jesli kolega nie moze sie zdecydowac to zakladam ze nie ma samozaparcia do grzebania w systemie wiec ze swojej strony polecam UBUNTU, Kubuntu, Ubuntu studio chociaz warto sie zapoznac z konsolą i plikami konfiguracyjnymi![]()
Szukaj
jesli kolega nie moze sie zdecydowac to zakladam ze nie ma samozaparcia do grzebania w systemie wiec ze swojej strony polecam UBUNTU, Kubuntu, Ubuntu studio chociaz warto sie zapoznac z konsolą i plikami konfiguracyjnymi![]()
byłem pewien po screenshotach, że to suseł, ze względu na tego "ludka" w "menu start", znaczy się kameleona czy coś tam takiego.
Samozaparcie pewnie by sie znalazło, ale czasu brak.... ale dzięki za podpowiedzi, co do ubu, to nowy styl średnio do mnie przemawia, spróbuję wersji 12.04, jak tylko się pojawi...
.
dziękujębędę pisał dalej puki starczy czasu
chętnie doradzę, poruszam się w linux'ach już od 2005 właściwie non stop, w pracy i w domu, ale tylko jako użytkownik
tak, w domu suse - świetna dystrybucja, niestety niektóre specjalistyczne programy długo czekają na aktualizacje pod suse, środowisko KDE wymaga raczej mocniejszego sprzętu (ja mam 4x2,8 radzi sobie elegancko) i tą właśnie dystrybucję polecę na komputer stacjonarny
na laptopa zdecydowanie mint (w wersji 11, 12 to już inna historia, z powodu gnome 3 omijam z daleka, choć pewne nadzieje budzi cinnamon "nakładka" na gmone 3)
obie dystrybucje są łatwe i przyjemne, nie przeładowane bzdetami, łatwa instalacja, łatwa obsługa, automatyczne aktualizacje, duża baza sterowników
A ja mam pytanie, czy programy wymagają aby instalować gnome lub kde, czy można używać jakiegoś lekkiego środowiska i np. jakie są polecane?
D750
flickr
większość programów jest dedykowana do dane środowisko (KDE, Gnome) ale można je spokojnie zainstalować np. na XFCE, po prostu instalator dociągnie potrzebne paczki i biblioteki do uruchomienia programu w innym środowisku, osobiście nie miałem problemów z takimi rozwiązaniami
polecam jak wyżej: na mocniejszych maszynach KDE, słabszych Gnome 2, ewentualnie XFCE
No dobra, a ostatecznie jaka dystrybucja na laptopa, też do zdjęć, takiego powiedzmy z Core 2 Duo, 2 GB ram?
D750
flickr
Skontaktuj się z nami