Szukaj
Ale po co zaraz pro? Ja za 200 PLNów kupiłem używanego V300, który sprawuje się wyśmienicie.
ONA: Z6 + T24-70/2.8 VC * Nikkor Z24-70/4s + SB-800
ON: Z6 + Nikkor Z24-70/4s * T70-200/2.8VC + SB-900
ciekawe jest to, że jak chciałem oddać w dobre ręce dedykowany skaner do negatywów za 400zł, to było stanowczo za drogo, na szczęście zmądrzałem i skaner pozostał na swoim miejscu - stoi i czeka aż mnie chęć najdzie aby założyć szpulkę do kliszaka
puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności
Życie w ogóle jest ciekawe![]()
Wiesz, ale człowiek to taka istota, że zawsze chciałby mieć jak najlepsze, a niekoniecznie wykorzysta cały potencjał posiadanego sprzetu.
Jak radziliście mi kupienie F80, to ja się za szmatławym (chodzi o stan) F100 śliniłem, ale w porę sie opanowałem i mam ślicznego (nawet przełkąłem to, że jest srebrny) F80 w zajefajnym stanie i powoli wkraczam w świat kliszaków. Oczywiście jakbym miał kasę to kupiłbym F6 nawet nie wiedząc czy mnie analogowa fotografia wciągnie na dłużej.
Ot cała filozofia... skaner też chciałbym mieć MEGA,GIGA,HIPER ... chociaż tak do końca nie wiem czy jakiś starszy model epsona z przystawką do przezroczy nie zaspokoi całkowicie moich potrzeb. :]
No na początek w ciemno na pewno nie ma co kupować, pierw warto coś tańszego ale w miare uniwersalnego - zorientować sie w temacie i potrzebach i dopiero kupić własciwy sprzęt dopasowany do swoich potrzeb. Bo nie zawsze da się przenieść wszystkie doświadczenia na inny system - z cyfry na analoga, z małego obrazka na wielki. Przykładowo mierzenie swiatła swiałomierzem przy wielkim formacie uważam za naturalne i przyjemne, natomieast w srednim i małym obrazku szlag mnie przy tym trafiał... Dlatego np. jak zmieniałem sredni format to prirytetem był pomiar wbudowany.
Völkchlor
Może mi ktoś opisać jak współpracuje SB-800 lub SB-900 z korpusem F80, chodzi mi, czy działa nikonowski TTL, czy mogę sobie odchylic lampę np w bok i odbić błysk od bocznej ściany, a korpus prawidłowo to zinterpretuje i pomierzy?
Skontaktuj się z nami