Close

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 57

Domyślnie

Ale negatyw kolorowy ma maskę - to co w negatywie BW jest przeźroczyste, w kolrowym jest pomaranczowo-brązowe..
    Völkchlor

Domyślnie

No tak
    “When you photograph people in color, you photograph their clothes. But when you photograph people in black and white, you photograph their souls” Ted Grant

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vall Zobacz posta
    A ja mam jeszcze pytanie odnośnie takiej konwersjii. Czy można potem z negatywu kolorowego wywołać czarno-białe zdjęcie? Znów pytam pomijając sposób: zdjęcie -> skan -> konwersja -> druk.
    Cytat Zamieszczone przez A.n.d.r.e.V Zobacz posta
    papier BW?
    Cytat Zamieszczone przez pastwisko Zobacz posta
    Ale negatyw kolorowy ma maskę - to co w negatywie BW jest przeźroczyste, w kolrowym jest pomaranczowo-brązowe..
    Prawdę mówiąc, nigdy nie miałem przyjemności robienia odbitek pod powiększalnikiem, więc nie mogę powiedzieć, że się na tym znam, ale jedna rzecz mi tu nie pasuje. Negatywy bw też mają jakąś tam maskę (i to każdy inną - patrz poniżej), nie są idealnie przeźroczyste - więc czemu w przypadku takiej Agfy APX maska nie przeszkadza, a przy negatywie kolorowym - już tak?

Pozdrawiam,
    Marcin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vall Zobacz posta
    A ja mam jeszcze pytanie odnośnie takiej konwersjii. Czy można potem z negatywu kolorowego wywołać czarno-białe zdjęcie? Znów pytam pomijając sposób: zdjęcie -> skan -> konwersja -> druk.
    Można na papierze do tego przeznaczonym,uczulonym na barwy,nie wiem czy jest jeszcze dostępny.
    Ostatnio jakieś 20pare lat wstecz naświetlałem wglądówki z neg. kol.

papierTetenalTTVario Comfort B/W PE.
    Panalure Select RC Paper Kodak.Wywoływacz-Kodak Dekol lub Kodak Polymax Developer.
    Ostatnio edytowane przez klisza36 ; 01-02-2012 o 22:43

Zbanowany
    Miasto
    Księżyc

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pastwisko Zobacz posta
    Korzystalem z fotoszopowych Calculations
    A mógłbyś zdradzić cokolwiek więcej na ten temat? Jak mniej więcej ustawiasz parametry?

Domyślnie

sorevell, nie mam pojęcia jakim cudem hp5 wyszedł taki fioletowy. U mnie po płukaniu "przed" i "po" hp5 wygląda tak jak u Ciebie trix..
    a n a l o g o w i o r t o d o k s i . p l

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trezrrr Zobacz posta
    sorevell, nie mam pojęcia jakim cudem hp5 wyszedł taki fioletowy. U mnie po płukaniu "przed" i "po" hp5 wygląda tak jak u Ciebie trix..
    A jak go płuczesz przed? Ja zwykle namaczam przed zalaniem wywoływacza do koreksu - wychodzi tak jak widać. Z kolei Tri-x nie był namaczany przed wołaniem :P
    Pozdrawiam,
    Marcin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez klisza36 Zobacz posta
    Można na papierze do tego przeznaczonym,uczulonym na barwy,nie wiem czy jest jeszcze dostępny.
    Ostatnio jakieś 20pare lat wstecz naświetlałem wglądówki z neg. kol.

papierTetenalTTVario Comfort B/W PE.
    Panalure Select RC Paper Kodak.Wywoływacz-Kodak Dekol lub Kodak Polymax Developer.
    O, dzięki.
    Brzmi nieźle, chociaż pewnie są też minusy.
    Swoją drogą też, z dobrym skanem jest szansa na dużo lepszą konwersję na kompie.
    I think in f-stops..
    24, 35, 50, 105

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez enthropia Zobacz posta
    A mógłbyś zdradzić cokolwiek więcej na ten temat? Jak mniej więcej ustawiasz parametry?
    Jesli kiedys z tego korzystałem to bez zbytnich kombinacji - zmieniałem tam tylko kanały, dobierając takie ustawienie jakie mi najbardziej pasowało (szary/czerwony/zielony/niebieski).

Jak obraz wynikowy był zbyt ciemny, to dawałem go jako warstwa nad oryginalnym plikiem który zwyczajnie desturowałem i dopasowywałem przeźroczystoscią.
    Völkchlor

Domyślnie

Ostatnio edytowane przez klisza36 ; 02-02-2012 o 11:21

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów