Close

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 67
    Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

E... A masz jakieś argumenty na poparcie swojej odważnej tezy?

Domyślnie

hmm, osobiście oprócz wydajności stawiałbym też na bezpieczeństwo. podobno SSD nie lubią bardzo częstych zapisów, więc nie wiem czy Stig pisząc o poświęceniu myśli o żywotności dysku SSD liczonym w miesiącach czy w latach bo się na tych dyskach nie znam więc trzeba mnie tu sprostować, jeśli jednak taki dysk miałby mi paść po roku-półtora to wolę stare sprawdzone rozwiązanie - dwa niezbyt duże dyski np po 250GB w RAID, na nich system, programy i zdjęcia do obórbki, + trzeci dysk nie wpięty do macierzy jakiś większy na chomikowanie rzeczy. I taki tandem będzie i szybki (2x szybszy od normalnie podpiętego jednego dysku) i bezpieczny. I cena wyjdzie chyba niżej za te 3 twardziele niż za jeden porządny SSD...

Wiadomo że dwa SSD w RAID to opcja super ale też i bardzo droga. Zamiast bulić w SSD wolałbym zainwestować w więcej ramu i lepszy procek, tu się odrazu czuje kopa po wymianie. A athlony x4 są teraz tanie jak barszcz
    ;]

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Dyski SSD są w miarę bezobsługowe jedynie pod "siódemką", na pozostałych systemach trzeba je "trimować" za pomocą dodatkowego i płatnego oprogramowania.

Nie każdy też wie, że metody kasowania wrażliwych danych, znane z HDD, na SSD nie mają żadnego sensu, więc te dyski nie nadają się do przechowywania informacji, które okresowo podlegają restrykcyjnemu usuwaniu.

Tylko Truecrypt ratuje sytuację.

Jeśli ktoś zechce używać dysków SSD na cache programów graficznych, np. LR, to taki dysk długo nie pożyje.
    Ostatnio edytowane przez Johanan ; 14-07-2011 o 21:44
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Du** jaś maryna z tymi dwoma dyskami, mam SSD i HDD7200rpm, na SSD system i Lr, na HDD zdjęcia. I dalej Lr muli. choć nie powinien, a przynajmniej powinien mniej, a tu po wymianie kompa dalej jest to samo. PS znacznie szybciej działa, system i inne programy też, gry to samo (), ale Lr muli dalej. Trzeba znaleść inny powód.
    ;]

Domyślnie

Jeśli piszesz o 4.0, to tak, są bugi, ale na horyzoncie jest już wersja 4.1. W wątku o LR4 jest już dyskusja i linki do LR 4.1 RC. Nie instalowałem, ale na forach adobe zgłaszają, że jest szybciej.
    D200 plus graty...

Domyślnie

Piszę o wersji 3.2, sprawdziłem teraz - jest aktualizacja do 3.6 dostępna, właśnie ją pobieram i zobaczę czy coś przyśpieszy. Ale na 3.0 i 3.2 taki problem jest, nowy sprzęt, Lr dalej muli.
    ;]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aeon88 Zobacz posta
    Piszę o wersji 3.2, sprawdziłem teraz - jest aktualizacja do 3.6 dostępna, właśnie ją pobieram i zobaczę czy coś przyśpieszy. Ale na 3.0 i 3.2 taki problem jest, nowy sprzęt, Lr dalej muli.
    OK. Ale co "muli"? Bo LR głównie muli na 2 sposoby:

1. Zastosowanie w dużej ilości pędzla korygującego, gradientu i odszumiania - przypadłość LR3 32-bit. Problem praktycznie znika po zastosowaniu wersji 64-bit, szybkiego procesora i pamięci.

2. Generowanie podglądów miniatur i 1:1 - przypadłość generalna, odświeżenie miniatur w katalogu powyżej 100 zdjęć już potrafi zatkać wolny dysk, a generowanie podglądu 1:1 i w module Develop dla dużych RAWów wolny procesor potrafi nieźle rozgrzać ( >=4 rdzenie jak najbardziej przydatne).

Po zainstalowaniu LR4 mój komputer (szybki dysk SSD na katalog LR, szybki dysk HDD na zdjęcia, i7) zwolnił na parę godzin, po czym wrócił do normy, podejrzewam, że po odbudowaniu podglądu miniatur dla nowej wersji. Praktycznie nie widzę różnic w prędkości działania nowej wersji.
    Lubię robić zdjęcia, tak po prostu.
    D7000, D300s, C5DII, kupa szkła i innych gratów

Domyślnie

No to u mnie muli na sposób 3: jak masz już jakiś jpeg i jesteś w zakładce DEVELOP, nałożysz na zdjęcie jakiś preset a potem chcesz dopieścić np kontrast czy ekspozycję, to ruszając suwakiem ekspozycji efekt na zdjęciu widzisz po 0.5-1s.

Problem znika kiedy suwakiem kręcę na nieruszanym zdjęciu, w sensie przed nałożeniem gotowego presetu. Np wybierasz jakąś fotke i kręcisz suwakami ekspozycji/wb/kontrastu - wtedy działa błyskawicznie, jak przesuwam suwak to efekt pojawia się płynnie, odrazu. Natomiast jak walnę najpierw na zdjęcie jakiś preset bardziej złożony, a potem dopiero kręcę suwakami ekspozycji/wb/kontrastu, to efekt na zdjęciu pojawia się po 0.5-1s.

Co do sprzętu, Lr i system jest na SSD, świeżo po formacie, zdjęcia na HDD 7200rpm niezapchanym. Sam program włącza się bardzo szybko, miniaturki ładują się praktycznie odrazu, na początek biblioteka zdjęć w świeżym Lr to 50fotek z jednej sesyjki, widok pierwszego zdjęcia 1:1 również jest praktycznie odrazu. Poruszanie się po zakładkach programu również ok, nic nie zamula, zakładki się przełączają błyskawicznie (tylko przy pierwszym wejściu do jakiejś zakładki trwa to około 1s, potem jak wejdę w poprzednią a potem wrócę do tej nowootwartej to już odrazu się włacza bez pierdnięcia.

Tylko po nałożeniu presetów... tak jak dawniej, ruszasz suwakiem, a kontrast zmienia się po sekundzie.

PS. Zainstalowalem aktualizację 3.6 i jest troche szybciej. Dalej jednak nie jest to płynnie, tak jak w przypadku edycji surowego zdjęcia bez presetu tylko czekasz te 0.5s.
    ;]

Domyślnie

Właśnie o podobnym zwolnieniu pisałem w pkt. 1. I to było powodem zmiany systemu na W7 64-bit i przy okazji zmiany komputera, którego używam właściwie wyłącznie do LR. Może moje presety są za mało skomplikowane, ale co bym nie robił to już nic nie zwalnia. Jedyne opóźnienie jakie widać, to generowanie po raz pierwszy podglądu 1:1 dla RAWów.
    Lubię robić zdjęcia, tak po prostu.
    D7000, D300s, C5DII, kupa szkła i innych gratów

Domyślnie

Używam W7 64bit i Lr też 64bit, ale procek mam G620, może Tobie działa lepiej bo masz i5/i7.. U mnie nawet na G620 chodzi wszystko błyskawicznie, nawet suwaki, ale tak jak pisałem - na zwykłym zdjęciu bez nałożonego presetu, wtedy jak kręce suwakiem to płynnie idzie efekt super, jak nałożę preset to dopiero zwalnia. Mam nadzieję że na i5 już nie będę tego doświadczał.
    ;]

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów