIP 'masz' ten sam.

Domyślnie

Panowie, ale mieszacie. Nie ma obowiązku umieszczania numeru NIP. Skoro NIP, to czemu też nie REGON?
    CEIDG jest ogólnie dostępny, to nie spółki, gdzie jest obowiązek podawania kapitału zakładowego itd.
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
    Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta

A Ty masz?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów