Close

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 57

Domyślnie

Ad. 1.
    Faktycznie jak chcesz przechowywać tysiące PDFów, to jest wada nie do przeskoczenia. Do typowych ksiażek zajmujących 1-5 MB, powiedzmy, że pomijalne.

Ad. 2.
    Mobi jest formatem natywnym Kindle, a z epub da się bezboleśnie konwertować darmowym softem. PDFy Kindle czyta, ale tak sobie, bo tu największą przeszkodą jest wielkość ekranu, zatem problem dotyczy wszystkiego co ma 6" i rozdzielczość na poziomie 800x600 piks. No i jest problem z zabezpieczeniem DMR.

Rynek e-booków dopiero się w Polsce rozkręca, pewnie się rozkręci na poważnie jak w końcu Amazon wejdzie do naszego kraju. Na razie zaczyn się coś ruszać w temacie, żeby e-książka była traktowana jako produkt nie usługa. Co ma wpływ na cenę.

Nie wiem jak w UK, ale Kobo w PL nie da się legalnie kupić i w razie czego jest problem z gwarancją. Amazon raczej nie robi problemów z gwarancją i z reguły wysyłają dosyć szybko nowy czytnik.

Kindle mam od niedawna, bo do czytania z ekranu podchodziłem jak pies do jeża. Na początku kupiłem jedną książkę, autora którego lubię, żeby skupić się tylko na czytaniu. Czyta mi się fantastycznie i już mam kupionych kilka następnych książek.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Kobo w UK lezy nawet w supermaketach (np. Asda).

Jak czytnik ma ekran typu E-Ink Pearl to swietnie sie nadaje do czytania, bo nie meczy wzroku. Ekran nie jest podswietlany i w sumie bardzo przypomina papier (jest lekko szary).

Moim zdaniem Sony mial ciekawe urzadzenia ale:
    1. przespal swoje 5 min
    2. ich cena byla zaporowa i nadal jest. Czytnik PRS-T1 kosztuje 130 funtow a jest plastikowy az piszczy. Wzorniczo krok w tyl. Jak kiedys mozna bylo przymknac oko na cene Sonego, bo jakosc wykonania byla swietna, do tego aluminiowa obudowa to teraz ... plastik fantastik. Do tego Sony wykastrowal go z obslugi paru formatow no i jest na Androidzie (jak wiekszosc czytnikow).

BTW jakos nie lubie Googla i ich obecnosci nawet w lodowkach. Orwell przewidzial Wielkiego Brata ale nie przewidzial, ze sami go sobie wyhodujemy i na wlasne zyczenie.

Domyślnie

Kindle jako tablet jest taki sobie. Oczywiście o takich rzeczach jak oglądanie filmów czy gry należy w ogóle zapomnieć. Problematyczne jest też takie sprawdzenie poczty. Korzystam z gmaila przez interfejs www. Przeglądarka Kindle nie chciała się zalogować w normalnym trybie graficznym, udało się w uproszczonym, ale na przykład nie mogłem przejść do wysłanych. Ogólnie postanowiłem zapomnieć o tej funkcjonalności. Dla mnie czytnik, ma być wybawieniem z braku miejsca w biblioteczce. Pisanie na wersji classic wymaga sporego samozaparcia. Ogólnie ekran jednak rządzi, a tego się najbardziej obawiałem.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Urządzenie wszechstronne takie jak tablet nie jest mi potrzebne, wystarczy mi smartphone. Potrzebuje czytadła które nie wali światłem po oczach bo czytam dużo i następna sprawa; nie chce mi się targać książek jeśli mogę mieć wersje cyfrowa.
    Szukam prostego czytnika bez bajerów z dobrym ekranem, nie musi mieć 3D ani WiFi byle bateria długo trzymała. Wierze ze są na rynku takie readery i trzeba się tylko rozejrzeć.

Domyślnie

Przeciez juz Ci podalem Kobo WiFi, 59funtow na dzis. Nic tanszego nie znajdziesz zbudowanego na dobrym wyswietlaczu imitujacym papier.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gALL Zobacz posta
    1. Po pierwsze Kindle nie ma rozszerzalnej pamieci - nie ma slotu na karty micro/miniSD
    2. Po drugie jest systemem zamknietym do formatu Kindla - nie czyta formatow oblusgiwanych przez wiekszosc polskich ksiegarnii internetowych.

Dla mnie 1 i 2 to wady nie do przeskoczenia, mam mase PDFow zwiazanych z moim zawododem, np. specyfikacje klienta, publikacje naukowe i dosc czesto potrzebuje do nich zagladac, czasem w miejscach gdzie male, lekkie, mieszczace sie w kieszeni urzadzenie bylobyw skazane. Prosze nie wyjezdzac z tabletami, bo jakbym chcial kolorowe LCD meczace wzrok to juz dawno bym sobie cos sprawil.
    Ad1. Mając 2 lub 4MB pamięci pamięci zmieścisz dość dużo plików tekstowych.
    Ad2. Większość polskich księgarni internetowych sprzedaje książki w formacie natywnycm dla kindle'a. Mając konto na amazonie otrzymujesz możliwość darmowej konwersji innych formatów (także pdf).

Domyślnie

patrzyłem to Kobo Touch. bardzo kusi

Domyślnie

Troszkę pomyliłem się w poprzednim poście - pamięć kindle'a to 2-4GB.
    Porównanie kindle vs kobo:
    http://www.youtube.com/watch?v=SN7V6O9Aw0s
    http://www.the-ebook-reader.com/kobo...vs-kindle.html
    Nie wiem, gdzie będziesz kupował ksiązki, ale pozycje angielskojęzyczne są tańsze na amazonie.

Domyślnie

Najtańsza wersja kobo jest w tej chwili w promocji - 60 funtów.

Domyślnie

Witam. Mam dwa czytniki sony prs1 i kindla classic. Sony ma gniazdo sd wiec plus, bo wiecej miejsca i mozna sluchac mp3 (audio booki). W kindlu nie mozna sluchac mp3 - minus. Ekrany te same. Obsluga, klawisze przewijania stron lepsze w kindlu. Najlepsza zaleta wg mnie to ze w kindlu do przegladarek sa specjalne pluginy np SendToKindle. I jak sobie serfuje po necie i cos ciekawego znajde klikam na ikonke i wysylam sobie do kindla. Sony nie ma takich mozliwosci (przynajmniej ja o nic nie slyszalem). Sony jak zawsze wali ceny o 30% wiecej jak konkurencja. Nie wiem rowniez czy ta tansza alternatywa za 60 funtow ma taka mozliwosc. Oczywiscie mozna obejsc to co daje kindle , drukowanie zawartosci strony do pdf, pozniej w calibre do epub/mobi. Mam obydwa czytniki. Jak chcecie o cos zapytac to chetnie odpowiem. A ile trzyma bateria w tym czytniku za 60funtow?

Sent from my HTC Desire using Tapatalk 2
    Cry5t4l
    _______
    Nikon D90

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów