Close

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 33 z 33

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pil74 Zobacz posta
    Jak to zazwyczaj bywa na tym forum, OT musi być i basta, i jakiś tam był na temat stałek. ....
    Ci co chwilkę zabawki mają to jakoś sobie dochodzili (lub ciągle dochodzą) do jakiegoś optimum dla siebie, zaczynający nawet jeśli sobie robi jakieś założenia to nie zawsze muszą być trafne. Ja sam jak zaczynałem to założyłem sobie jak najlepszy zoom i żadnych innych bzdetów, ma być dobrze i uniwersalnie, koniec kropka. Naczytałem się o stałkach i gdzieś podskórnie w końcu dopuściłem możliwość kupna jakiejś stałki, stwierdziłem że kupi się tani kit a za jakiś czas zobaczy. I o ile kiedyś byłem napalony na jedno z 16-85, 18-200 to dzisiaj z jakiegoś zooma bym nie rezygnował ale pokusy mam inne niż nieco lepszy zoom niż kit, musiałby być sporo jaśniejszy niż to co mam.

Więc można krótko podać który z wymienionych albo na podstawie własnych przejść sugerować coś innego, zoom uzupełniony jakimiś stałkami akurat chyba jest bardzo popularny.
    D90, 18-105, 35/1.8G, 105/2.8VR, SB700 i ... zenit ET ze szklarnią

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nokinnikon Zobacz posta
    No to jaki spacer zoom do D90? Czy nie rozumiesz pytania ? Sarkazm w Twoim poście świadczy, że nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi w której chodzi o to aby odpowiadać na zadane pytania. I jeszcze raz podkreślę bo chyba nie rozumiesz.W tym pście nie piszemy o stałkach
    Zaczynam podejrzewać że prostota jaką chcesz się kierować niebywale Cię ogranicza. Dlaczego uważasz, że zadający pytanie lub przychodzący z problemem zawsze precyzyjnie określi o co mu chodzi?
    Na wszelki wypadek posłużę się przykładem, który tuszę, pobudzi Twoja wyobraźnię.
    Jestem farmaceutą więc szybki przykład:

-Dzień dobry, poproszę jakieś witaminy. Najlepiej jakieś do łykania, żeby raz dziennie było.
    -Dzień dobry. No to może te ....<nazwa>... Ale jeszcze tak się spytam-do czego pani te witaminy?
    -aaa...na wzmocnienie
    -poker face ale witaminy nie wzmacniają.
    -nie? myślałam, że mi pomogą. Czuję się osłabiona i już mnie coś łapie. Więc chciałam kupić te witaminy.
    -witaminami to można sobie co najwyżej w pchełki pograć. Na taką sytuację polecam ...<nazwa>....

tydzień później babka mi przychodzi i mówi, że super pomogło.

Rozumiesz? Ty byś dał babce te witaminy.
    Dlatego nie podoba mi się twoja wizja forum i szczerze mówiąc wisi mi twoje komenderowanie, co możemy pisać w tym wątku. Od tego jest moderator a nie Ty. Jeżeli komuś chce się pomóc to stara się namalować jak najszerszy obraz sytuacji. Nawet jeżeli 90% taka informacja się nie przyda to 10% może uratować tyłek a przynajmniej portfel w kieszeni na nim. OT nie są przez to, że jakiś frustrat chce iść pod prąd tylko dlatego, że ktoś chce zwrócić na coś uwagę, poszerzyć temat, uważa, ze coś zostało potraktowane powierzchownie.

A piszę to właśnie z tego powodu, że przed kilku laty nikt mi nie zwrócił w ten sposób uwagi kiedy podniecony po forumowych dywagacjach nabywałem (wówczas do canona 450d) tamrona 28-75/2,8.
    http://tekaprzyrodnika.pl/
    Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista martwi się o kasę, mistrz martwi się o światło a artysta...artysta się nie martwi.

Domyślnie

Szersze spojrzenie zawsze się przyda, szczególnie jeśli mówimy o z natury kreatywnym hobby jakim jest fotografia, jednak nic na siłę. Autor postu pytał o spacer zooma wiec najprościej przyjąć ze tego właśnie potrzebuje zamiast zakładać że jest idiotą lub nie wie czego chce. Ciągnąc dalej porównanie aptekarskie: gdy przychodzę do apteki i proszę farmaceutę konkretnie o witaminę c to nikt ze mną nie dyskutuje, wypytuje o zdrowie i upewnia się czy aby o to mi chodziło tylko spełnia moją prośbę. Zeby była jasność to nikogo nie knebluję, nie sądzę również że straszna rzecz się wydarzyła bo zaproponowałeś stałkę, ale jeśli przyjmiemy że wszystko wolno to zrobi się po prostu bałagan. Ktoś zapyta o coś szerszego i posypią się dobre rady jaki to 70-200 jest wspaniały, że nie ma nic lepszego nad obiektywy makro, na koniec ktoś przyatakuje tiltem i pozamiata. Trochę oczywiście przesadzam, ale stawiając sie na miejscu zakładającego wątek na konkretne pytanie chciałbym uzyskać konkretną odpowiedź. W tym wypadku nie mogę polecić nic konkretnego ale z rezerwą podchodziłbym do tego konkretnego modelu tamrona, miałem okazję pomacać i nie przypadł mi do gustu ani optycznie, ani nie powaliła mnie jakość wykonania. Pozdrawiam.

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów