nikkor 70-210 to super szkło, zeby kupic cos istotnie lepszego od niego, to trzeba sie szarpnąć na 70-300vr albo 80-200 2.8
(ja zrobilem to drugie i nie żałowałem, szkło jest x razy droższe)
Szukaj
nikkor 70-210 to super szkło, zeby kupic cos istotnie lepszego od niego, to trzeba sie szarpnąć na 70-300vr albo 80-200 2.8
(ja zrobilem to drugie i nie żałowałem, szkło jest x razy droższe)
Ten Nikkor 70-300 bardzo interesujący. Zapomniałem tylko o jednej istotnej sprawie, czy dam radę robić przyzwoite fotki bez stabilizacji ? Miałem swego czasu pożyczoną stałkę 50mm bez stabilizacji, przyznam szczerze że sporo zdjęć miałem poruszonych. Trudno mi było utrzymać zestaw bez ruchu. A to tylko 50mm, co będzie ze szkłem "tele" ? Obawiam się że nie potrafię tak dobrze trzymać szkła. Stabilizacja już kosztuje, w sumie to chyba wydatek dwa razy większy, mając na myśli używki.
Przy strzelaniu (z broni palnej) podstawą jest wciskać spust powoli, tak żeby dla samego strzelającego wystrzał był zaskoczeniem. Typowe zachowanie początkujących (w strzelaniu i fotografii) to panika "jejka zaraz mi cel ucieknie" i gwałtowne wciśniecie spustu. W fotografii (pseudo)experci nawet uczą tak szybko wciskać, g...o prawda.
Oficjalnie podręcznikowo dla 50mm od 1/60 ma być nieporuszone, nieoficjalnie 1/30 a nawet 1/15 często wyjdzie. Oczywiście nie dotyczy to ruszającego się bohatera zdjęcia - ale na to i VR nie pomaga.
EDIT: do kolegów, pytanie było o zakres kwotowy ok 200-300zł, doszliście w licytacji już do 4000zł.
Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3
50-tkę powinieneś spokojnie utrzymać chyba że :
- za długi czas
- za mała przysłona i zdjęcie było nieostre
Przy szkle tele z tego przedziału cenowego a więc dość ciemne będziesz musiał mieć sporo światła żeby czasy były bardzo krótkie.
D610. F801s. N28-70/2,8. N50/1,4D. N55/1,8micro. N85/1,4. N70-200/2,8VR. Sb800. LP mini trekker
polecam goraco pod rozwage N 70-210 f4-5.6.
... ucze sie patrzec i widziec...
i duqa z tego...
Skontaktuj się z nami