Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Komunia...

Domyślnie Komunia...

Witam Wszystkich !

Niebawem będę mial komunię świętą u bliskich znajomych. Zamierzam zrobić trochę zdjęć. Mam do dyspozycji D3100 i trzy obiektywy..

- 18-55VR
    -35mm 1,8G
    -50mm 1,8G

W kościele pewnie nie uda sie zrobić zbyt duzo zdjęć. Uroczystość będzie w domu ( około 30osób) W domu - czyli prawdopodobnie będzie ciasno, pokój od północy..

Niestety nie mam lampy..

Które obiektywy zabrać ze sobą? W plenerze, gdy będe robił komus z rodziny i dziecku myślę o 50mm będzie ok, lub 35mmm a w pomieszczeniu co proponujecie czy w kościele?
    D3100 | N18-105VR | N35 1,8G | NIKON SB-800

Domyślnie

35mm i pożycz lampę.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

weź wszystko, tak dużo tego nie ma

kitem zrobisz szeroki plan, 35tka "wszystko", a 50mm jakieś zbliżenia

powinno się udać

Domyślnie

35mm jest jasny, dość szybki i z tej trójki chyba nim powinieneś sporo fotografować.
    50mm do zbliżeń i portretów (w pomieszczeniach może braknąć miejsca). Uważaj na małą głębię ostrości - postaraj się ostrzyć na oczy.
    18-55 - jakieś ujęcia grupowe, postaraj się je zrobić na zewnątrz i unikaj używania wbudowanej lampy (daje raczej mizerne efekty)
    Jeżeli masz możliwość weź wszystkie obiektywy, na tym polega korzystanie z lustrzanki - wymienna optyka.

Pamiętaj, że w kościele jest zazwyczaj fotograf obsługujący komunię. Mogą cię pogonić z aparatem.

Domyślnie

Mam tez statyw, w plenerze problemów z oddaleniem nie będzie wiec 35mm robić? Jakich ustawień dokonać aby cała grupa osób była wyostrzona? W 35mm najlepszy obrazek dostajemy na przysłonie f4.0.
    50mm mysle użyć w kościele, ponieważ za blisko nie bedę mógł zbliżyć się a portret może wyjść ciekawy..

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dirttrack Zobacz posta
    W 35mm najlepszy obrazek dostajemy na przysłonie f4.0.
    To nie jest do końca prawda... wszystko zależy od okoliczności

Jak będziesz robił dziecku/rodzicom zdjęcia w "plenerze" to kup 1-2sztuki styropianu (i zatrudnij 1-2 osoby do trzymania) - szczególnie, że nie masz lampy - zresztą jakbyś miał lampę (a najlepiej dwie) to i tak styropian się przyda.
    Ostatnio edytowane przez 88y ; 14-05-2012 o 16:13

Domyślnie

Ale myślicie że ograne grupę w plenerze 35mm mając sporo miejsca? Zdjęcia myślę robić w plenerze po południu, gdy promienie nie będą dawały prosto w obiektyw. Poza tym po południu to miejsce będzie już zacienione to jest+. Tylko jak ustawić by była cała grupa ostra? Dać na portret czy może A przysłonę na 2,8-5,6 i ISO może nawet 800

Domyślnie

Cała grupę ostrą osiągniesz na F/5,6 - F/6.3 i nie wiem po co ISO 800 w dzień nawet w zacienionym miejscu. Wątpię żeby było potrzebne aż tak wysokie ISO zwłaszcza że przy tak statycznej scenie można użyć oczywiście w ramach zdrowego rozsądku dłuższego czasu.
    2x Canon 5D Mk III, Sigma 15mm F/2,8 FE, Sigma 85mm F/1,4, Canon 16-35L II, Canon 35L, Canon 135L, Canon 70-200 L IS II

Domyślnie

Dać na portret czy może A przysłonę na 2,8-5,6 i ISO może nawet 800
    Bez kombinacji: skorzystaj z GO -> nawet możesz na kalkulatorze wyliczyć...
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dirttrack Zobacz posta
    Niestety nie mam lampy..
    I bardzo dobrze, że nie masz lampy, bo by Ci tylko namieszała. Z D3100 jej nie potrzebujesz.
    Szkła weź wszystkie, w kościele chyba najbardziej Ci się przyda 18mm w zoomie i 50/1.8.
    Ja bym nawet zaryzykował samego 35/1.8, ale...

I nie broń się przed promieniami prosto w obiektyw, bo takie są właśnie fajne (zapraszam na bloga, choćby ostatni wpis). Szkodliwe są promienie prosto w oczy pozującym ludziom.
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów