Szukaj
Wybaczcie jeszcze takie lamerskie pytanie.
Jak się używa tych manualnych obiektywów to skala odległości i obszaru głębi ostrości pokrywa się z rzeczywistością czy trzeba coś "przeliczać"?
Pozdrawiam,
Tomek
Mam teraz koszmarny nawał pracy, więc popełniłem tylko kilka testowych pstryków:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=202984
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=203013
Co chciałbyś przeliczać w aparacie z LV? Cały czas widzisz na telewizorze podgląd zdjęcia, powiększasz wybrany jego fragment, a na czerwono podświetlane są obszary, które są ostre (peaking).
Pamiętajcie o Hexanonach
Dzięki za zdjęcia.
Chce wiedzieć czy jak ustawię na skali obiektywu odległość 3m i odczytam ze skali głębi ostrości na obiektywie, że dla f8 mam ostre od +/- 2m do 5m to będzie się to pokrywać z rzeczywistością. Po prostu czy można ostrzyć z uwzględnieniem GO na podstawie skali na obiektywie?
Pozdrawiam,
Tomek
A dlaczego miało by być inaczej? Nex ma najmniejszą odległość rejestrową ze znanych mi systemów, adaptery są po prostu dystansami, które odsuwają bagnet tak, aby odległość rejestrowa była zgodna z tą, dla której normalnie pracuje "obcy" obiektyw. Wszystkie jego funkcjonalności działają tak samo jakby był zamocowany w macierzystym systemie.
No dobra odległość pasuje do skali na obiektywie.
A rozkład głębi ostrości?
Pozdrawiam,
Tomek
Skala głębi ostrosci też bedzie działać - wieksza matryca/film obejmuje wiecej ale na boki i do góry a nie "w głąb". Obraz na cropie jest wycinkiem tego z pełnej klatki wiec głębia bedzie taka sama.
Jesli na pełnej klatce na f5.6 głębia ostrosci obejmie 3 bateryjki, to na cropie też je obejmie - pytanie tylko czy obejmie je kadr![]()
Ostatnio edytowane przez pastwisko ; 08-03-2012 o 13:47
Völkchlor
dokładnie - zgadzam się z pastwisko
a miałeś gdzieś inaczej? gdzieś się z takim czymś spotkałeś?
Bo według mnie średnio możliwe jest oszukiwanie mechanizmu nastawu ostrości, skoro przejściówka daje właściwą odległość rejestrową, między matrycą, a szkłem, a tym samym między matrycą, a obiektem....
jedynie rodzaj matrycy ma znaczenie, bo jest to wycinek matrycy (dla której został stworzony) i tu nie powinno byc problemów (nie dotyczy obiektywów DX, bo są dla APS-c)
.
Skontaktuj się z nami