Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23
    Rozmowny
    Miasto
    archiwum X

Domyślnie

Jako ,że od ostatniej niedzieli jestem w posiadaniu tego aparatu mam pytanie dotyczace konwertera szerokokątnego WC-E75A. Czy po założeniu pierscienia posredniego UR-E22 i podpięciu konwertera pójdzie zoomować, gdyż łączna długość pierścienia i konwertera chyba na to pozwala? To co pisze Jarkod jest dla mnie zrozumiałe ,że po załozeniu pierścienia i wkręceniu filtra nie mozna zoomować. Juz na oko widać , że długość pierscienia jest chyba równa długości obiektywu po właczeniu aparatu. A ten pierscień to tylko sztywna tulejka. Musiało by to być rozwiązanie jak w Filter Adapter FA-DC58B Canona o którym pisze Władca Pixeli.

Rozmowny
    Miasto
    archiwum X

Domyślnie

Gapa ze mnie . Sam juz sobie odpowiedziałem. Oczywiscie ,że nie . Jest to w zestawieniu z P7100 najdroższy konwerter bo robi tylko z 28 mm - 21 mm . Po założeniu pierscienia pośredniego i konwertera trzeba przełaczyć w menu aparatu na konwerter i wtedy zoomowanie mechaniczne i elektroniczne jest niemożliwe

Domyślnie

oj chyba niekoniecznie po zamontowaniu konwertera zoomowanie blokuje się automatycznie. Obiektyw zachowuje się dokładnie tak jak po zdjęciu pierścienia zabezpieczającego- czyli blokuje obiektyw w najszerszym położeniu.

Rozmowny
    Miasto
    archiwum X

Domyślnie

To mój P7100 jest chyba zepsuty. Po zdjęciu pierścienia nadal mogę zoomować. Zoomowanie nie działa dopiero po odpowiednim ustawieniu w menu (nawet przy załozonym pierścieniu)

Domyślnie

ja chciałbym tylko w odniesieniu do całego tematu dodać, że posiadam poprzednika (P7000) i również jestem bardzo zadowolony
    maniak ciemniowy minoltowy
    ucyfrowiony przy użyciu D300, dopieszczony przy użyciu D500
    trochę lotniczych pstryków na www.waldemarkowalski.pl
    spotter.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jasand Zobacz posta
    To mój P7100 jest chyba zepsuty. Po zdjęciu pierścienia nadal mogę zoomować. Zoomowanie nie działa dopiero po odpowiednim ustawieniu w menu (nawet przy załozonym pierścieniu)
    no to może mój jest zepsuty, po ściągnięciu pierścienia zoom nawet jak był maksymalnej wartości to zmniejsza się do szerokiego i blokuje się- nawet jak mam opcję "zoom cyfrowy" aktywną. To któryś z nas ma coś "spieprzone" Choć przyznam, że zachowanie mojego wydaje się logiczne- jakby zabezpieczenie przed porysowaniem przedniej soczewki... może wypowie się jeszcze ktoś

wyczaiłem chyba
    wygląda to tak:
    jeśli aparat jest wyłączony i zdejmiemy pierścień, po czym włączymy aparat- zoomowanie działa
    jeśli pierścień ściągniemy przy włączonym aparacie- zoom wraca do pozycji "wide" i zoomowanie nie działa...

"Jasand" możesz potwierdzić moje spostrzeżenia ?
    Ostatnio edytowane przez FilipeG ; 31-03-2012 o 14:17 Powód: edit

Rozmowny
    Miasto
    archiwum X

Domyślnie

Zgoda mam tak samo:
    - jeżeli jeżeli aparat mam wyłaczony i zdejme pierścień to po właczeniu moge zoomować
    - jeżeli włacze aparat , przejde na tele i zdejme pierścień obiektyw wraca do wide i nie mogę juz zoomować
    - jeżeli włacze aparat i zdejme pierścień jak obiektyw jest w pozycji wide to też nie mogę zoomować.

To co napisałem pod #14 tez jest prawdą. Jeżeli w menu ustawie w Konw. szerokokątny na włączone to tez nie działa zoom i nie wazne czy jest pierscień czy go nie ma.
    Ostatnio edytowane przez Jasand ; 31-03-2012 o 15:01

Domyślnie

no to oba są sprawne i działają tak samo i z punktem 14 też się zgadzam
    Ostatnio edytowane przez FilipeG ; 31-03-2012 o 15:26

Domyślnie

Szukam kompaktu dla użytkownika D90. Musi mieć odchylany/obrotowy ekran, dobrzeby było gdyby miał wizjer i oczywiście przyzwoitą jakość obrazka (do 1700 zł).

Waham się pomiędzy P7100, Samsungiem EX1 (znalazłem wątek na forum ) i Pasikonikiem G2.
    Aparaty te wydają się nieporównywalne (np. wymienny obiektyw i matryca 4/3 w G2) oraz mają swoje wady i zalety (co ciekawe żaden z nich nie nagrywa filmów w full HD).

Mam więc pytania o P7100: jak sprawuje się stabilizacja optyczna, czy rzeczywiście ISO 800 jest używalne i jak wygląda sprawa zasilania ('energożerności')? Czy korzystacie z wizjera optycznego?
    D370s | F70 | N 35 | N 50 | N 70-200 VRII | N 18-200 VR | N 18-70 | T 55-200 | SB-x00 | SB-28 | akcesorium różnej maści

Domyślnie

Wczoraj przeczesywałam dpreview w poszukiwaniu praktycznych informacji na temat tego kompakta, bo też mnie zaciekawił.
    Na tamtejszym forum Nikona jeden człowiek kilka razy wstawia swoje zdjęcia z tego malucha (np http://forums.dpreview.com/forums/re...hread=40938783, lub http://forums.dpreview.com/forums/re...hread=41095372), z różnych wojaży i eventów, zawsze podkreśla, że korzysta jedynie w wizjera optycznego, więc chyba nie może być aż tak źle???
    Myślę, że to nie wielkość wizjera jest największym jego mankamentem, boleśniejsza jest chyba paralaksa?
    Zdecydowanie jednak lepiej ten wizjer mieć niż go nie mieć, zwłaszcza, kiedy przeznaczeniem aparatu są wyjazdy wakacyjne, bo wakacje to dużo słońca....
    Mnie bardziej martwi/zastanawia ogólna szybkość i responsywność aparatu, z uwzględnieniem AF - o ile tu http://www.youtube.com/watch?v=UqikX6MGOxU AF radzi sobie nie najgorzej, to czas zapisu wykonanej fotki na kartę.... jest bardzo długi Tak jest zawsze? Czy tylko w jakimś konkretnym ustawieniu aparatu? Na dpreview czytałam, że jest tak przy zapisie w NEFach... w jpg jest lepiej czy tak samo?
    "Nie istnieje takie zdjęcie, którego nie można było zrobić lepiej" - ja
    Mój niekomercyjny link

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów