Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Domyślnie Nowa bateria d5100

Witam , jak zadbać o nową baterię czy formatować jak kiedyś stare baterie telefoniczne 3x do maksa by miała maksymalną żywotność ?
    Jakie opcje wyłączyć w aparacie by baterii starczyło na więcej fot

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Obecnie produkowanych akumulatorów nie musimy formować, aczkolwiek trzykrotne pełne ładowanie nie zaszkodzi.
    Pytasz jakie opcje wyłączyć aby oszczędzać energię, LiveWiew , VR, wyświetlacz, napęd AF, lampa błyskowa, kręcenie filmów, to najbardziej zużywa energię.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Instrukcji jest napisane,że trzy razy do zera i wtedy jest ponoć najlepiej.

Domyślnie

Przy dłuższym czasie bez użytkowania, baterie naładować. Litowe ogniwa najlepiej czują się na 3/4 naładowania.
    Tutaj jest... podpis

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez przemo1978 Zobacz posta
    Instrukcji jest napisane,że trzy razy do zera i wtedy jest ponoć najlepiej.
    W którym miejscu instrukcji tak napisali? posiadam kilka instrukcji do modeli Nikona i nic takiego nie znalazłem.
    Co rozumiesz przez rozładowanie do zera, takie rozładowanie znacznie skróciło by żywot akumulatora.
    Pusty wskaźnik akumulatora na wyświetlaczu nie oznacza że akumulator jest rozładowany do zera.

Domyślnie

To ja się też przyłączę. W moim świeżutkim D7000 bateria była naładowana gdzieś w 1/3, zakładam optymistycznie że producent celowo sprzedaje z baterią częściowo naładowaną, żeby klient mógł przetestować sprzęt w sklepie.

I teraz zagwozdka. Mam ją wykończyć do zera i dopiero naładować, czy lepiej od razu jak najszybciej naładować. W instrukcji piszą tylko, że trzeba ładować do pełna, ale czy od razu czy po wyładowaniu do zera, tego już nie piszą...
    D40x+N18-55 | D90+N18-105VR (R.I.P.) | D7000+N18-105VR | SB-700

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Poprosturysiek Zobacz posta

I teraz zagwozdka. Mam ją wykończyć do zera i dopiero naładować, czy lepiej od razu jak najszybciej naładować. W instrukcji piszą tylko, że trzeba ładować do pełna, ale czy od razu czy po wyładowaniu do zera, tego już nie piszą...
    Laduj do konca i idz cykac zdjecia! ehh, problemy maja tutaj co niektorzy ze ganba czytac....
    Nikon D3100 + S10-20 4-5.6 + S30mm 1.4 DC HSM ART + N35mm 1.8G + S17-50 2.8 HSM OS + T70-300 VC USD 4-5.6 + Metz 50 AF-1

Domyślnie

Ależ ja cykam cały czas na tej prawie wyładowanej, a ściślej "testuję układ AF". Chyba nie myślałeś, że siedzę i się zastanawiam, co zrobić
    D40x+N18-55 | D90+N18-105VR (R.I.P.) | D7000+N18-105VR | SB-700

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zgera Zobacz posta
    W którym miejscu instrukcji tak napisali? posiadam kilka instrukcji do modeli Nikona i nic takiego nie znalazłem.
    Co rozumiesz przez rozładowanie do zera, takie rozładowanie znacznie skróciło by żywot akumulatora.
    Pusty wskaźnik akumulatora na wyświetlaczu nie oznacza że akumulator jest rozładowany do zera.
    Moja wina .Minąłem sie z prawda. Czytałem o tym nie w instrukcji tylko tu:
    http://www.cyfrowe.pl/aparaty/nikon-...kumulator.html .

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez przemo1978 Zobacz posta
    Moja wina .Minąłem sie z prawda. Czytałem o tym nie w instrukcji tylko tu:
    http://www.cyfrowe.pl/aparaty/nikon-...kumulator.html .
    Cytat z powyższego linku:
    Aby nowy akumulator osiągnął pełną moc należy go sformatować trzy razy. Formatowanie akumulatora polega na tym, że przed ładowaniem należy akumulator całkowicie rozładować, a następnie w pełni naładować. Tą czynność należy powtórzyć trzy razy. Gdy akumulator będzie już sformatowany można rozpocząć proces ładowania nawet wtedy, gdy nie będzie on w pełni rozładowany.

Profesjonalni sprzedawcy nie powinni używać określenia "formatowanie akumulatora", akumulatory formujemy.
    Popieram jednak zasadę że nowy akumulator ładujemy trzykrotnie do pełna kiedy jest w pełni rozładowany, pisząc w pełni, nie mam na myśli do zera.
    Rozładowany akumulator jest wtedy gdy wskaźnik jest pusty, lub urządzenie nie daje się włączyć.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów