Close

Strona 49 z 2397 PierwszyPierwszy ... 39474849505159991495491049 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 481 do 490 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    ...ale w łapie to nadal b. niepozorne maleństwo:
    ... a pokażesz coś ładnego z tego zestawu?
    Pozdrawiam,
    Tomek

Domyślnie

Wybaczcie jeszcze takie lamerskie pytanie.

Jak się używa tych manualnych obiektywów to skala odległości i obszaru głębi ostrości pokrywa się z rzeczywistością czy trzeba coś "przeliczać"?
    Pozdrawiam,
    Tomek

Domyślnie

Mam teraz koszmarny nawał pracy, więc popełniłem tylko kilka testowych pstryków:
    http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=202984
    http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=203013

Co chciałbyś przeliczać w aparacie z LV? Cały czas widzisz na telewizorze podgląd zdjęcia, powiększasz wybrany jego fragment, a na czerwono podświetlane są obszary, które są ostre (peaking).

Domyślnie

Pamiętajcie o Hexanonach

Domyślnie

Dzięki za zdjęcia.

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Co chciałbyś przeliczać w aparacie z LV?
    Chce wiedzieć czy jak ustawię na skali obiektywu odległość 3m i odczytam ze skali głębi ostrości na obiektywie, że dla f8 mam ostre od +/- 2m do 5m to będzie się to pokrywać z rzeczywistością. Po prostu czy można ostrzyć z uwzględnieniem GO na podstawie skali na obiektywie?
    Pozdrawiam,
    Tomek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Henio Jawa Zobacz posta
    Chce wiedzieć czy jak ustawię na skali obiektywu odległość 3m i odczytam ze skali głębi ostrości na obiektywie, że dla f8 mam ostre od +/- 2m do 5m to będzie się to pokrywać z rzeczywistością. Po prostu czy można ostrzyć z uwzględnieniem GO na podstawie skali na obiektywie?
    A dlaczego miało by być inaczej? Nex ma najmniejszą odległość rejestrową ze znanych mi systemów, adaptery są po prostu dystansami, które odsuwają bagnet tak, aby odległość rejestrowa była zgodna z tą, dla której normalnie pracuje "obcy" obiektyw. Wszystkie jego funkcjonalności działają tak samo jakby był zamocowany w macierzystym systemie.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

No dobra odległość pasuje do skali na obiektywie.
    A rozkład głębi ostrości?
    Pozdrawiam,
    Tomek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Henio Jawa Zobacz posta
    Tu akurat wątpię, bo najprawdopodobniej skalę wygrawerowaną na obiektywie liczono dla innego CoC. Ale rozkład ostrości w kadrze można łatwo, szybko, przyjemnie i precyzyjnie kontrolować na telewizorze, więc nie powinno to przeszkadzać.

Domyślnie

Skala głębi ostrosci też bedzie działać - wieksza matryca/film obejmuje wiecej ale na boki i do góry a nie "w głąb". Obraz na cropie jest wycinkiem tego z pełnej klatki wiec głębia bedzie taka sama.

Jesli na pełnej klatce na f5.6 głębia ostrosci obejmie 3 bateryjki, to na cropie też je obejmie - pytanie tylko czy obejmie je kadr
    Ostatnio edytowane przez pastwisko ; 08-03-2012 o 13:47
    Völkchlor

Gaduła Awatar matys
    Miasto
    szczecin / chesterfield

Domyślnie

dokładnie - zgadzam się z pastwisko

a miałeś gdzieś inaczej? gdzieś się z takim czymś spotkałeś?

Bo według mnie średnio możliwe jest oszukiwanie mechanizmu nastawu ostrości, skoro przejściówka daje właściwą odległość rejestrową, między matrycą, a szkłem, a tym samym między matrycą, a obiektem....
    jedynie rodzaj matrycy ma znaczenie, bo jest to wycinek matrycy (dla której został stworzony) i tu nie powinno byc problemów (nie dotyczy obiektywów DX, bo są dla APS-c)
    .

Strona 49 z 2397 PierwszyPierwszy ... 39474849505159991495491049 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów