Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Question Grip Nikon D3100 Pomoc

Witam, planuje zakupić grip do nikona D3100, niestety nie miałem jeszcze doswiadczenia z takim akcesoriem dlatego piszę tutaj.

Potrzebuję go bo wykonuję bardzo dużo zdjęć na imprezach itp i nieraz bateria nie ogarnia po prostu.

Dlatego kupiłbym sobie grip i wsadził 2 od razu, ale ciekawi mnie jedna rzecz, albowiem na allegro pisze że jest grip z jakim pionowym spustem do wykonywania pionowych zdjęć i jakiś kabelek, o co chodzi z tym ??

Domyślnie

Ja mam jedną zapasową baterię i raz tylko musiałem sięgnąć po nią: wycieczka cały dzień, m.in. po uliczkach Jerozolimy - przeszło 2tys. zdjęć.

Jeśli bym potrzebował, to wolę kupić trzecią baterię niż montować gripa.
    na allegro pisze że jest grip z jakim pionowym spustem do wykonywania pionowych zdjęć i jakiś kabelek, o co chodzi z tym ??
    Oryginalny grip Nikona nie ma żadnych kabelków - działa bezbłędnie, nie psując aparatu --> w odróżnieniu od zamienników (niestety: poczatkowo na cenę każdy da się skusić - a potem sie okazuje, że to jest o wiele droższe).

Ja bym przemyślał sprawę zakupu gripa.

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Question

Cytat Zamieszczone przez wasilewk Zobacz posta
    Ja mam jedną zapasową baterię i raz tylko musiałem sięgnąć po nią: wycieczka cały dzień, m.in. po uliczkach Jerozolimy - przeszło 2tys. zdjęć.

Jeśli bym potrzebował, to wolę kupić trzecią baterię niż montować gripa.

Oryginalny grip Nikona nie ma żadnych kabelków - działa bezbłędnie, nie psując aparatu --> w odróżnieniu od zamienników (niestety: poczatkowo na cenę każdy da się skusić - a potem sie okazuje, że to jest o wiele droższe).

Ja bym przemyślał sprawę zakupu gripa.

Pzdr.
    Ok, a jest jakaś różnica w wytrzymałości baterii oryginalnej np. od innych marek do nikona ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dav3 Zobacz posta
    Ok, a jest jakaś różnica w wytrzymałości baterii oryginalnej np. od innych marek do nikona ?
    Oczywiście !

Ja na oryginalnym akumulatorku Nikona mogę zrobić ok. 1200 zdjęć - tak od 4-ch lat (obydwa).
    Na zamienniku może się udać podobnie, ale tylko przez pół roku lub rok - a potem wydajność spada --> głównie objawia się to koniecznością częstszego ładowania. Ale najgorsze są chińskie podróbki oryginałów: najpierw działa ok. a po 2-ch czy 3-ch miesiącach zaczyna się: działa, działa - a nagle bez ostrzeżenia na pięcie spada do zera i aparat się wyłącza.

Natomiast nie mam doświadczenia ze zwykłymi (alkaline) paluszkami R6, włożonymi do gripa. Raz kiedyś próbowałem, na nieszczęście była to zima - przy -2 stopniach po ok. pół godziny - aparat się wyłączył z powodu zbyt małej mocy baterii --> oddałem gripa koledze. Najlepszym do tego typu kombinacji byłby D3 - ale jego cena jest niewspółmierna do większych możliwości od mojego D700, bo matryce te same.

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dav3 Zobacz posta
    Witam, planuje zakupić grip do nikona D3100, niestety nie miałem jeszcze doswiadczenia z takim akcesoriem dlatego piszę tutaj.

Potrzebuję go bo wykonuję bardzo dużo zdjęć na imprezach itp i nieraz bateria nie ogarnia po prostu.

Dlatego kupiłbym sobie grip i wsadził 2 od razu, ale ciekawi mnie jedna rzecz, albowiem na allegro pisze że jest grip z jakim pionowym spustem do wykonywania pionowych zdjęć i jakiś kabelek, o co chodzi z tym ??
    Chodzi o to, że Nikon do modeli 5xxx oraz 3xxx nie przewidział gripa i nie wyposażył korpusu w styki umożliwiające przekazywanie sygnału sterującego z gripa do body. Jedyną funkcją dostępną w oferowanych gripach firm alternatywnych jest wyzwolenie migawki - oprócz oczywistej możliwości pracy na dwóch aku. Przekazywanie sygnału realizowane jest poprzez podpięcie kabelka z gripa pod gniazdo wężyka spustowego w body. Wówczas to mamy dodatkowy spust migawki w gripie (dwustopniowy jak w body) przydatny przy pionowych kadrach. Ja osobiście nie podpinam kabelka i nie używam tego dodatkowego spustu. Wystarczy mi zdecydowana poprawa chwytu aparatu jaką daje dodatkowy grip.

Co do pracy na dwóch aku - to w praktyce bywa różnie. Body może nie widzieć drugiego aku, mogą pojawiać się monity o błędach itp. Niestety, taki urok rozwiązań zastępczych.
    D300 + N 18-55mm VR + N 35/1.8 G + S 18-200 DC OS HSM + H MC 44m-4 58/2 + N SB-700 + N Di466

Uprawnienia umieszczania postów