Close

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 55

Wątek: EN-EL3e i D200

Domyślnie

Jacku, ja robie w NEFach i nie wyciagam wiecej niz 350 fotek. Fakt, ze nie zdarza mie sie natrzepac tej ilosci zdjec za jednym podejsciem, tylko robie to przez kika dni.
    Jeśli nachodzi mnie ochota by zrobić coś wielkiego, siadam chwilę w kącie i czekam aż mi przejdzie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Stig - ty pracujesz na NEF - i jpg nie zapisujesz - tak?
    Tak. Tylko NEF. Moje puszki nigdy nie zapisaly JPGa.

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    czyżby procesor w body wypluwając jpg az tak dużo pobierał energii? to jest 100% różnicy.
    Kompresowanie i zapis -- na pewno pobiera wiecej pradu niz sam zapis. Z drugiej strony jednak -- 90% zdjec robie w NEFach kompresowanych... Aaaa... jeszcze jedno -- moze banal, ale moze jednak ktos o tym zapomnial -- nigdy nie uzywam wbudowanej lampy (zreszta nawet w jednym z korpusow nie dziala ona od nowego) i mam wylaczony AF-asist.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Jest jeszcze jedna funkcja, która może mieć istotny wpływ na zużycie prądu z akumulatora:

C3 - Auto Meter-OFF Delay

Może ona przyjmować wartości: 4s, 6s (domyślna), 8s, 10s i No Limit (nieskończoność). Jest to czas, po którym aparat przestaje mierzyć parametry ekspozycji. Po tym czasie pomiar się automatycznie wyłącza. Jeśli jest to ustawione na No Limit, to nawet kiedy założycie dekielek i odłożycie aparat na półkę, światłomierz pracuje nadal i są korygowane parametry ekspozycji. Może tu jest problem?
    Jacek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    Jeśli jest to ustawione na No Limit, to nawet kiedy założycie dekielek i odłożycie aparat na półkę, światłomierz pracuje nadal i są korygowane parametry ekspozycji. Może tu jest problem?
    Jacku... Nie sadze, zeby az tylu uzytkownikow (sadzac po ilosci glosow na temat krotkiej pracy aku w D200), mialo wlaczona tak absurdalna pozycje czasu pomiaru.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Wiesz, to jednak jest możliwe, bo sam kiedyś w początkowym okresie walki z nowym D200, na krótko, ustawiłem to na 10s, żeby mi się kółka od przysłony i czasu zbyt często nie blokowały. Szybko to zmieniłem na 4s, ale próba była. Sprawdzić nie zawadzi.
    Jacek

Domyślnie

wiec może usystematyzujmy to co każdy z nas otrzymuje (wtedy mozna wysnuć wnioski):

180-200 fotek JPG, obiektywy AF, podgląd zdjęcia, AF-single mode, body bez wyłaczania
    Pozdr. Darek
    D200|F70D|Naf-s:12-24/4,50/1.4|To:20-35/3.5-4.5,28-70/2.6-2.8,100/2.8|Zenitar16/2.8|SB-900/600|SlikPro700DX

Domyślnie

To chyba nie tak. Trzeba zacząć od krótkiego spotkania np. Stiga z kimś, kto robi tylko 200-300 fotek na jednym akumulatorze. Na czas testu powinni zamienić się akumulatorami i zaraz będzie wiadomo, czy to wina akumulatorów, czy może raczej ustawień puszki i stylu fotografowania.
    Jacek

Domyślnie

800-1200 fotek:
    -- obiektywy AF-S i AF,
    -- tylko NEF (w 90-95% kompresowany),
    -- AF asist -- OFF,
    -- AF-C uzywany w 80-90% zdjec,
    -- VR uzywany w 10-20% zdjec,
    -- wlaczony podglad zdjec,
    -- pomiar ekspozycji -- 4 s.,
    -- karty Sandisk Extreme III (w pojemnosciach po 2 i 4 GB),
    -- zrzucanie zdjec przez czytnik,
    -- body wylaczane dopiero po sesji,
    -- 95% zdjec w manualu (ale to raczej nie ma zadnego znaczenia, bo przeciez pomiar swiatla i tak pracuje).

Caly czas zastanawia mnie to, czy to wina puszki, czy konkretnych akumulatorow. EN-EL3e mam 4 sztuki. Jeden z zestawu z D200, drugi dokupiony w jakims sklepie internetowym. Trzeci z drugiego zestawu D200 (kupiony ponad pol roku pozniej), a czwarty tez kupiony gdzies w internecie (raczej nie w tym samym miejscu co poprzedni) w tym samym momencie co druga puszka. Wszystkie te akumulatorki charakteryzuja sie taka sama wysoka wydajnoscia.
    Ostatnio edytowane przez stig ; 20-04-2007 o 09:24
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

300-350 fotek
    obiektywy AF-S najczęsciej, ale bez S też czasami
    zawsze JPG, Nef oprócz jpg w 10% zdjęć.
    AF asist - wyłączony
    AF-S używany w 90% zdjęć (tu jest róznica do stiga)
    VR - w 5-10% zdjęć
    włączony podgląd zdjęć
    pomiar ekspozycji - domyslny (6 s)
    karty Sandisk Ultra II 2 GB
    zrzucanie zdjęc - nie z body, czytnikiem
    około 90 % zdjęć w manualu - a pomiar CW (z mniejszym kółkiem niż domyślne)
    używam 1 zdefiniowane pole do wybierania punktu AF.

Większość robimy podobnie. Ja najczęsciej AF-S, ty AF-C. Ja JPG, ty NEF. To co wychwyciłem.
    Dużo razy przymierzam sie do zdjęcia i wielokrotnie przyciskam spust bez zrobienia zdjęcia, trzymam przyciśnięty do połowy i przekadrowuje. Mam takie przyzwyczajenia jakbym na slajdach pracował. Kadr, punkt ostrości, ponownie sprawdzenie itp.
    czyli co - styl pracy?
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 20-04-2007 o 09:52
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Moim zdaniem to jest najbardziej prawdopodobne. Każde przyciśnięcie spustu do połowy to prawie jak zrobienie kolejnego zdjęcia. Robi się pomiar, ustawia się AF i cały czas pracuje procesor, który jest gotowy na dociśnięcie spustu. Przekadrowanie z zablokowaną ostrością zapewne działa podobnie jak AF-C, bo AF musi być zablokowany (coś w rodzaju hamulca). Pozostaje lustro, migawka i rejestracja obrazu. Czy to dużo, czy mało? Wydaje mi się, że nie dużo, bo migawka jest mechaniczna, w podnoszeniu lustra też głównie bierze udział mechanika, a procesor i pamięć są zasilone przez cały czas, niezaleznie od tego, czy mają co robić, czy nie.
    Jacek

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów