Szukaj
To byly w tamtej wypowiedzi jakies zawoalowane przeslanki? Bez szukania piatego dna i w skrocie - postawiles znak rownosci miedzy lustrem z obiektywem zakresu 18-2xx a dobrym kompaktem. W jakim aspekcie? Rozdzielczosci ukladu optyka-matryca? Abberacji szkla? Znieksztalcen? Szybkosci dzialania? Sprawnosci AF? Wygody oblsugi? Czasu dzialania? Ja mialem dobre kompakty, co daje mi punkt odniesienia dla takich porownan, a Ty chyba nie (myle sie?), sam generalizujesz i za przeproszeniem wypisujesz *******y (a przynajmniej nieprawde).
To było do wnioskowania jakie mam pojęcie o kompaktach. Ale nie o tym mowa. Nie mam zamiaru wdawać się w dyskusje czy wartość pstryków ze spacerów warta jest noszenia cegły. Ja nie mówię by zamieniać na kompakt tylko daję sygnał autorowi wątku (BYĆ MOŻE!!! początkującemu) by rozważył stałkę. Matko Boska...ludzie dalmierzami ze stałką robią całe reportaże streetowe godne wielokrotnych publikacji. Dlatego nie rozumiem noszenia tak nieporęcznego sprzetu do takich celów. Poza tym przez takie coś mamy na ulicach takich początkujących z zoomami pstrykających cokolwiek bez zastanowienia (a mam przed oczami dziewczę jakie wczoraj zaobserwowałem na deptkaku wracajac z pracy). Zoomują bez opamietania, szukania kadru, robiąc zdjącia z kompaktowa głębią ostrości. Przecież i tak wiekszość z nich sprzeda ten zoom...ze stratą. I tak od lat wychowujecie w ten sposób poczatkujących zamiast od razu starać się ich ukierunkować. Uwazam, ze zoom jest dobry dla świadomego fotografa. Wy nimi jesteście i dobrze go wykorzystacie (pill77-świetna fota dzieciaka!). Poczatkujacy nie.
A jezeli i te argumenty nic dla nikogo nie znaczą to proszę przynajmniej wziać pod uwagę, ze pytajacy ma chyba prawo poznać preferencje ogółu (skoro pyta). Jest kilkanaście postów o zoomach i jeden, dwa o stałkach. Myślę ze to dobra proporcja. I tak przecież wybierze któryś zoom proponowany przez Was.
P.S. Przepraszam autora wątku, jeżeli okazuje się że to nie o nim mowaPozdrawiam i życzę udanego wyboru
![]()
http://tekaprzyrodnika.pl/
Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista martwi się o kasę, mistrz martwi się o światło a artysta...artysta się nie martwi.
Czy pisałbyś o zoomach gdyby ktoś zatytułował post "Jaka stałka do D90 ?" Zawsze na forum znajdzie się ktoś, kto na siłę musi płynąć pod prąd. Jak jest wątek "Tylko zdjęcia" to od razu znajdują się komentatorzy. Ty też należysz do tych "na przekór" A odnośnie tematu ja polecam N 18-200 Obiektyw daje dobry obrazek, i możliwość fotografowania wszystkiego co można na spacerze dostrzec (i szeroko i wąsko i blisko i daleko)
D300 N18-200VR N35 1.8 S10-20 N 180/2.8 AF N 105 2.8D N 70-210 AF 1:4
no oczywiście. Zapomniałem, ze latanie za resztą much jest jednak lepsze. Wybacz, że wraz innymi nieświadomymi niechcący zabałaganiłem ruch na świetlistej drodze wiodącej do uporządkowanego świata. HAIL.
http://tekaprzyrodnika.pl/
Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista martwi się o kasę, mistrz martwi się o światło a artysta...artysta się nie martwi.
Od ponad 3 lat używam Nikkora 18-200. Teraz z D90, wcześniej z D80. Pomimo, że mam dobry, jasny zoom, chętnie używam tego Nikkora. Daje bardzo dobrą jakość obrazka - dobra ostrość i jakość obrazu. Jest szybki i celny - jeśli chodzi o AF.
Gdyby mi się potłukł - kupiłbym drugi taki, ewentualnie w nowszej wersji.
Polecam i pozdrawiam
D850 | D780 | N80 | S 24-105/4 | N24-85 3,5-4,5 VR | N28-105 3,5-4,5 | N 50 1,4D | N 85 1,8G | T 17-35 2,8-4 | S C100-400/5-6,3 | SB-600 | SB-800
witam
mam nikona d40 + 18-200 vrII - powiem ci że na spacery to dobra sprawa
moją obecność na forum sponsoruje nikon
d300s + S17-50 f/2.8 + SB600
D300 N18-200VR N35 1.8 S10-20 N 180/2.8 AF N 105 2.8D N 70-210 AF 1:4
Jak to zazwyczaj bywa na tym forum, OT musi być i basta, i jakiś tam był na temat stałek. Rozpamiętywanie teraz na ten temat przez następne x postów nie ma sensu.
Wracając do tematu to na obecną chwilę N18-200VR wydaje się bardzo dobrą propozycją z dobrym stosunkiem jakości obrazka do uniwersalności. Używki w bardzo dobrym stanie można kupić w sensownej cenie.
Na horyzoncie też pojawił się N18-300VR i jeżeli czas nie nagli oraz będzie odpowiednia kasa to może warto poczekać.
Osobiście bym go nie skreślał z powodu jego dużego zakresu. Nikon przećwiczył już coś podobnego na 28-300 i to na FX z wynikiem całkiem dobrym , więc i tu nie powinno być jakiś niespodzianek z jakością. Jedynie z ceną![]()
nic...
a gdybyś pomyślał o Tamronie to mam zestaw sklepowy, prawie nie śmigany (ze 3x podpięty) za 1300zł z filtrem gratis, a i dodatkowo oryginalna tamronowska torba na body +18-270 !
pozdrawiam:
Sławek.
D300s,nikkor 18-300,sigma10-20,sigma17-70,sigma50-500,tc14,tc20,sb700,CelestronC8-S XLT 2000mm
Skontaktuj się z nami