Jaki RAM i jakie ustawienia? voltage, predkosc etc.
Szukaj
Jaki RAM i jakie ustawienia? voltage, predkosc etc.
d70s + N18-70 + N55-200
RAM Corsair 2x4GB XMS3
Jak go puszczam na 1600MHz to wszystko dziala na timingach i napieciu jak powinno byc, ale teoretycznie moj procek nie obsuguje 1600MHz i teraz kiedy go dalem w auto mam 1333MHz........troche mi sie dzis czas konczy, wlaczylem plik stronicowania 2GB (zamiast 8GB zajetych na SSD), wlacze zaraz test Intel Burn, niech przeleci ten zestaw, zobacze co bedzie jak wroce, bo musze wyskoczyc z domu na 1h
![]()
Nikon http://greg77.com/
Nie bylbym pewien czy te pamieci nie potrzebuja wyzszych napiec dzialajac na 1600Mhz. Przeleciec zestaw memtestem na tych ustawieniach jakie sa teraz dla zasady :P
Ja bym wylaczyl swap i tak :P
d70s + N18-70 + N55-200
@de Fresz, ino przeoczyłem tenże fakt, a co do przereklamowania wpływu pasty to różnica między taką NT-H1 czy IC Diamond 7 Carat (trochę trudna w nakładaniu), a byle silikonówką, czy jakimś badziewiem może być odczuwalna w postaci kilku stopni Celsjusza
Plik stronicowania powinien być włączony niezależnie od zainstalowanej ilości pamięci operacyjnej, gdyż niektóre programy zwyczajnie głupieją/nie działają bez niego, dlatego 1 czy 2 GB można mieć zawsze ustawione.
@Greg77, ustawienia RAMu daj na auto i zostaw włączony plik stronicowania i powinno być dobrze.
Memtest nie zaszkodzi zapuścić tak dla świętego spokoju![]()
W przeciągu ostatnich lat tylko jeden program znalazłem który głupieje przy wyłączonym pliku strony - Microsoft Scandisc z Windows 7 X64 - kiedy włączycie pełne skanowanie (razem z naprawą) jakiejś partycji (poza systemową) to pamięć jest stopniowo zapychana (polecam włączyć menedżer zadań by to zobaczyć) i po zapchaniu są cyrki. Tak więc plik strony jest potrzebny tylko do partacko i nieudolnie napisanych programów. Osobiście mam wyłączony, a jak chcę zrobić profilaktyczny kompletny skan jakiegoś magazynu (bardzo rzadko) to ustawiam plik strony z tej "okazji".
Kilku, czyli ilu? 2°? 3°? 5°? Pewien portal zrobił kiedyś test (nie mogę teraz odkopać linka) i tą samą pastę nakładali, mierzyli temperaturę, czyścili, nakładali, mierzyli i tak kilka razy, raz grubiej, raz cieniej. Rozrzut pomiarów był taki, jak w popularnych testach między najlepszymi, a najgorszymi pastami (po kilka stopni). Wniosek – staranne nałożenie ma większy wpływ niż cudowne receptury wypisane na opakowaniu. Z fizycznego punktu widzenia przewodnictwo cieplne silikonu jest w zupełności wystarczające do temperatur, w jakich pracują procesory. No ale jak ktoś chce łykać marketingowy bełkot – wolna wola.
I'm one of those bad things that happen to good people
Jedyny plus NT-H1 to fakt, ze nie musi sie "wygrzewac" jak niektore pasty.....
Ustawilem na 1600MHz bo tak twierdzi producent, te pamieci powinny dzialac na 1600MHz.......plik stronicowania na 2GB i narazie jest ok, gralem z 30min i bylo ok, temperatury sa zadowalajace, dzis juz wiecej czasu na zabawe nie mam, ale bluescreen mnie zalamal, nie widzialem takiego od dobrych 2 lat w moim kompie
Kurtz - ta temperatura twoja to w stresie tak??
Max u mnie to 60C wiec mam z 15C zapasu, w wolnej chwili pobawie sie w OC tak do 3,5GHz, najwyzej puszcze go na 965rpm
Ostatnio edytowane przez Greg77 ; 31-01-2012 o 23:09
Nikon http://greg77.com/
O to Ci chodziło?
The Iron never lies to you. You can walk outside and listen to all kinds of talk, get told that you’re a god or a total bastard. The Iron will always kick you the real deal.
Nie, tamto było w lengłydżu. Ale odkopałem inny z ciekawych linków o pastach: KLIK! Kto zgadnie ile stopni wynosi różnica pomiędzy super-duper-profi smarowidłem, a pastą do zębów?
I'm one of those bad things that happen to good people
Skontaktuj się z nami