Close

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 61
    GL
    Gość

Domyślnie Nikon FM3a vs Pentax ME Super

No właśnie, potrzebuję możliwie małej i poręcznej lustrzanki manualnej, która posiada światłomierz i preselekcję przysłony. Olympus OM-2 wydawał się ciekawy, ale jakoś mi w ręku nie leży. W stajni Canona, czy Minolty nie znalazłem niczego co mnie zainteresowało (ale może źle szukałem). Na placu boju pozostały Nikon FM3a i Pentax ME Super. Wiem, że Pentax nie ma podglądu GO, jest za to odczuwalnie lżejszy (ponad 100 gram) i wielokrotnie tańszy. Jak wygląda zestawienie tych aparatów i czy warto dopłacać wielokrotność ceny Pentaxa do Nikona. Obiektyw już wybrałem - Voigtlander 40mm f/2.

Domyślnie

FM3a masz szanse kupic sztuke nowke, jezeli to ma znaczenie

pzdr.
    A.

Domyślnie

jeśli pracujesz czasem w manualu, to me super ma ten tryb mocno niewygodny - steruje się guzikami.

poza tym, me sumer to już wiekowy korpus, produkowany do 86 roku, więc ma minimum 26 lat.

FM3a nie miałem, ale z tego co widzę - inna liga. Dużo młodszy, bardziej zaawansowany korpus.

przy okazji, fajne projekty masz na stronie

Domyślnie

FM3a rozwala wszystko wizjerem (matówką konkretnie). Raz spojrzałem i się zakochałem.
    Nie patrzyłem przez ME super, ale przez zwykłe ME już tak i było jakoś tak zwyczajnie.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Ja standardowo polecę Contaxa Arię: mała, lekka, swietny pomiar (matrix, cw, spot), preselekcja, swietna ergonomia, szkła C/Y (Zeiss, Yashica, +rozne szkla na tym bagnecie) lub na przejsciówce bez soczewki M42.
    Völkchlor

Domyślnie

jeśli obiektyw został wybrany, to na placu boju zostaje tylko nikon i pentax

FM3a porównywał bym bardziej do pentaxa LX

ME Super to półka nikona FG moim zdaniem

Domyślnie

Pentax LX, to półka F3. Przynajmniej tak był pozycjonowany w chwili premiery.
    FM3a, to był taki ostatni ukłon Nikona w stronę retro i to zanim taka stylistyka stała się modna. Sporo jest puszek na rynku wtórnym w stanie mint.
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gilby Zobacz posta
    jeśli obiektyw został wybrany, to na placu boju zostaje tylko nikon i pentax
    Aj nie doczytałem. Ja mam na Arii Tessara 45/2.8 - również naleśnika jeszcze mniejszego, ważącego ponad połowę mniej (mój cały zestaw wazy mniej niz samo body F100). No ale to 2.8 a nie 2.0.
    Völkchlor

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Łukasz Gniadek Zobacz posta
    Na placu boju pozostały Nikon FM3a i Pentax ME Super... Obiektyw już wybrałem - Voigtlander 40mm f/2.
    Jeżeli pomyślałeś o FM3a to sprawa przesądzona. To cudowny aparat, no i można kupić całkiem nowy. Bierz, nie będziesz żałował, zakochasz się w nim
    Mam w zestawie z tym obiektywem i jest SUUUPER!!!
    Pozdrawiam
    FM3a, F6, F100, D700, kilka obiektywów

GL
    Gość

Domyślnie

Hmm, dzięki za rady, jak na razie wciąż "piłka w grze". Zanim skreślę Pentaxa muszę się nim jeszcze pobawić, poniżej to co mnie do niego najbardziej przekonuje:
    Nikon F100 + baterie + 35/1.8 (obecnie posiadany zestaw) - 1100g
    Nikon FM3a + bateria + 40/2 - 775g
    Pentax ME super + baterie + 40/2 - 650g

Zainteresowała mnie wspomniana Aria, ale muszę obczaić ile to waży i czy jest jakiś obiektyw, który by mnie zadowolił.
    A czy ktoś z was wie na ile dobrze działa pomiar w Pentaxie?

Ps. I tak pewnie skończy się na Nikonie...

Ps.2 gilby dzięki

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów