Szukaj
Dwie kwestie teraz, po pierwsze jak kupisz d50/70 to bedziesz mogl robic IR bez kombinacji z filtrem dolnoprzepustowym tyle ze uzycie filtra IR bedzie wymagalo statywu bo dlugie czasy wychodza. Jezeli zas przerobisz aparat to bedziesz mogl cykac z reki jednak aparat bedzie tylko Irkowy. Nie mam pojecia w ogole czy cokin sie nadane na zamiane filtra dolnoprzepustowego. Wiem ze kolega Nemeth zmodyfikowal puszke zmieniajac ten filtr, ktory bym o ile mnie pamiec nie myli sprowadzana zza wielkiej wody. Najlepiej bedzie jak zglosisz sie do niego na PW, to poda Ci stone z ktorej zamawial filtr. Tam tez jest opisane jak przeprowadzic cala operacje. Zdjecia postram sie zamiescic jutro.
To ma być jako drugi aparat tylko do IR, żeby np. wiatr ruszający liśćmi nie przeszkadzał. A co do przeróbki i sprowadzania filtra to obstawiam że kolega korzystał z http://www.lifepixel.com/ na tej stronie też w dziale DIY masz super opisane jak rozkręcić aparat i wymienić. Najwyżej nie będę podmieniał filtrów, a jedynie podmienię dolnoprzepustowy na czystą szybkę (można zostawić bez ale wtedy matryce jest odsłonięta)
Ostatnio edytowane przez Nikolai ; 04-05-2012 o 22:56
ale po co kombinować , kup cokina i popstrykaj jeden sezon i zobaczysz czy ci się spodoba , żądnych uszczelnień nie trzeba ja używam z sigmą 10-20 i nikkorem 18-70 i jest elegancko
A te zdjęcia na swojej stronei masz z Cokina IR? Jeśli tak, to nic nie cieknie jak widzę... Jaki masz holder, masz jakiś link do tego? Bo mój holder, oryginalny niestety i kosztowny firmy Cokin (i niczym nie różniący się od chińskiego za ćwierć ceny) jednak przepuszcza światło z boku...
Z tym, że ja kupowalem swojego z 5 lat temu.
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
A jak można źle założyć filtr?Po prostu bokiem* wchodzi światło i tyle. Ale zainwestuję tą oszałamiającą kwotę 15 złotych i może będzie lepiej!
--------------------------
*bokiem, bo widzę pod jakim kątem oświetlone są pyłki na filtrze, jeśli są jakieś pyłki.
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
no właśnie wprowadzasz kolegę w błąd (nie doczytałem ze ty piszesz o nd400 ), filtr ir jest okrągły i się go wsuwa w pierwsze "sanki" od obiektywu tak wiec nie ma prawa przepuszczać światła a wszystkie nd i jakieś kolorowe to zwykłe "kwadraciaki" i są mocowane trochę dalej i wtedy już się światło dostaje , wiem bo mam połówkowy hitecha i tez się czasem coś dostanie jak z boku światło wpada
No przecież mówiłem to od początku!
pozdrawiam bombelkowo
Skontaktuj się z nami