http://allegro.pl/super-lampa-nikon-...176807350.html sprzedający wystawia również drugą lampę, taką samą niestety na żadnej aukcji nie widać palnika, ale lampa wygląda na zadbaną![]()
Szukaj
http://allegro.pl/super-lampa-nikon-...176807350.html sprzedający wystawia również drugą lampę, taką samą niestety na żadnej aukcji nie widać palnika, ale lampa wygląda na zadbaną![]()
a może druga sb 700??
Z chwilą, gdy pojawiła się 910 jest sporo 900 wystawionych do sprzedaży ( miały opinię "przegrzewających" się ).
1. Dla mnie najważniejszą zaletą SU-800 jest wygoda sterowania poszczególnymi grupami lamp (A,B,C). Szybkość ustawień bez zbędnego cykania po menu jest wzorowa. Poza tym sam sterownik jest "niewidoczny" (nie wali światłem widzialnym). Kwestia medium (podczerwień, którą posiada, czy wykorzystanie radia - jakiś sterowników przenoszących CLS teraz czy w niedalekiej przyszłości, to kwestia oddzielna).
2. Druga sprawa to fakt, iż sterownik nie emituje żadnego światła, które i tak w mniejszym czy większym stopniu ma wpływ na ostateczny wygląd doświetlenia. Trzeba kombinować z ustawieniem palnika ewentualnej lampy master, wtedy okazuje się, że niektóre grupy nie są wyzwalane. Oczywiście pomaga tu inne niż światło przenoszenia sygnału CLS (patrz pkt. 1, ale również i tu to kwestia oddzielna). Tak czy siak, pozostaje kwestia zmiany ustawień lamp remote, która jest wiele bardziej niewygodna niż ta proponowana przez SU-800.
3. O wiele łatniej operować body z SU-800 (poręczniej) niż z zapiętą SB-900 na przykład.
Reasumujac, kiedyś też stałem przed dylematem podobnym do Twojego tj. czy wystarczy lampa w trybie master. Jednak dorosłem do tego, iż używam SU-800 i to bardzo często (to tak jak pisał Joe McNally, że z kilku powodów nigdzie bez SU-800 się nie rusza). Najczęściej mocuję lampy 2 czy 3 gdzieś uniwersalnie (najczęściej z pomocą Manfrotto Justin Spring - nawet do rury CO
czy nogi od stołu) i poruszając się gdziekolwiek lampy doświetlają to co jest do doświetlenia
![]()
W terenie jest trochę gorzej powieważ nie za bardzo ma się od czego odbić ta podczerwień. Na razie jednak mnie tak nie pili, aby dokupić "medium transportu CLS po radiu", jednak czy nadejdzie ta decyzja czy nie, na chwilę obecną posiadam bardzo wygodny "pulpit sterowniczy CLS" (w postaci właśnie SU-800).
D750, F100
Dzięki za zainteresowanie tematemale wciąż nie jestem zdecydowany
nie posiada ktoś może su-800 w Warszawie? i nie był by skłonny udostępnić mi go na godzinkę?;p
Bawiłem się w ostatnią sobotę sterownikiem SU-800, fajna zabawka, dużo szybciej masz dostęp do kompensacji mocy błysku podporządkowanych lamp ( miałem 3 sb-900 podpięte). Z tego co mówił mi właściciel jest dosyć energochłonny a baterie ma troszkę takie nietypowe (zapomniałem dokładnego oznaczenia) No i tak jak pisali już wcześniej koledzy nie emituje żadnego błysku w stronę fotografowanego obiektu ale z tego co wiem to i podpiętą lampę na korpusie jak i wbudowaną lampę (jeżeli aparat posiada) w trybie master możesz ustawić tylko jako sterownik. Emituje ona wtedy taki przedbłysk który uwalnia inne lamy w trybie remote, ten przedbłysk nie jest rejestrowany przez migawkę. Mając Twój dylemat postawił bym na drugą lampę (np. używaną sb-900) zawsze to dodatkowe źródło światła - a jak wiadomo światła nigdy za dużo![]()
Ostatnio edytowane przez Paweł Krystek ; 14-03-2012 o 13:20
D750, F100
D3s, D700 + Nikon MB-D10 /Nikkor 14-24mm f2.8G ED, Nikkor 24-70 f2.8G ED, Nikkor 85mm F1.4D, Sigma 70-200 F2.8 EX DG OS HSM / SB-900 + SB-910
Napisałem, że SB ma taką opinię http://www.google.com/custom?domains...earch=1&title=
Oczywiście wszystko zależy od sposobu w jaki się lampy używa.
Osobiście mam 800-tki i niczego więcej nie potrzebuję. Nikon chyba też zauważył, że SB 900 się przegrzewa, bo SB 910 po osiągnięciu pewnej temperatury zwalnia.
Skontaktuj się z nami