Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Domyślnie Filtr IR w systemie Cokin

Zastanawiam się nad fotografią w IR i systemem Cokin. Czy jest to dobry pomysł, zauważyłem że sporo osób tak robi zdjęcia, jednak też spotkałem się z opinią że w systemie Cokin filtry bezpośrednio nie przylegają do obiektywy przepuszczając światła i nie nadają się do IR. Więc warto się w to pakować czy nie ?

Domyślnie

Ja co prawda nei używałem filtra IR, tylko ND400, ale i tak musiałem stosować różnego typu osłony, coś jak rękaw - bo filtr odstaje mocno od obiektywu i z boku wpada światło. Niby jest go mało, ale jednak na tyle dużo, a w dodatku pada pod takim kątem, że oświetla wszystkie ewentualne pyłki na filtrze, ślady po wycieraniu, itp. TO najbardziej daje popalić.

Da się to obejść uszczelniając boki holdera, a nawet widziałem jeden sposób radykalny: gość zakupił za małe pieniądze osobny holder, wsadził tam filtr i okleił wszystko czarną taśma izolacyjną. Tym sposobem miał filtr IR w jednym holderze na stałe. Podobno też nauczyli się teraz robić szczelniejsze holdery, ale nie wiem, czy to do końca prawda.

Rozważ, ile masz tych szkieł do robienia IRów, bo może lepszym wyjściem byłby jeden duży nakręcany filtr plus jakieś pierścienie redukcyjne.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

W takim razie prawdopodobnie będę musiał skonstruować jakąś osłonę. W przyszłości i tak pewnie kupie jakieś tanią, używaną lustrzankę i usunę jej filtr dolnoprzepustowy a ten filtr IR dam do szklarza do przycięcia. Czyli osłona musiała by być między filtrem a holderem, holder kosztuje grosze więc zakup 2 źle nie wyjdzie.
    Ostatnio edytowane przez Nikolai ; 03-05-2012 o 14:08

Domyślnie

Nikolai tez stalem przed tym dylematem, i jarek78 mi pomogl. Jezeli masz do wyboru IR kolowy lub kwadratowy, wybierz kolowy, potem kupujesz na allegro tani filtr UV obojetnie jakiej firmy byle srednica byla 77mm(taki wymiar ma okragly Cokin z oprawki, kwadratowy trzeba by bylo przyciac), wyciagasz Cokina z oprawki i wkladasz w oprawke od UV. Teraz masz filtr kolowy IR nakrecany bezposrednio na szklo. Jezeli za duza srednica trzeba kupic redukcje, w moim przypadku z 77 na 67 i wszystko smiga. Ciac sie go nie oplaca, bo przy zakupie potem innego szkla z wieksza srednica filtra, bedziesz w czarnej... Polecam ten sposób, potem nie potrzebujesz rzadnych uszczelnien, nie trzeba zakladac holdera i kombinowac.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bahuone Zobacz posta
    Ciac sie go nie oplaca, bo przy zakupie potem innego szkla z wieksza srednica filtra, bedziesz w czarnej... Polecam ten sposób, potem nie potrzebujesz rzadnych uszczelnien, nie trzeba zakladac holdera i kombinowac.
    ciąć to ja go chciałem potem, żeby zastąpić nim filtr dolnoprzepustowy zaraz przy matrycy, ale pomysł z podmianą oprawek jest ciekawy

Domyślnie

To jest jedyne w miare ekonomiczne, i pewne rozwiazanie. Ja z niego korzystam, od roku i jest ok.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bahuone Zobacz posta
    To jest jedyne w miare ekonomiczne, i pewne rozwiazanie. Ja z niego korzystam, od roku i jest ok.
    "to" w sensie które ?

Domyślnie

Zmiana oprawek, jak Ci sie odwidzi zawsze mozesz wrocic do stanu wyjsciowego i wlozyc Irke w oryginalny pierscien i potem korzystac z holdera.

Domyślnie

ok, dzięki za poradę! udało Ci się mnie przekonać

Domyślnie

Jezeli sobie zyczysz, to moge jutro zrobic zdjecia i jak to u mnie wyglada "caly zestaw" a co do filtra ogolnie jest bardzo dobry oto efekt http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=181105

A tak na marginesie do jakiej puszki go chcesz, bo nie wiem czy wiesz ale nie z wszystkimi puszkami to smiga.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów