Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Nikon SU-800

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Nikon SU-800

Cześć!
    Jako że jestem tu nowy - choć nie pierwszy raz przeglądam forum - chciałbym się z wami przywitać

Stoję przed dylematem z którym nie mogę sobię poradzić ani z google ani z różnorakimi stronami, ale mam nadzieję że tu mi pomożecie
    a więc do rzeczy, zastanawiam się nad kupnem su, ale niestety nigdzie nie mogę znaleźć sensownego testu tego wyzwalacz - chodzi mi głównie o zasięg.
    Rozmyślam również nad zakupem sb-900/910 jako mastera, ale cena prawie 2x większa a i nie lubię centralnego oświetlenia,
    Niestety nie potrafię sam odpowiedzieć sobie na pytanie co lepsze, zwłaszcza że chcę dokupić 2 lampę, ale jeżeli kupił bym ją jako master będę się musiał męczyć z kabelkami... Pomożecie mi w wyborze?

Serdecznie pozdrawiam Bartek

Domyślnie

http://www.kenrockwell.com/nikon/su800.htm
    http://www.momentcorp.com/review/nik...00_review.html
    http://www.buzzillions.com/reviews/n...r-unit-reviews
    Używam SU-800 od 5 lat, ale głównie w makro i uważam, że ten sterownik jest szybszy i łatwiejszy w obsłudze niż lampa.

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BartJestem Zobacz posta
    [...]Niestety nie potrafię sam odpowiedzieć sobie na pytanie co lepsze, zwłaszcza że chcę dokupić 2 lampę, ale jeżeli kupił bym ją jako master będę się musiał męczyć z kabelkami...
    Stawiam na druga lampę; nie wiem co masz na myśli pisząc o kabelkach. SU 800 to sterownik CLS, tańszy od lampy bo lampa SB zawiera sam sterownik i służy do doświetlania ( jak to lampa ). Sterowniki CLS są wbudowane w wyższej klasy body i lampy. SU 800 ma szybkie i wygodne menu dostępu do sterowania CLS, ale w SB 700, 900 i 910 dostęp tej jest ułatwiony (mam SB 800).
    Na temat zasięgu nie znajdziesz żadnych dokładnych informacji, bo jest to system pracujący w podczerwieni. Układ sterownik - lampa muszą się "widzieć" czyli nie mogą byc zasłonięte jakąś przeszkodą, na komunikację ma też wpływ odległość (przyjmuje się ok. 10m) ale i otoczenie; inaczej będzie to działać w studio o białych ścianach, inaczej gdy ściany będą czarne, a jeszcze inaczej w plenerze zwłaszcza w słoneczny dzień.
    MZ podczerwień to w tej chwili przeżytek i Nikon juz dawno powinien wprowadzić do komunikacji fale radiowe. Na dziś CLS radiowo przenosi PW i RadioPopper, na bieżący miesiąc jest planowana premiera na rynku Pixel King (tańszy "chińczyk").
    To co napisałem wyżej nie dotyczy oczywiście tego co napisał kolega markB, ale macro to inna bajka.

Domyślnie

pisząc o kabelkach mam namyśli to że mając drugą lampę niechciał bym jej używać na stopce, więc zostaje kabelek iTTL.
    Właśnie fakt że sterownik i lampa muszą się widzieć najbardziej mnie powstrzymuje, ponieważ robie głównie sesje plenerowe - a idąc do studia korzystam z lamp firmy Visco, gdzie potrzebna mi jest njaporstsza radiówka - gdzie do lampy podpięty jest soft box 60x90 lub parasolka transparentna 110 cm.
    a odnośnie radiowego CLS'a interesuje mnie radiopopper, ale nie mały wydatek, niestety.
    Teraz posiadam SB-700 i dwa chińczyki które wg. mnie do sesji nadają się jedynie jako oświetlenie tła.
    a jak wygląda zasięg w plenerze dwóch lamp SB? tj. jedna jako Slave a druga master

Pozdrawiam

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

pisząc o kabelkach mam namyśli to że mając drugą lampę niechciał bym jej używać na stopce, więc zostaje kabelek iTTL.
    Dodatkowa lampa nawet z kabelkiem to jednak lampa, a SU 800 to jedynie sterownik.
    a jak wygląda zasięg w plenerze dwóch lamp SB? tj. jedna jako Slave a druga master:
    Ograniczenia są takie same jak w przypadku SU 800, będzie działać o ile sygnał nie będzie zakłócany np. przez słońce.

Pixel King zestaw nadajnik+odbiornik ma kosztować około 500zł, dodatkowy odbiornik pewnie poniżej 200zł.
    Nie znam lamp Visco, ale każde lampy studyjne można wyzwolić dowolnym wyzwalaczem radiowym.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta

Nie znam lamp Visco, ale każde lampy studyjne można wyzwolić dowolnym wyzwalaczem radiowym.
    Tak tak, mam prostą radiówkę, właśnie firmy pixel
    używane sb-900 można kupić w granicach 1000-1200 zł, więc nie ma dużej różnicy między lampą a sterownikiem, ale nie jestem przekonany do kupna rzeczy z drugiej ręki. stąd jest moja rozterka.
    Coraz bardziej jestem przekonany do kupna sabinki aniżeli sterownika mam nadzieję iż koledzy z Forum, pomogą mi w wyborze
    Pozdrawiam.

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Lampy są bardzo żywotne, zwykle kończy się palnik po bardzo duuuuużej ilości błysków ( w mojej SB 800 padł po 100-200? tyś. ) koszt 50zł, a wymiana nie jest skomplikowana. Elektronika może się uwalić "sama z siebie" tak w nowej, jak i używanej lampie.

Domyślnie

Zasięg SU-800 (sprawdzony) to w idealnych warunkach ok. 20 m.

Domyślnie

Czyli zero strachu przy kupnie używanej? a na co zwracać uwagę?

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Soczewka Fresnela i szybka ( żeby nie były okopcone, lub żółte), stan obudowy (rysy), śrubki ( czy nie rzokręcana), dobrze mieć komplet sklepowy.
    Oczywiście dobrze jest kupić od "niedzielnego pstrykacza". Jedną ze swoich kupowałem na Alle... w opisie że "używana sporadycznie, do zdjęć rodzinnych..." Zapytałem więc czy antenka do CLS jest w komplecie i otrzymałem odpwiedż, "niestety nie ma "
    Zaawansowany amator by mnie wyśmiał, a tak to miałem pewność że opis był prawdziwy

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów