Widzę, że na naszym forum aparat ten nie cieszy się zbyt wielką popularnością, a w szczególności nie znalazłem odrębnego wątku mu poświęconego. Parę tygodni temu zastanawiałem się, jaki aparat kupić do noszenia przy sobie na co dzień. Kombinowałem sobie, czy powinien to być tenże nikon, czy może Canon G12, czy lepiej poczekać na Canona G1 X, czy może jakiś bezlusterkowiec... Wybór padł w końcu na P7100.
I po tych kilku tygodniach używania stwierdzam, że aparat jest naprawdę fajny.
Sądzę, że każdy obeznany trochę z fotografią forumowicz rozumie, że nie powinien się spodziewać jakości zdjęć "lustrzankowej". Dlatego o samej jakości zdjęć nie będę tu pisał - tylko tyle, że jak na kompakt jest OK.
Natomiast to, co mi się w tym aparacie podoba - to bardzo rozsądny i przemyślany interfejs użytkownika.
1. Większość fotek strzelam w trybie manualnym i dlatego doceniłem fakt, że w P7100 są oddzielne kółka regulacyjne - dla przysłony i czasu - uważam to za minimum komfortu i warunek akceptowalności aparatu.
2. Łatwy dostęp do zmian ISO - co prawda w Canonie G9 - G12 jest jeszcze łatwiej - ale w P7100 naprawdę jest też OK, oczywiście IMHO.
3. Łatwy dostęp do konfigurowalnego bracketingu.
4. Bardzo przyjemne wyzwalanie migawki samowyzwalaczem, uśmiechem lub pilotem 9 (notabene pilota bezprzewodowego kupiłem za 12 PLN...)
5. Odchylany ekran - nie wiem jak dotąd udawało mi się robić zdjęcia z perspektywy żabiej lub z góry - teraz to bajka...
6. Naprawdę aparat jest bardzo szybki, zarówno sama obsługa jak i autofokus (oczywiście tu istotne jest to co focimy, jak szybko się porusza, jakie jest światło, no i oczywiście - to NIE jest lustrzanka - ale jako kompakt - dla mnie rewelacja).
WADA: ekran niestety nie jest w pełni ruchomy jak w Canonie G12 i nie można łatwo zrobić np. autoportretu... To jedyne, co mi w nim przeszkadza.
Poniżej kilka fotek zrobionych tym aparatem:
1.
2.
3.
Jestem ciekaw, co inni posiadacze sądzą o tym sprzęcie. Jednocześnie, chcę zachęcić wahających się do kupna tego aparatu - wg mnie warto. I bonusik - lampy systemowe Nikona pasują w pełnej automatyce...
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami