Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bahuone Zobacz posta
    Jezeli sobie zyczysz, to moge jutro zrobic zdjecia i jak to u mnie wyglada "caly zestaw" a co do filtra ogolnie jest bardzo dobry oto efekt http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=181105

A tak na marginesie do jakiej puszki go chcesz, bo nie wiem czy wiesz ale nie z wszystkimi puszkami to smiga.
    będę bardzo wdzięczny za zdjęcia a co do puszki to moja się podobno średnio nadaje ale chce kupić jakiś używane d40/50/60/70 albo Sony a100 i wymontować mu filtr dolnoprzepustowy

Domyślnie

Dwie kwestie teraz, po pierwsze jak kupisz d50/70 to bedziesz mogl robic IR bez kombinacji z filtrem dolnoprzepustowym tyle ze uzycie filtra IR bedzie wymagalo statywu bo dlugie czasy wychodza. Jezeli zas przerobisz aparat to bedziesz mogl cykac z reki jednak aparat bedzie tylko Irkowy. Nie mam pojecia w ogole czy cokin sie nadane na zamiane filtra dolnoprzepustowego. Wiem ze kolega Nemeth zmodyfikowal puszke zmieniajac ten filtr, ktory bym o ile mnie pamiec nie myli sprowadzana zza wielkiej wody. Najlepiej bedzie jak zglosisz sie do niego na PW, to poda Ci stone z ktorej zamawial filtr. Tam tez jest opisane jak przeprowadzic cala operacje. Zdjecia postram sie zamiescic jutro.

Domyślnie

To ma być jako drugi aparat tylko do IR, żeby np. wiatr ruszający liśćmi nie przeszkadzał. A co do przeróbki i sprowadzania filtra to obstawiam że kolega korzystał z http://www.lifepixel.com/ na tej stronie też w dziale DIY masz super opisane jak rozkręcić aparat i wymienić. Najwyżej nie będę podmieniał filtrów, a jedynie podmienię dolnoprzepustowy na czystą szybkę (można zostawić bez ale wtedy matryce jest odsłonięta)
    Ostatnio edytowane przez Nikolai ; 04-05-2012 o 22:56

Domyślnie

ale po co kombinować , kup cokina i popstrykaj jeden sezon i zobaczysz czy ci się spodoba , żądnych uszczelnień nie trzeba ja używam z sigmą 10-20 i nikkorem 18-70 i jest elegancko

Domyślnie

A te zdjęcia na swojej stronei masz z Cokina IR? Jeśli tak, to nic nie cieknie jak widzę... Jaki masz holder, masz jakiś link do tego? Bo mój holder, oryginalny niestety i kosztowny firmy Cokin (i niczym nie różniący się od chińskiego za ćwierć ceny) jednak przepuszcza światło z boku...

Z tym, że ja kupowalem swojego z 5 lat temu.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    A te zdjęcia na swojej stronei masz z Cokina IR? Jeśli tak, to nic nie cieknie jak widzę... Jaki masz holder, masz jakiś link do tego? Bo mój holder, oryginalny niestety i kosztowny firmy Cokin (i niczym nie różniący się od chińskiego za ćwierć ceny) jednak przepuszcza światło z boku...

Z tym, że ja kupowalem swojego z 5 lat temu.
    tak wszystkie zdjęcia u mnie na stronce są z cokina i zwykłego holdera na allegro za 15 zł , filtr jest okrągły i idealnie pasuje tak wiec nie ma prawa przepuszczać źródła światła , może masz jakiś "inny" holder albo źle zakładasz filtr

Domyślnie

A jak można źle założyć filtr? Po prostu bokiem* wchodzi światło i tyle. Ale zainwestuję tą oszałamiającą kwotę 15 złotych i może będzie lepiej!

--------------------------
    *bokiem, bo widzę pod jakim kątem oświetlone są pyłki na filtrze, jeśli są jakieś pyłki.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    A jak można źle założyć filtr? Po prostu bokiem* wchodzi światło i tyle. Ale zainwestuję tą oszałamiającą kwotę 15 złotych i może będzie lepiej!

--------------------------
    *bokiem, bo widzę pod jakim kątem oświetlone są pyłki na filtrze, jeśli są jakieś pyłki.
    no właśnie wprowadzasz kolegę w błąd (nie doczytałem ze ty piszesz o nd400 ), filtr ir jest okrągły i się go wsuwa w pierwsze "sanki" od obiektywu tak wiec nie ma prawa przepuszczać światła a wszystkie nd i jakieś kolorowe to zwykłe "kwadraciaki" i są mocowane trochę dalej i wtedy już się światło dostaje , wiem bo mam połówkowy hitecha i tez się czasem coś dostanie jak z boku światło wpada

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bil78 Zobacz posta
    ale po co kombinować , kup cokina i popstrykaj jeden sezon i zobaczysz czy ci się spodoba , żądnych uszczelnień nie trzeba ja używam z sigmą 10-20 i nikkorem 18-70 i jest elegancko
    wow! zdjęcia naprawdę super! a co do kombinowania to aktualnie mam d80 więc nim takich efektów raczej nie uzyskam ;/

Domyślnie

No przecież mówiłem to od początku!
    pozdrawiam bombelkowo

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów