Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Domyślnie

Właśnie mam w ręku nową oryginalną baterie EN-EL14 oraz dołączoną do niej instrukcje. Nic w niej nie pisze o 3-krotnym naładowaniu i rozładowaniu baterii. Pisze natomiast, żeby ją naładować przed pierwszym uruchomieniem. Jak dla mnie instrukcja Nikona mą większą wartość niż czyjś opis na aukcji. Wydaje mi się, że ludzie piszą tak "dla zasady". Formatowanie baterii litowo-jonowej to mit, który jest powielany przy każdej okazji, ale nikt nie ma na to fachowych dowodów, że to naprawdę pomaga. Po prostu tak gdzieś czytał/usłyszał i powtarza dalej

Domyślnie

A ja powiem tak, nową oryginalną baterię, którą z aparatem dostałem. Rozładowałem do końca (momentu, aż się włączyć aparatu nie dało), potem pełne ładowanie (oryginalna ładowarka - póki dioda nie przestała migać). Dokupiłem drugą takową baterie, co by mieć na wszelki wypadek. I muszę powiedzieć, że obie starczają mi na około 600 zdjęć. Używam ich naprzemiennie, nie zaobsrewowałem do tej pory by, któraś z nich się szybciej rozładowała itp, itd...
    NIKON D750+MB-D16, N50 1.8G, N85 1.8G, N16-35 VR, N24-120 VR, N70-200 VR, N105 2.8G micro, SB-700, Helios 44M, Jupiter 37A

Domyślnie

Formowanie akumulatorów litowych to efekt nierozróżnienia ich od akumulatorów niklowo-kadmowych i niklowo-wodorkowych. Z drugiej strony, obserwuję, że nowe akumulatory litowe dużo dłużej pracują po 3-4 cyklach ładowania.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów