Za stigiem - mam tak samo d2 nie, a7 tak i d7 nie.
Szukaj
Za stigiem - mam tak samo d2 nie, a7 tak i d7 nie.
może ta siatka tak żre, co oczywiście nie zmienia faktu, o którym pisał ALF.
statystycznie (robię kilkaset zdjęć, na pewno nie 800 a tym bardziej 1200):
-- obiektywy AF-S (także VR)
-- AF-S używany w 100%
-- 100% zdjęć w A
-- jpg 90% NEF 10% (niekompresowany)
-- AF assist -- NIE
-- wyświetlanie siatki -- TAK
-- podświetlanie punktu wybranej ostrości -- TAK
-- włączony podgląd zdjęć
-- pomiar ekspozycji - 4s
-- karta Sandisk 2gb (normalna, nie ultra czy inna)
-- zrzucanie zdjęć przez czytnik
-- body wyłączane kilkukrotnie
konwertyta... Strzelecki.org / Margin.es
"Wyobraźnia zawsze wyprzedza umiejętności. Dlatego sprzęt to zawsze za mało" ~duChemin
Jeśli już, to raczej nie siatka, tylko podświetlanie wyświetlacza - d7. To może rzeczywiście ciągnąć sporo energii, szczególnie przy ustawieniu długiego limitu czasu na pomiar - c3. Warto też sprawdzić i sensownie ustawić opóźnienie wyłączania monitora - c5. To też trochę energii pobiera.
Jacek
Tyle tylko, że np. ja nie korzystam z d7.
Czytam nikoniansów i na razie wychodzi na to, że bateria jako taka zwiększa swoją wydajność w miarę jej użytkowania. I tu się kilku kolegów zgadza. Na ten przykład jednemu z nich w ciągu 8 miesięcy wydajność poprawiła się z 200 NEF do ~400 NEF.
Ktoś napisał, że warto sprawdzić stan naładowania baterii od razu po wyjęciu z ładowarki, bo ponoć ona potrafi źle pokazywać i bateria powinna zostać w niej jeszcze przez 2 godziny, żeby była całkowicie naładowana.
Inny twierdzi, że 1500 zdjęć jest możliwych dla JPG Fine, a 200 dla NEF (może nawet 25% mniej). Ktoś odpisał, że on ma 200-400 dla JPG - czyli jak u nas. Ktoś inny napisał, że owszem 1800 zdjęć jest możliwych, ale przy robieniu w JPG small (lub basic), seryjnie i bez używania LCDPonoć Bjorn Rorslett zrobił ponad 4000 zdjęć, ale... z interwalometrem,bez podglądu na LCD i bez AF
Może zróbmy listę potencjalnie prądożernych nastaw i każdy sobie posprawdza - moje typy (wszystko co mi do głowy wpadło):
- podświetlanie LCD na górze (d7) -- wyłączyć
- auto wyświetlanie zdjęć na LCD z tyłu - Image Review (wyłączyć lub może zmniejszyć jasność?)
- wyłączanie tylnego LCD po zbyt długim czasie (Monitor-Off c5) -- ustawić na 10s
- wyświetlanie siatki (d2) -- wyłączyć?
- podświetlanie punktów AF (a7) -- wyłączyć?
- włączony AF-assist (a9) -- wyłączyć
- Auto Meter-Off Delay (c3) -- ustawić na 4s
- Exposure Delay Mode (d5) -- wyłączyć
- Long Exp. NR -- wyłączyć
- włącznie i wyłączanie body podczas sesji -- trzymać aparat włączony cały czas
- zrzucanie zdjęć przez aparat a nie czytnik (b. duże zużycie energii) -- zrzucać przez czytnik
- używanie wbudowanej lampy (jak wyżej) -- używać tylko w konieczności
- notoryczne naciskanie spustu migawki w celu nastawiania ostrości -- zmienić przyzwyczajenie
- używanie AF-C -- bierze więcej niż AF-S
- używanie obiektywów z włączonym VR -- VR używać tylko w uzasadnionych przypadkach
- jakaś zależność między RAW a JPG i kompresją (nie wiem co tu wybrać najoszczędniej i najlepiej, kompresowany RAW?) -- najlepiej robić kompresowany RAW
Oczywiście niektórych opcji z listy nie da się inaczej stosować (np. AF-C, VR czy używanie RAW), ale to tylko moje pomysły na to co żre energię.
Ostatnio edytowane przez wizja ; 24-04-2007 o 14:28
"Wyobraźnia zawsze wyprzedza umiejętności. Dlatego sprzęt to zawsze za mało" ~duChemin
zrobiłem wczoraj (po raz drugi) ponad 500 zdj na jednum akku.
miałem tym razem AF-C, wszystkie z AF-S i VR.
Niedawno włączyłem podświetlanie siatki bo potrzebowałem - i tak zostawiłem.
Nie potrafię ułozyc sobie z tego wątku jakiś takich wniosków, które by tłumaczyły co się dzieje.
potwierdzam, że chyba czym dłużej używa się akku tym lepiej.
I przestałem je traktować wg zasady pracy do kompletnego rozładowania i pełne ładowanie. Sądziłem, że gorzej być nie może - i jest lepiej. Doładowuje w połowie zużycia, nie zwracam uwagi kiedy się skończyło ładowanie - leży akku dłużj władowarce. Jest coraz lepiej.
Jedyny wniosek - akku ładować jeszcze co najmniej z 2 godzinki dłużej niż pokazuje wskażnik ładowarki. A wszystko chyba zależy od wyregulowania body - jaki poziomn napięcia jest uważany przez ten aparat za wystarczający do działania.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
w którymś z wątków padło właśnie hasło, że Li-Ion wręcz nie lubią pełnego rozładowania i chłopaki ładują jak popadnie. Ktoś tam nawet, używa dwóch aku i każdego dnia po użyciu jednego (nie ważne jak bardzo się rozładował) wsadza go na całonocne ładowanie a rano wsadza ten drugi do aparatu i tak w kółko apiać. Tu by się zgadzało częste podładowywanie.
Czyli co? Na teraz, często podładowywać i im dłużej się używa aku tym bardziej zyskują na wydajności. No i używać mało LCD.
d2 tak
a7 tak
d7 tak
mam włączone wszystko, co ułatwia życie, bo po to kupiłem dobrą lustrzankę żeby z nie j korzystać, a nie oszczędzać![]()
dzisiaj, po 2 ładowaniu 379 i zostało 38%...jak padnie to jeszcze sprawdzę ile D50 z niego wyciągnie![]()
Pozdrawiam Serdecznie Jacek PawłowskiF70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE
Wizja, ale z tym wyswietlaniem siatki, to sobie troche pojechales...
Zauwazyliscie, ze jezeli nacisniemy jakikolwiek (byc moze nieco uogolniam, ale nie w tym rzecz) przycisk w body po czasie dluzszym, niez kika sekund od poprzedniego razu, to zapala sie na moment "sygnalizacja pracy nosnika" ?
Czy to nie jest przypadkiem pobudka po stanie uspienia?
Mogloby to sugerowac duzy udzial w calosci, wczesniej wymienionej wersji J.K.
seek & destroy
Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...
chyba miales na mysli odwrotnie- zrzucanie zdjęć przez aparat a nie czytnik (b. duże zużycie energii)![]()
Skontaktuj się z nami