Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 50

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziki007 Zobacz posta
    Kyle : Nigdy w życiu tego nie robiłem i szczerze to boję się to robić żeby czegoś nie spieprzyć i przypadkiem nie stracić gwarancji.
    Tak myślałem. W takim razie rozważ i5 2400 (110 zł tańszy {wg. obecnych cen z ProLine}, OC ograniczone do 3,6 GHz samym mnożnikiem wszystkich 4 rdzeni na raz, zegar bazowy 0,2 GHz niższy niż modele 2500, czyli kilka % różnicy wydajności). Modele "K" jest sens kupować tylko jeśli intensywnie kręcisz (grubo ponad 0,5 GHz, bo tyle to się kręcą mnożnikiem od ręki modele i5-i7 non K).

ps. jak chcesz ekstremalnej ciszy - kup lepsze chłodzenie niż BOX, jak chcesz kręcić - też radzę kupić lepsze chłodzenie niż BOX
    Ostatnio edytowane przez Kyle ; 05-04-2012 o 12:43

Domyślnie

Czy OC jest odczuwalne... Ciezko powiedziec - zalezy :P
    Takie OC to zazwyczaj minimum parenascie % wydajnosci wiecej. Jezeli korzystasz z programow gdzie parenascie % przyzspieszenia jest widoczne, to zauwazysz :P Przy obrobce pojedynczych zdjec raczej nie. Przy pracach batchowych, raczej tak.
    Czy warto? Ryzyko niewielkie. Zmniejszenie zywotnosci procka nie ma znaczenia za bardzo, bo i tak co srednio 3 lata wymienia sie kompa. Czy zysk jest wart ryzyka, a przede wszystkim czy jest potrzebne? Kazdy musi zdecydowac sam.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Ja tylko napiszę, że na pamięciach Patriot się przejechałem. Pewnie miałem wyjątkowego pecha, ale jednak.
    To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.

Domyślnie

Majek - kupowałeś na allegro czy w jakimś salonie ? Swego czasu myślałem o takiej stacji firmowej ale z tego co wiem to Ciężko to potem samemu rozbudować? Poza tym bardzo mi się podoba buda Fractal Design R3. Nie do końca podobają mi się takie małe kompaktowe obudowy tych składaków firmowych, mimo iż zajmują połowę miejsca.
    Kupowałem w salonie, u partnera Della tyle, że nie osobiście.
    Jeżeli o obudowę chodzi, to co kto lubi... Jeżeli nie ma potrzeby rozbudowy o jakieś mocarne karty graficzne (w takiej małej obudowie sie nie zmieści duża karta), to nie ma problemu. Bo o jakiej rozbudowie piszesz? Dołożyć pamięci, dysk zmienić, jakąś dodatkową kartę wsadzić? Zawsze można, bez utraty gwarancji (choć robiąc to w Dellu mamy pełne wsparcie).

Domyślnie

Ostatnie pytanie i jutro ide złożyć kompa. A mianowicie troszke pozmienialem to i owo po waszych sugestiach i po sugestiach Pana ze sklepu w którym składam kompa(sklep na wyspie w Gdańsku - ci co mieszkają to wiedza) :

płyta Gigabyte GA-Z68AP-D3 (to co było)
    proc Intel Core i-2500K (to co było)
    pamięć DDR III 8GB(2x4) 1600MHz CL9 Kingston(powiedział że mniej sypiące się niż Patriot? czy to dobre pamięci? wiem że najbardziej popularne)
    obudowa Fractal Design R3 (to co było)
    zasilacz Seasonic SS-600ET (to co było)
    SSD Samsung SSD830 128 GB ( był Vertex 3 120 GB - Pan w sklepie powiedział ze na ten moment Samsung robi "najlepsze" dyski SSD
    DVD LG GH22NS90 ( nie wiem czy jest cos "lepszego" ?
    wiatrak na proc Zalman CNPS10X Performa (wczesniej nic nie mialem bo wyczytalem ze wiatrak box-owy ktory jest na procku jest spoko ale po konsultacji z kilkoma osobami ktore powiedzialy ze jak chce miec zupelna cisze to kupic cos osobno - czy to potrzebne ? a moze ciut drozszy Scythe Mugen 3? czy moze polecicie cos dobrego, cichego i sprawdzonego?)

całość wyszła 2900 brutto czyli tyle co chcialem do 3 tys - zostanie jeszcze na flaszke by opic

czekam na ostateczne sugestie.

dzieki za pomoc.

Domyślnie

proc Intel Core i-2500K (to co było)
    Nie chcesz zaczekać na i5 3570K bo?

pamięć DDR III 8GB(2x4) 1600MHz CL9 Kingston(powiedział że mniej sypiące się niż Patriot? czy to dobre
    Jak nie mają tych 1,6 GHz CL9 na standardowym napięciu 1,5V (lub niższym) to kup inne.

Domyślnie

powiedział że mniej sypiące się niż Patriot? czy to dobre pamięci? wiem że najbardziej popularne
    To samo moge powiedziec o Kingstonie, hyperXy mi sie sypaly jak zloto, dwa zestawy.....patriot nigdy, koles kupil do sklepu karton walnietych patriotow i sieje popeline.

wczesniej nic nie mialem bo wyczytalem ze wiatrak box-owy ktory jest na procku jest spoko ale po konsultacji z kilkoma osobami ktore powiedzialy ze jak chce miec zupelna cisze to kupic cos osobno - czy to potrzebne ? a moze ciut drozszy Scythe Mugen 3? czy moze polecicie cos dobrego, cichego i sprawdzonego.
    Mialem Scythea Mugena 2 jest bardzo ok, ten zalman tez swoje zrobi. Wiatrak boxowy intela jest glosany i szybko sie kurzy.....

Domyślnie

1) miałem 4x1gbddr2 1066 cl4 (albo 800, nie jestem w stanie tego sobie przypomnieć) i nie było problemów.
    2) Mam vertex 2 - wszystko działa ok (bardzo szybko)
    3) Mam 520W Corsair przy 6950 i 4 rdzeniach amd. Mocy nie brakuje, zasilacz godny polecenia. (i produkowany tak naprawdę przez seasonica)
    4) Mam Fractal Design R1 (chyba) - na tej budzie zakończyłem poszukiwania cichej obudowy. Co pojemności to wchodzi wyżej wymienione 6950.
    5) Nie kupiłbym mini-obudowy jak ten dell z powodów jakichś ew modernizacji. Zwykle grafika low profile, karta muzyczna dla bardziej wymagających też może być za duża etc.
    6) co do dysku ssd samsunga - popatrz po testach i sprzedawców się nie słuchaj. W końcu "sony ociepla, nikon ma chłodne, a canon najlepsze kolory. pentax wpada w róż"
    7) z chłodzeniem można zerknąć na tańsze produkty silentiumpc lub pentagrama. Często nie odbiegają wielkością i jakością od droższych. Czasem dopłacenie do droższego nie przyniesie absolutnie nic (nie mówię o relacji box-nie box).

Domyślnie

Ja mam Solida 3 na płycie z sata 2 i... jest wolno. Ja bym sobie podarował SSD.
    Co do obudowy Fractala R1 to też mam i też nie polecam. Odklejały się maty, śmierdziały, standardowe wentylatory nie były zbyt ciche. W końcu mata z sufitu spadła mi na chłodzenie procesora i niemal nie uwędziła komputera. Nigdy więcej Fractala.

Domyślnie

Czuję się w obowiązku dodać - MLC jest bardzo słabym kontrollerem ssd. Sandforce to minimum i nikt już nie wraca do hdd.

Drugie zdanie - nic nie śmierdzi, nic się nie odkleja, mogę polecić. Wyżej jest już tylko (stan na dwa lata temu) antec p183 + kupno mat, ale to dużo droższa impreza.

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów