Close

Strona 46 z 57 PierwszyPierwszy ... 36444546474856 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 451 do 460 z 570

Wątek: d5100 czy d90

Domyślnie

Panowie, dajcie spokoj wreszczcie... Nie kazdy chce D90! Ja zamienilem kompakta na D3100 i nic mi wiecej nie potrzeba. Jego mala wielkosc, waga i dobry obrazek wystarcza mi calkowiecie...i kazdemu kto zaczyna sie bawic w lustrzanki pewnie tez. Razem z N35 1.8 lekki maly zestaw ktory da sie bez problemu zabrac wszedzie... Nie kazdy chce tachac D90 z gripem najlepiej, lampa, dupnym zoomem i statywem najlepiej. Pozatym te dodatkowe "pokretla i display" nie kazdemu potrzebne.

Pozatym przeplacacie sporo kupujac ta stara puche! Warto? - moim zdaniem nie. Wierzcie mi, sa leprze lustrzanki jak stary D90! I tutaj kazdy powienien sie zastanowic czy nie lepiej te 3500 tys zl dolozyc do aparatu nowszej generacji.

A czy kogos stac czy tez nie ??? Bez przesady, pewnie kazdego "pracujacego chlopa" stac. Zapytac powinno sie "ile wart mi jest dobry aparat" i tym sie kierowac!
    Nikon D3100 + S10-20 4-5.6 + S30mm 1.4 DC HSM ART + N35mm 1.8G + S17-50 2.8 HSM OS + T70-300 VC USD 4-5.6 + Metz 50 AF-1

Domyślnie

@knopers1
    Rzekłeś chłopie! Ktoś to musiał w końcu powiedzieć! Nigdy nie rozumiałem, jak na pytanie, czy dany sprzęt jest dobry, padały setki odpowiedzi dotyczące sprzętu lepszego, z wyższej półki. Bo przecież trzeba sobie czymś samopoczucie poprawić....
    Lubię, jak piorun strzeli i trochę rześkiego powietrza zawieje...

Domyślnie

Wierzcie mi, sa leprze lustrzanki jak stary D90! I tutaj kazdy powienien sie zastanowic czy nie lepiej te 3500 tys zl dolozyc do aparatu nowszej generacji.
    To ze cos jest stare, nie oznacza, ze przestalo zdjecia robic, bo cos innego nowszego wyszlo.
    Nowsze, nie oznacza zawsze lepsze.
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mekano Zobacz posta
    To ze cos jest stare, nie oznacza, ze przestalo zdjecia robic, bo cos innego nowszego wyszlo.
    Nowsze, nie oznacza zawsze lepsze.

tak, tak.... rozumiem. Czyli cztery lata rozwoju mad nowymi matrycam, nowym systemem dla AF, pomiarem swiatla na darmo.... gdyz stary D90 lepiej wypada... Kup sobie telefon lub komputer co byl cztery lata temu na rynku i przyrownaj do tych co sa dzisiaj....

szkoda gadac... Ja koncze tutaj tym postem.
    Ostatnio edytowane przez knopers1 ; 29-05-2012 o 18:58
    Nikon D3100 + S10-20 4-5.6 + S30mm 1.4 DC HSM ART + N35mm 1.8G + S17-50 2.8 HSM OS + T70-300 VC USD 4-5.6 + Metz 50 AF-1

Domyślnie

To myslisz, ze teraz jest czas na 3200? Bo d90 to w ogole mozna sprzedac, bo z taka jakoscia zdjec to przepasc w najnowszej technologii?
    I mozna sie schowac? Gratuluje myslenia, skoro tak uwazasz.
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

fight !
    Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
    Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mekano Zobacz posta
    To myslisz, ze teraz jest czas na 3200? Bo d90 to w ogole mozna sprzedac, bo z taka jakoscia zdjec to przepasc w najnowszej technologii?
    I mozna sie schowac? Gratuluje myslenia, skoro tak uwazasz.

A skad Ty wiesz co ja mysle.... co ? Dobrze znam D90. Brat ma prawie od poczatku ta puche, pary dobrych lat minelo kiedy przesiadl sie z D80. Mialem ta puche zapewnie szybciej w lapach jak ty! Znam ergonomie, jakosc zdjec przy ISO 800, ostrosc i rozdzielczosc. Sorry, ale fota, czyli wynik koncowy ktory jest najwazniejszy, z kapci nie wyrywa. Pocykaj czyms nowszym, moze zmienisz zdanie. Porownujac do zdjec nawet z D3100 widac roznice ogladajac na TV 46 Cali. Kupujac D3100 wiedzialem na co sie zdecydowalem. Ogladajac foty za kilka lat nie bede mial nic z tego ze pucha miala extra display i pokretelko dodatkowo. Foty bede ogladal a nie aparat! Chyba zrozumiale co?

A ze sprzedac lub wyzucic do kosza tego nie pisalem. Kazdy niech sam oceni kiedy czas na cos nowego.
    Kto ma, niech sie cieszy bo pucha nie jest wcale taka zla. Ale po co namawiac na stara puche ludzi co jeszcze nic nie zakupili ? I to za taka cene???
    Obudzcie sie, technika poszla do przodu! Chcac cos nowego na kilka lat nie ladowal bym sie w stare D90 za 3500 zl! I czas taki, ze teraz kazda puch ktora wyjdzie w nastepnym czasie bedzie lepsza od D90! Nawet jak do Ciebie to nie dociera!!!
    Ostatnio edytowane przez knopers1 ; 29-05-2012 o 22:01

Domyślnie

mamy na forum kolejnego pieniacza ale usprawiedliwiłbym to miejscem pobytu (z podpisu) i się nie przejmował tam chyba nerwowy teren
    Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
    Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez knopers1 Zobacz posta
    tak, tak.... rozumiem. Czyli cztery lata rozwoju mad nowymi matrycam, nowym systemem dla AF, pomiarem swiatla na darmo.... gdyz stary D90 lepiej wypada... Kup sobie telefon lub komputer co byl cztery lata temu na rynku i przyrownaj do tych co sa dzisiaj....

szkoda gadac... Ja koncze tutaj tym postem.
    Kolega knopers ma sporo racji pisząc, że dla każdego według potrzeb i wciskanie wszystkim na siłę jedynie słusznego De cośtam mija się z celem, nie przekonuje mnie jednak jego argumentacja, bo skoro staruszek d90 nie wytrzymuje konkurencji z młodziakami to co powiedziec o jeszcze starszym d3. Zamiast się trzymać na sztywno teorii że nowe lepsze bo nowe wystarczy zajrzeć do tabelki by dowiedzieć się, że:
    1. Aparaty d90 od d3100 i d5100 dzielą nie 4 a kolejno 2 i 3 lata. Niby różnica niewielka ale po co naginać fakty
    2. Może i rozwój w branży
    foto galopuje tak szybko jak to opisujesz ale konstruktorzy zastosowali we wszystkich trzech modelach ten sam moduł af i czujnik pomiaru światła.
    3. Zastosowano różne matryce i właściwie to stanowi o przewadze szczególnie jeśli chodzi o d5100.
    Na pytanie co wazniejsze: matry ca, waga, wizjer, śrubokręt, video czy inne ficzery każdy odpowie sobie sam, warto jednak troche poczytać zanim zabierze się głos bo później wychodzą takie kwiatki.

P.s jak coś pomyliłem to serdecznie przepraszam, w każdym razie specyfikacje są w sieci, można też sobie na szybko porównać na dpreview czy optycznych.
    P.s II naprawdę widzisz różnicę na sprzecię o rozdzielczości jak zakładam jedynie 1920 x 1080 ?
    Ostatnio edytowane przez cz4rnuch ; 29-05-2012 o 22:11

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sokolnik Zobacz posta
    mamy na forum kolejnego pieniacza ale usprawiedliwiłbym to miejscem pobytu (z podpisu) i się nie przejmował tam chyba nerwowy teren
    A co to ma do zeczy skad ja jestem? Widac ze nie masz nic lepszego do powiedzenia jak twoj denny komentarz.
    Kupujcie i cykajcie sobie czym chcecie! Chcialem to tylko napisac, zeby otworzyc co niektorym oczy i dac do przemyslenia przy nastepnych zakupach lustrzanki.

Strona 46 z 57 PierwszyPierwszy ... 36444546474856 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów