Szukaj
ND60 || N18-55 || N50 1.8G || N35 1.8G AF-S i... Od czegoś trzeba zacząć
Czy to peron w Mosinie ?![]()
Fotki fajne, szkoda że kadrowałeś centralnie...
Pzdr.![]()
Nie bardzo rozumiem o co chodzi w tych zdjęciach...
No i ten sam kadr...
Serdecznie,
hubertadamczyk.pl
Jako ujecie wykonane świadomie - ewentualnie broni się tylko jedynka. Pozostałe nie.
Szkoda, że nie udało ci się uchwycić tego cuda na tle budowanej nowoczesnej (?) konstrukcji dworcalub na odnowionym dworcu letnim
![]()
Dominik
Fujifilm X10 | D90 | S 10-20 | T 28-75 | N 70-300 VR | N 35 | Metz 58 AF1 | Metz 48 AF1 l Lensbaby
flickr
Pociąg to lokomotywa + wagony, więc raczej mamy lokomtywę/parowóz, najciekawsza 1.
aparaty i obiektywy
Wszystko zależy od tego, czy chciałbyś te fotki traktować artystycznie, czy dokumentalnie. Jeżeli chciałeś zrobić fotę na własny użytek pod tytułem "taką oto lokomotywę widziałem tam i wtedy", to jest OK. Co do tej wyżej postawionej poprzeczki: kadrowanie centralne zarówno w poziomie jak i w pionie, pomimo ruchu lokomotywy (uwidacznianego przez parę) daje dość statyczne wrażenie, światło jak widać też nie rozpieszczało tego dnia (a choć kolej to nie fotografia krajobrazowa, światło, wygląd nieba i dobór tła mają tu znaczenie)...
Generalnie gdy światłomierz widzi w centrum kadru taki ciemny obiekt, przeważnie próbuje przerobić go na szarość i przepala jasne obszary (tu widać spore obszarowo przepalenia w kłębach pary na nr 2 i 3). Wtedy trudno utrafić tak, żeby i było widać szczegóły w cieniach, i nie przepalić jasnych obszarów. Dobór naświetlania i balansu bieli tak, żeby to jak najlepiej odwzorowało potem kontrast i kolory to jeszcze inna para kaloszy. IMHO trudny materiał do obróbki.
Moim zdaniem najlepiej wybrnąłeś z tej sytuacji na nr 1 i 4.
No niestety, jak napisałem wyżej- biegłem na pociąg i ale jak zobaczyłem tą maszynę to od razu sięgnąłem po aparat- Nie miałem możliwości doboru drugiego planu
Rozwinąłem to w temacieDzięki za opinię.
Czyli jednak BW Lepsze, bo 1. i 4. to ta sama fota. Światło nie rozpieszczało, pogoda zresztą też gdyż było to przed 8 rano, ale temperatura w okolicach 0* fajnie zrobiła parze wydobywającej się z lokomotywy, przynajmniej moim zdaniem
. Jednak świadomość tego, że za 4 minuty odjeżdża mój pociąg nie mogła dobrze wpłynąć ani na jakość fotki ani na kadr sam w sobie. No i to, że odjechał
![]()
Ostatnio edytowane przez czarny_j ; 27-02-2012 o 08:32
Z góry przepraszam za posta pod postem, ale nie mam już możliwości edycji poprzedniego. Czy cięte w ten sposób lepiej się prezentuje?
6.
wygląda jakby palił laczka... jakby miał
Mi się podoba czarno-białe, takie klimatyczne.
www.rajdowy.blogspot.com wolę samochody niż wijące się "modelki"
Skontaktuj się z nami