Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Pociąg

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Puszczczykowo

Domyślnie Pociąg

Dziś biegnąc na pociąg zobaczyłem na peronie tą o to lokomotywę, a skoro miałem aparat pod ręką- spróbowałem swoich sił:

1.

2.

3.

i w kolorze, choć ta lokomotywa wydaje mi się, że lepiej wygląda w BW.

4.

5.
    ND60 || N18-55 || N50 1.8G || N35 1.8G AF-S i... Od czegoś trzeba zacząć

Domyślnie

Czy to peron w Mosinie ?
    Fotki fajne, szkoda że kadrowałeś centralnie...
    Pzdr.

Domyślnie

Nie bardzo rozumiem o co chodzi w tych zdjęciach...

No i ten sam kadr...
    Serdecznie,
    hubertadamczyk.pl

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Puszczczykowo

Domyślnie

Nie, peron 4a Poznań Główny No niestety nie miałem czasu na uchwycenie idealnego kadru, gdyż lokomotywa odjeżdżała . Dzięki za opinię

Cytat Zamieszczone przez Hubert Adamczyk Zobacz posta
    Nie bardzo rozumiem o co chodzi w tych zdjęciach...

No i ten sam kadr...
    O nic nie chodzi.. Zwykła lokomotywa, podoba mi się to wrzuciłem

Domyślnie

Jako ujecie wykonane świadomie - ewentualnie broni się tylko jedynka. Pozostałe nie.
    Szkoda, że nie udało ci się uchwycić tego cuda na tle budowanej nowoczesnej (?) konstrukcji dworca lub na odnowionym dworcu letnim
    Dominik
    Fujifilm X10 | D90 | S 10-20 | T 28-75 | N 70-300 VR | N 35 | Metz 58 AF1 | Metz 48 AF1 l Lensbaby
    flickr

Domyślnie

Pociąg to lokomotywa + wagony, więc raczej mamy lokomtywę/parowóz, najciekawsza 1.
    aparaty i obiektywy

Domyślnie

Wszystko zależy od tego, czy chciałbyś te fotki traktować artystycznie, czy dokumentalnie. Jeżeli chciałeś zrobić fotę na własny użytek pod tytułem "taką oto lokomotywę widziałem tam i wtedy", to jest OK. Co do tej wyżej postawionej poprzeczki: kadrowanie centralne zarówno w poziomie jak i w pionie, pomimo ruchu lokomotywy (uwidacznianego przez parę) daje dość statyczne wrażenie, światło jak widać też nie rozpieszczało tego dnia (a choć kolej to nie fotografia krajobrazowa, światło, wygląd nieba i dobór tła mają tu znaczenie)...

Generalnie gdy światłomierz widzi w centrum kadru taki ciemny obiekt, przeważnie próbuje przerobić go na szarość i przepala jasne obszary (tu widać spore obszarowo przepalenia w kłębach pary na nr 2 i 3). Wtedy trudno utrafić tak, żeby i było widać szczegóły w cieniach, i nie przepalić jasnych obszarów. Dobór naświetlania i balansu bieli tak, żeby to jak najlepiej odwzorowało potem kontrast i kolory to jeszcze inna para kaloszy. IMHO trudny materiał do obróbki.

Moim zdaniem najlepiej wybrnąłeś z tej sytuacji na nr 1 i 4.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Puszczczykowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dominikpl72 Zobacz posta
    Jako ujecie wykonane świadomie - ewentualnie broni się tylko jedynka. Pozostałe nie.
    Szkoda, że nie udało ci się uchwycić tego cuda na tle budowanej nowoczesnej (?) konstrukcji dworca lub na odnowionym dworcu letnim
    No niestety, jak napisałem wyżej- biegłem na pociąg i ale jak zobaczyłem tą maszynę to od razu sięgnąłem po aparat- Nie miałem możliwości doboru drugiego planu

Cytat Zamieszczone przez robi200 Zobacz posta
    Pociąg to lokomotywa + wagony, więc raczej mamy lokomtywę/parowóz, najciekawsza 1.
    Rozwinąłem to w temacie Dzięki za opinię.

Cytat Zamieszczone przez Jacek Z. Zobacz posta
    Wszystko zależy od tego, czy chciałbyś te fotki traktować artystycznie, czy dokumentalnie. Jeżeli chciałeś zrobić fotę na własny użytek pod tytułem "taką oto lokomotywę widziałem tam i wtedy", to jest OK. Co do tej wyżej postawionej poprzeczki: kadrowanie centralne zarówno w poziomie jak i w pionie, pomimo ruchu lokomotywy (uwidacznianego przez parę) daje dość statyczne wrażenie, światło jak widać też nie rozpieszczało tego dnia (a choć kolej to nie fotografia krajobrazowa, światło, wygląd nieba i dobór tła mają tu znaczenie)...

Generalnie gdy światłomierz widzi w centrum kadru taki ciemny obiekt, przeważnie próbuje przerobić go na szarość i przepala jasne obszary (tu widać spore obszarowo przepalenia w kłębach pary na nr 2 i 3). Wtedy trudno utrafić tak, żeby i było widać szczegóły w cieniach, i nie przepalić jasnych obszarów. Dobór naświetlania i balansu bieli tak, żeby to jak najlepiej odwzorowało potem kontrast i kolory to jeszcze inna para kaloszy. IMHO trudny materiał do obróbki.

Moim zdaniem najlepiej wybrnąłeś z tej sytuacji na nr 1 i 4.

Czyli jednak BW Lepsze, bo 1. i 4. to ta sama fota . Światło nie rozpieszczało, pogoda zresztą też gdyż było to przed 8 rano, ale temperatura w okolicach 0* fajnie zrobiła parze wydobywającej się z lokomotywy, przynajmniej moim zdaniem . Jednak świadomość tego, że za 4 minuty odjeżdża mój pociąg nie mogła dobrze wpłynąć ani na jakość fotki ani na kadr sam w sobie. No i to, że odjechał
    Ostatnio edytowane przez czarny_j ; 27-02-2012 o 08:32

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Puszczczykowo

Domyślnie

Z góry przepraszam za posta pod postem, ale nie mam już możliwości edycji poprzedniego. Czy cięte w ten sposób lepiej się prezentuje?

6.

Domyślnie

wygląda jakby palił laczka... jakby miał
    Mi się podoba czarno-białe, takie klimatyczne.
    www.rajdowy.blogspot.com wolę samochody niż wijące się "modelki"

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów