Close

Strona 25 z 31 PierwszyPierwszy ... 152324252627 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 302

Domyślnie

Mi SB900 jeszcze się nie zagotowała.

Zwłaszcza, że w 910 coś zmienili i jak ktoś napisał w tym wątku wcześniej podczas testów SB900 wysiadła po 50 błyskach, a z SB910 po 200 było dalej ok.
    Nikon D90, 18-105, 35, 70-300, SB-900, kilka manualnych szkieł, mieszek, pierścienie pośrednie i statyw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sapphiron Zobacz posta
    Zdarza się?

To chyba ja jakoś nienormalnie pracuje bo na zleceniu ani razu mi się 900tka nie zagrzała...

Raz jeden tylko się zagrzała kiedy testując w domu zaraz po kupnie patrzyłem ile trzeba ja męczyć na 1/1 aż zapiszczy...

Przy ŚWIADOMYM użytkowaniu bardzo rzadko na taka lampa okazję się zagrzać...
    a jakich baterii używasz? bo na energizerach grzala mi sie bardzo , po włozeniu eneloop juz mniej... więc to może jeszcze kwestia baterii . Zresztą , grzanie się Sb-900 to nie tylko mój problem , więc nie rozumiem , po co tyle jadu odrazu ciesz się ,że Tobie się nie grzeje , a jak nie masz pojęcia jak wyłaczyc zabezpieczenie w sb-910( o to pytalem) to się nie wypowiadaj i nie nabijaj sobie liczby postów zbytecznie.
    D4s/D3s/D800/S35 1,4HSM /N50mm 1,8G/N85 1,8G/N 70-200mm 2,8 VRII/S8mm f3,5/Sb910/Sb910/YN560

Domyślnie

Mnie rowniez nie udalo sie nigdy zagrzac mojej 900-setki.
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stachumuszel Zobacz posta
    Mnie rowniez nie udalo sie nigdy zagrzac mojej 900-setki.
    Nawet nie spróbowałeś ? Może ten bezpiecznik u Ciebie nie działa ?
    Ja musiałem - raz. Ale więcej nie.

Pzdr.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

ale nie chodziło o to ,żebyście pisali kto zagrzał , a kto nie... zadałem konkretne pytanie , jak to wyłaczyc?
    D4s/D3s/D800/S35 1,4HSM /N50mm 1,8G/N85 1,8G/N 70-200mm 2,8 VRII/S8mm f3,5/Sb910/Sb910/YN560

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez simil Zobacz posta
    a jakich baterii używasz? bo na energizerach grzala mi sie bardzo , po włozeniu eneloop juz mniej... więc to może jeszcze kwestia baterii . Zresztą , grzanie się Sb-900 to nie tylko mój problem , więc nie rozumiem , po co tyle jadu odrazu ciesz się ,że Tobie się nie grzeje , a jak nie masz pojęcia jak wyłaczyc zabezpieczenie w sb-910( o to pytalem) to się nie wypowiadaj i nie nabijaj sobie liczby postów zbytecznie.

Używałem i energizerów i eneloopów i zwykłych bateri alkalicznych i tu nie ma tak na prawdę różnicy. Chodzi o samo jak już mówiłem wcześniej ŚWIADOME używanie lampy a nie walenie na oślep a potem marudzenie że się grzeje...

Domyślnie

Orientuje się ktoś czy w Sb-910 można wyłączyc zabezpieczenie termiczne ? w Sb-900 mam wyłączone i jest to dośc łatwe... w Sb-910 nie moge znaleźc , a obawiam się ,że zagotuje się w najmniej odpowiedniej chwili...
    no niestety czasem są ważniejsze momenty ,a nie lampa ! w Sb-900 mam wyłączone zabezpieczenie i wszystko jest ok , lampa grzała sie , ale robiła zdjęcia - np podczas przysięgi w kościele , przy pierwszym tańcu itp... jakoś nie bawi mnie myśl , że na 10 minut jestem pozbawiony lampy , a po kolejnych 10 zdjęciach znów musze czekac 10 minut , wybacz , ale ja myśle o kadrach i chwilach , a nie o sprzęcie - sprzęt to sprzęt , to narzędzie pracy które ma ją ułatwiac , a nie utrudniac !
    P.S zagotowac można lampe po kilku strzałach jak się uzywa iso 200 i f8 w ciemnym kosciele... ale bez przesady... przy normalnym użytkowaniu też się czasem zdarza !
    ale nie chodziło o to ,żebyście pisali kto zagrzał , a kto nie... zadałem konkretne pytanie , jak to wyłaczyc?
    Konkretnie to nie da się tego wyłączyć. Wyłącznik działa bardzo późno w porównaniu do SB900 więc ryzyko jego zadziałania w normalnej pracy jest małe.

Tak przy okazji, tak się trzęsiesz, że przegrzanie zawali Ci ślub a nie boisz się, że lampa będzie miała awarię? Lampy się nie psują, tylko przegrzewają? Chcesz mieć spokój to kup sobie drugą lampę na zapas, a do głównej batterypacka. Wydaje mi się, że backup korpusu i lampy to podstawa przy płatnych zleceniach "ulotnych w czasie" (np. ślubach).
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Domyślnie

A nie łatwiej kupić sb 800??? mocniejsza, trwalsza, mam jedną sb900 i w zasadzie leży w torbie, sb 800 to prawdziwe tytany do pracy. Jak spalisz palnik to pare złotych wymiana, (ja po 3 latach wymieniałem palnik). A tu na forum są tacy, że sami wymianiają za 40zł ja kiedyś dałem w serwisie Nikona coś koło 2 stówek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krycha Zobacz posta
    A nie łatwiej kupić sb 800??? mocniejsza, trwalsza, mam jedną sb900 i w zasadzie leży w torbie, sb 800 to prawdziwe tytany do pracy. Jak spalisz palnik to pare złotych wymiana, (ja po 3 latach wymieniałem palnik). A tu na forum są tacy, że sami wymianiają za 40zł ja kiedyś dałem w serwisie Nikona coś koło 2 stówek.
    nie łatwiej bo po co...

Z doświadczenia wiem że 900tka to jest owszem wagowe monstrum i potwór, ale przy umiejętnym użytkowaniu to jest potwór nie do zarypania... I uprzedzam pytanie, tak używałem jej do szybkiej reporterki i ani razu nie zawiodła, nie zgrzała się itp...

No ale po co uczyć się obsługi lampy i współpracy z nią skoro: "czasem są ważniejsze momenty ,a nie lampa !"

Rozśmiesza mnie takie podejście że lampa ma być wsunięta w sanki i na tym się kończy myślenie o świetle z niej... Ma walić pełną mocą, przy iso200 f8 i czasie 1/160... bo po co inaczej skoro tak jest najfajniej! I jak ta lampa śmie w ogóle miauczeć i piszczeć że jej za gorąco, jak ona śmie!

Wiele razy ja powtarzałem, wiele razy inne osoby powtarzały, przy pracy z lampą TRZEBA MYŚLEĆ a nie walić na chama a potem się dziwić że sprzęt nie wyrabia albo ma dosyć takiego traktowania...

Domyślnie

Lekko się nie zgodzę, zazwyczaj lampy się grzeją nie od walenia pełną mocą przy f8 prosto w ryjka, ale właśnie podczas kombinowania przy odbijaniu od ścian itd... jak palnik jest do tyłu i ma daleko ścianę (np. właśnie w reporterce ślubnej). Jest jeszcze jedna opcja samo doświetlanie w upalny dzień w pełnym słońcu - lampa po kilku błyskach może być gorąca.

Strona 25 z 31 PierwszyPierwszy ... 152324252627 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów