Close

Strona 10 z 14 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 134

Wątek: D300s vs D7000

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JanTarn1 Zobacz posta
    "A ja się ciągle zastanawiam co oznacz "daje lepszy obrazek" i na czym ta lepszość polega. Nie chodzi mi o D7k czy D300/s tylko o same stwierdzenie."

P.S. W Twoim poście chyba chodzi o zapisy "co oznacza" i "tylko o samo stwierdzenie" - ale ja rozumiem, że stukając szybko na kompie czasami chodzimy na skróty...
    Tak o takie zapisy mi chodziło, dziękuję za zwrócenie uwagi i korektę, przepraszam. Moje i Twoje starania jednak na nic się nie zdały - posypały się posty nie na temat. Ja np. lubię szum w fotografi cyfrowej, ważne jest jednak dla mnie aby był on zbliżony do ziarna występującego w fotografi analogowej. Dla mnie zatem mniejszy szum na wysokim ISO w aparacie x w stosunku do aparatu y nie jest definicją lepszego obrazka (x). Chciałem poznać jak definiują to inni ale przez moją nieudolność w precyzyjnym formułowaniu pytań tylko się naraziłem na krytykę.
    D300 N18-200VR N35 1.8 S10-20 N 180/2.8 AF N 105 2.8D N 70-210 AF 1:4

Oszczędny w słowach Awatar JanTarn1
    Miasto
    Dolny Śląsk

Domyślnie

Ależ z nikim nie wojuję. Jeśli ktoś poczuł sie dotknięty, to przepraszam. D300s broni się samo. Sugeruję tylko, że również D7000 przy zastosowaniach czysto amatorskich. A dla wykazania wyższości D300s zupełnie zbędne jest robienie z tego ostniego wydmuszki - nawet w Wielkanoc. Właśnie dlatego, że D300s broni się samo...

Domyślnie

JanTarn1 czyli da się znaleźć wspólny język i nie trzeba szukać przewagi świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą lub odwrotnie
    nokinnikon, co znaczy lepszy obrazek? Zobacz na DXO i tam liczby nie pozostawiają wątpliwości. Jednak są jeszcze inne aspekty. Choćby to, co napisałeś o szumach, to co ja napisałem o wielkości odbitek i wysokości iso itp. Także ten lepszy obrazek też jest troszkę pojęciem względnym. To kwestia, czego potrzebujemy, bo w pewnych granicach ten lepszy obrazek, to czysty zapis liczb na wykresach.

Oszczędny w słowach Awatar JanTarn1
    Miasto
    Dolny Śląsk

Domyślnie

Długi, to rozsądny język i tak zawsze możemy się dogadać. A osobiście lubię każde z w/w świąt i choćby z wrodzonego lenistwa nie szukam wyższości żadnego z nich. O ile nikt nie chce skreslać tego drugiego z kalendarza, to jestem za.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pil74 Zobacz posta
    Ale się dyskusja zrodziła. Normalnie piaskownica
    D300s brakuje tylko nowszej matrycy chociażby takiej jak w D7000. Wtedy ciężko by było mu coś zarzucić. Śmiało mógłby funkcjonować na rynku przez kolejne 2 lata albo i dłużej
    Mogli wycofać d300s i od razu d7000 uzbroić chociażby w sprawdzony układ af , budę z d300 i napis d400
    Nawet głupią pracę z manualami ma ciekawiej zorganizowaną niż d300/s, nie licząc innych rzeczy. Same flaki ma lepsze bo jest nowszym aparatem i nie widzę sensu tutaj polemizować .
    Jasne zawsze lepiej mieć gdzieś z tyłu głowy że ma się zapas tych 5ev, ale aż tak jesteście wyczuleni na różnicę 12 14bit ?
    A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4

Domyślnie

Uch, pewnie wyjdę na ignoranta, ale po co są te 14bitowe RAWy? Bo nie wiem, od początku (czyli od niedawna...) robię normalne i do tej pory wiedziałem, że moja puszka jest jakaś niedobra pod tym względem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MaciekW Zobacz posta
    Uch, pewnie wyjdę na ignoranta, ale po co są te 14bitowe RAWy? Bo nie wiem, od początku (czyli od niedawna...) robię normalne i do tej pory wiedziałem, że moja puszka jest jakaś niedobra pod tym względem.

http://www.earthboundlight.com/photo...us-12-bit.html

W skróci na szybko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grey Zobacz posta
    LOL, tak myślałem że się to pojawi jakie tam jest powiększenie 300% czy jeszcze więcej... .

(czyli dla amatora chociażby dziczyzny z nastawieniem na max jakość powinien celować w d7000, aby mieć więcej niż 2,5 kl/s )
    A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hostman22 Zobacz posta
    LOL, tak myślałem że się to pojawi jakie tam jest powiększenie 300% czy jeszcze więcej... .

(czyli dla amatora chociażby dziczyzny z nastawieniem na max jakość powinien celować w d7000, aby mieć więcej niż 2,5 kl/s )
    Najlepiej robić w jpg.... Lol

Strona 10 z 14 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów