Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Domyślnie Kolejny problem z D7000 ?

Witam
    Jestem naprawdę początkującym amatorem i albo mi się wydaje albo faktycznie mój model ma problemy z AF, większość zdjęć jest taka nieostra jak na fotce z gołębiem, nieraz wychodzą ostre jak fotka psa. Czy to kwalifikuje się na serwis czy problemem jest to że ja zdjęcia nie umiem zrobić ?

http://speedy.sh/Bc5pu/DSC-0511.JPG
    http://speedy.sh/r8xZQ/DSC-0573.JPG

Pozdrawiam

Domyślnie

Twój egzemplarz ma problemy, ale z fotografującym. Zamieszczone zdjęcia są pozbawione exifów, ale i bez nich można wnioskować.
    Obie sceny fotografowano z małego dystansu. Taka odległość, nawet jeśli rzeczywiście egzemplarz miałby problemy z AF, nie ujawni ich.
    Scena z gołębiem jest ewidentnie poruszona i jak widać po podłożu - z winy fotografującego. Miałeś ciut za długi czas.
    Scena z psem jest dość kontrastowo doświetlona - nie miało prawa wyjść nieostre w tych warunkach.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez panoramix Zobacz posta
    Twój egzemplarz ma problemy, ale z fotografującym. Zamieszczone zdjęcia są pozbawione exifów, ale i bez nich można wnioskować.
    Zdjęcia mają EXIFy, widać także gdzie celowano, a właściwie gdzie wycelował automat.

Domyślnie

Unable to extract some or all of the EXIF data, which may have been removed from the image file.

Podglądałem via www na exif viewer. Może mam wtyczkę do...

Edit: Istotnie to wina mojej wtyczki - 1/100 odczytuje exif. Czas na aktualizację lub zmianę.
    Niemniej podtrzymuję wcześniej wyrażone zdanie co do pytania kolegi o AF.
    Ostatnio edytowane przez panoramix ; 29-02-2012 o 23:11

Domyślnie

Wszystko okej, ale kolega napisał że jest "naprawdę początkującym amatorem" więc daruj sobie teksty w stylu "Twój egzemplarz ma problemy, ale z fotografującym"...
    D700 / N28 PC f 3.5 / Micro N 60 f 2.8D / SB800 / ELFO

http://wojtekdziedzic.com

Domyślnie

Moim zdaniem tych zdjęć nie można traktować jako wyrocznię. Takie zdjęcia robione przez niedoświadczonego fotografa, z takim czasem i ogniskową mogą dać właśnie taki efekt...
    Pozdrawiam! Marcin fotoblog fotografia
    F100,D700,D80 | N 35/2D 50/1.4D 105/2.8D 24-85G 35-70/2.8D 75-150/3.5AiS | Σ 12-24 70-300 | Sonnar 300/4 | Soligor 135/2.8 | SW 150/750 | SB-800/400 | LS-2000 | HEQ5

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Funky_Koval Zobacz posta
    Wszystko okej, ale kolega napisał że jest "naprawdę początkującym amatorem" więc daruj sobie teksty w stylu "Twój egzemplarz ma problemy, ale z fotografującym"...
    Hola, hola drogi kolego. Pytający pomimo przyznania, że jest początkującym, już sugeruje serwis i niedomaganie aparatu. Z takich zachowań powstają później bajki, że seria, że model, a może nawet wszystko na "N" jest fabrycznie wadliwe. To co napisałem było może i dosadne, ale na pewno nie obraźliwe.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez basterall Zobacz posta
    Witam
    Jestem naprawdę początkującym amatorem i albo mi się wydaje albo faktycznie mój model ma problemy z AF, większość zdjęć jest taka nieostra jak na fotce z gołębiem, nieraz wychodzą ostre jak fotka psa. Czy to kwalifikuje się na serwis czy problemem jest to że ja zdjęcia nie umiem zrobić ?

http://speedy.sh/Bc5pu/DSC-0511.JPG
    http://speedy.sh/r8xZQ/DSC-0573.JPG

Pozdrawiam

Zdjęcia zrobione były w trybie focusa AF-A co przy niezbyt szybkim obiektywie a jeszcze gdy masz ustawioną możliwość wyzwolenia migawki bez potwierdzenia ostrości może dawać takie efekty. Najlepiej ustaw autofocus na tryb AF-S i sprawdź czy w [Menu ustawień osobistych/Autofocus/a1 i a2] masz ustawiony SPUST MIGAWKI czy OSTROŚĆ. Dodatkowo AF Area-Mode ustawiony jest na AUTO - dobry chyba tylko do zdjęć krajobrazów - zmień na pojedynczy to będziesz miał kontrolę gdzie autofocus ustawia ostrość.

Na tym zdjęciu nałożyło się chyba kilka efektów - AF-A (może działać autofocus w trakcie robienia zdjęcia) VR-on - też może przeszkadzać i ogniskowa 105mm - zdjęcia zrobione tym obiektywem (18-105) nigdy nie będą jakościowo (nie chodzi o treść) takie jak zrobione np obiektywem N70-200.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 88y Zobacz posta

Zdjęcia zrobione były w trybie focusa AF-A co przy niezbyt szybkim obiektywie a jeszcze gdy masz ustawioną możliwość wyzwolenia migawki bez potwierdzenia ostrości może dawać takie efekty. Najlepiej ustaw autofocus na tryb AF-S i sprawdź czy w [Menu ustawień osobistych/Autofocus/a1 i a2] masz ustawiony SPUST MIGAWKI czy OSTROŚĆ. Dodatkowo AF Area-Mode ustawiony jest na AUTO - dobry chyba tylko do zdjęć krajobrazów - zmień na pojedynczy to będziesz miał kontrolę gdzie autofocus ustawia ostrość.

Na tym zdjęciu nałożyło się chyba kilka efektów - AF-A (może działać autofocus w trakcie robienia zdjęcia) VR-on - też może przeszkadzać i ogniskowa 105mm - zdjęcia zrobione tym obiektywem (18-105) nigdy nie będą jakościowo (nie chodzi o treść) takie jak zrobione np obiektywem N70-200.
    Dziękuję za porady. Mam jeszcze 35 mm 1.8 G więc zobaczę na tym szkiełku.
    Co do porad : ustawiłem AF-S a w AF a1/a2 był spust migawki, ustawiłem na OSTROŚĆ.
    AF area mode ustawiłem na środkowy punkt ( o to chodziło tak ? )

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez basterall Zobacz posta
    Dziękuję za porady. Mam jeszcze 35 mm 1.8 G więc zobaczę na tym szkiełku.
    Co do porad : ustawiłem AF-S a w AF a1/a2 był spust migawki, ustawiłem na OSTROŚĆ.
    AF area mode ustawiłem na środkowy punkt ( o to chodziło tak ? )
    Tak, teraz powinno być lepiej.
    Jak porobisz jakies zdjęcia to napisz, czy się poprawiło

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów