Close

Strona 2 z 12 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 118

Domyślnie

jesli kolega nie moze sie zdecydowac to zakladam ze nie ma samozaparcia do grzebania w systemie wiec ze swojej strony polecam UBUNTU, Kubuntu, Ubuntu studio chociaz warto sie zapoznac z konsolą i plikami konfiguracyjnymi

Gaduła Awatar matys
    Miasto
    szczecin / chesterfield

Domyślnie

byłem pewien po screenshotach, że to suseł, ze względu na tego "ludka" w "menu start", znaczy się kameleona czy coś tam takiego.

Samozaparcie pewnie by sie znalazło, ale czasu brak.... ale dzięki za podpowiedzi, co do ubu, to nowy styl średnio do mnie przemawia, spróbuję wersji 12.04, jak tylko się pojawi...
    .

Domyślnie

dziękuję będę pisał dalej puki starczy czasu

chętnie doradzę, poruszam się w linux'ach już od 2005 właściwie non stop, w pracy i w domu, ale tylko jako użytkownik

tak, w domu suse - świetna dystrybucja, niestety niektóre specjalistyczne programy długo czekają na aktualizacje pod suse, środowisko KDE wymaga raczej mocniejszego sprzętu (ja mam 4x2,8 radzi sobie elegancko) i tą właśnie dystrybucję polecę na komputer stacjonarny

na laptopa zdecydowanie mint (w wersji 11, 12 to już inna historia, z powodu gnome 3 omijam z daleka, choć pewne nadzieje budzi cinnamon "nakładka" na gmone 3)

obie dystrybucje są łatwe i przyjemne, nie przeładowane bzdetami, łatwa instalacja, łatwa obsługa, automatyczne aktualizacje, duża baza sterowników

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jatoja2 Zobacz posta
    jesli kolega nie moze sie zdecydowac to zakladam ze nie ma samozaparcia do grzebania w systemie wiec ze swojej strony polecam UBUNTU, Kubuntu, Ubuntu studio chociaz warto sie zapoznac z konsolą i plikami konfiguracyjnymi
    oj tam oj tam, nie strasz ludzi

dziwny jest kierunek do którego zmierza ubuntu, chyba w stronę obsługi dotykowej i tabletów, nie polecam na komputery z klawiaturą i myszką, a już na pewno jako stacja robocza dla fotografa,

Domyślnie

A ja mam pytanie, czy programy wymagają aby instalować gnome lub kde, czy można używać jakiegoś lekkiego środowiska i np. jakie są polecane?
    D750
    flickr

Domyślnie

większość programów jest dedykowana do dane środowisko (KDE, Gnome) ale można je spokojnie zainstalować np. na XFCE, po prostu instalator dociągnie potrzebne paczki i biblioteki do uruchomienia programu w innym środowisku, osobiście nie miałem problemów z takimi rozwiązaniami

polecam jak wyżej: na mocniejszych maszynach KDE, słabszych Gnome 2, ewentualnie XFCE

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chaos Zobacz posta
    oj tam oj tam, nie strasz ludzi

dziwny jest kierunek do którego zmierza ubuntu, chyba w stronę obsługi dotykowej i tabletów, nie polecam na komputery z klawiaturą i myszką, a już na pewno jako stacja robocza dla fotografa,
    Dlatego można sobie zainstalować KUBUNTU i ma się KDE do tego dochodzą bardzo rozbudowane repozytoria z ktorymi rzadko są problemy. Uważam tą dystrybucję za bardzoej N00b friendly od SUSE

Domyślnie

No dobra, a ostatecznie jaka dystrybucja na laptopa, też do zdjęć, takiego powiedzmy z Core 2 Duo, 2 GB ram?
    D750
    flickr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koniksk Zobacz posta
    No dobra, a ostatecznie jaka dystrybucja na laptopa, też do zdjęć, takiego powiedzmy z Core 2 Duo, 2 GB ram?
    mint 11

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jatoja2 Zobacz posta
    Dlatego można sobie zainstalować KUBUNTU i ma się KDE do tego dochodzą bardzo rozbudowane repozytoria z ktorymi rzadko są problemy. Uważam tą dystrybucję za bardzoej N00b friendly od SUSE
    jak kto chce, wolny kraj

pytano co polecam, więc na podstawie swoich doświadczeń poleciłem suse i mint 11 (swoją drogą repo te same co ubuntu )

Strona 2 z 12 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów